Så planerar du ekonomin inför 2023

Så planerar du ekonomin inför 2023

När vi väl vänder blad och går in i det nya året tillsammans är det alltid en bra idé att tänka över din ekonomi. Varje år är naturligtvis annorlunda rent ekonomiskt. En del år kan ekonomin gå på högvarv och man ser plånboken fyllas med fler och fler tusenlappar, andra år är ekonomin sämre och det betyder en förvärrad ekonomisk situation för många privata hushåll runt om i Sverige och i övriga världen. 

Som tur är har Sverige en väldigt stabil ekonomi och ligger på topplistan när gäller de stabilaste ekonomierna i världen. Men även om den svenska ekonomin de senaste åren har gått på högvarv med stora investeringar i Norrland och en gedigen ekonomisk politik, så kan din personliga ekonomi vara påverkad.  

Ett stormigt år rent ekonomiskt

Under 2022 har vi sett många förändringar rent ekonomiskt. Dels har vi under tidigare år gått igenom pandemin vilket har påverkat ekonomin avsevärt. Många företag, restauranger och butiker har fått slåss med hårda år rent ekonomiskt. Det har givetvis drivit upp priserna på många av de dagligvaror som privatkonsumenter handlar i butiker och på nätet. Samtidigt har den inflation som vi har sett under 2022 varit en bidragande faktor till de högre priser vi idag ser på marknaden. 

En del har valt att ta snabblån under den ekonomiskt påfrestande perioden. Snabblån och banklån är lån som du som låntagare kan göra vad du vill med. Det finns helt enkelt inget krav från långivaren på vad pengarna ska användas till. Om du som privatperson överväger att låna pengar är det viktig att du överväger vilket typ av lån som passar dig och din ekonomi bäst samt syftet med lånet. 

Pandemin har gjort avtryck i ekonomin samtidigt har inflationen i Europa bidragit till att påverka ekonomin ytterligare för både företag och privatpersoner.

Inflation ett minne blott – eller?

Att ett land upplever inflation är i det stora hela positivt. Inflation betyder att ekonomin växer men när inflationen går för snabbt innebär det högre priser för privatkonsumenter och det är det som sedan syns i din plånbok. När inflationen går snabbt märks det helt enkelt i de privata hushållen runt om i landet. 

Inflationen kommer till uttryck genom att det blir dyrare för familjer att handla mat och produkter. Men även hyror och generella utgifter som är kopplade till boendet kan stiga under inflation. En del har under inflationen valt att ta lån för att lösa de högre utgifterna. Privatlån, banklån och snabblån är exempel på lån till privatpersoner. Generellt är givetvis inte lån en långsiktig lösning, därför gäller det att värna om ekonomin och planera för oförutsedda utgifter i det långa loppet. 

Det inte bara är en viss typ av varor som påverkas när inflationen råder i ett land och i en ekonomi utan i princip alla kostnader blir högre.

Planerad ekonomi är A och O

Därför kan det vara en bra ide att planera din ekonomi inför kommande år. Det gör att du kan få en bra överblick över vilka utgifter och inkomster du kommer att ha. Det enklaste sättet för dig att planera din ekonomi är att göra en budget. Då undviker du obetalda räkningar som i slutändan hamnar hos Kronofogden.

Du kan enkelt göra en budget över hela året för att få en god överblick över kommande utgifter och inkomster. Kanske vet du redan nu att du kommer att få en löneförhöjning och den ska givetvis arbetas in i din budget över din privatekonomi. 

Samtidigt är det viktigt att räkna in stora utgifter som du förväntar under kommande år. Kanske har du planerat att köpa en ny bil, en tvättmaskin eller en TV under kommande år? Då är det viktigt att du räknar in dessa utgifter i din budget. På det viset kan du nämligen säkra dig att du har råd att köpa de saker du vill ha och samtidigt ha råd att betala alla dina utgifter. 

Checklista:

  1. Se över året rent ekonomiskt
  2. Vilka utgifter kommer uppstå? Semester, ny bil, vinterdäck?
  3. Gå igenom dina inkomster
  4. Gör en budget
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Så planerar du ekonomin inför 2023