Banklån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Tryggt och säkert
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – maj 2024

Uppdaterad maj 28, 2024
474 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.0
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 08:43
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Banklån med Matchbanker

Banklån

Om du letar efter ett bra banklån men inte riktigt vet var du ska börja så behöver du inte leta längre.

Här hjälper vi dig att hitta ett banklån till förmånliga villkor utan att ödsla din dyrbara tid. Själva målet med Matchbanker är att göra det enklare för dig att hitta ett banklån, samtidigt som du får möjligheten att jämföra ett stort antal långivare.

Några av de elementära aspekter som vi kommer att belysa på denna sida är:

 • Vilka är de fundamentala kraven när det kommer till banklån?
 • Vilka kontrollfrågor måste du gå igenom innan du ansöker om ett banklån?
 • Varför är det så viktigt att jämföra olika banker?

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

På Matchbanker har vi gjort jobbet åt dig genom att samla ett stort antal banklån på en och samma plats. Tanken är att du snabbt och enkelt ska kunna välja bland det mest förmånliga erbjudandet som tillhandahålls, utan att för den delen ödsla din dyrbara tid.

När du jämför dina banklån hos Matchbanker så kan du räkna med följande:

 • Låga räntor: Vi letar ständigt efter så bra alternativ som möjligt.
 • Transparenta villkor: De villkor som dikteras är transparenta och tydliga.
 • Anonymitet: Du förblir 100% anonym under jämförelseprocessen.
 • Tydlighet: Erbjudandena gällande banklån är tydligt utformade.
 • Icke-förvirrande: Banklånen tillhandahålls utan förvirrande element.

Sedan starten har vi hjälpt över 100.000 kunder att hitta det lån som passar bäst för dem, oavsett om det gäller snabblån, banklån, båtlån eller något annat. Därmed kan du lita på att vi har den erfarenhet och expertis som krävs för att ge dig den hjälpande hand du behöver i jämförelseprocessen.

Vad är ett banklån?

Ett banklån är ett ekonomiskt alternativ som erbjuds av olika finansiella institutioner, inklusive banker och kreditgivare.

Det är viktigt att förstå att ett banklån inte är ett alternativ för alla ekonomiska behov, utan snarare ett alternativ som är tillgängligt för dem som behöver extra kapital för olika ändamål.

Ett banklån fungerar på så sätt att en person ansöker om en viss summa pengar från en bank eller annan långivare. Banken utvärderar sedan låntagarens kreditvärdighet och förmåga att återbetala lånet.

Om lånet godkänns, betalas pengarna ut till låntagaren, vanligtvis med en överenskommen räntesats och återbetalningsplan.

Det är viktigt att komma ihåg att ett banklån är en form av skuld som måste återbetalas. Det är inte snabbt alternativ ekonomiska svårigheter och bör endast övervägas om det finns en tydlig plan för att betala tillbaka lånet enligt avtalet.

Vårt mål på Matchbanker är att ge dig den information du behöver för att fatta välgrundade beslut när det gäller banklån.

Kreditbelopp30 000 kr.
Återbetalningsperiod48 månader
Månadskostnad800 kr. – 1100 kr.
Variabel nominell årsräntaMin. 7% – Max 19%
Effektiv årsräntaMin. 7,23% – Max 20,75%
Minimum – maximum löptid12 – 180 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad4 286 kr. – 11 638 kr.
Totalt att betala34 286 kr. – 41 638 kr.
Representativt exempel på lån

Banklån utan säkerhet

Ett banklån utan säkerhet, även känt som ett blancolån, är ett alternativ för dig som behöver finansiell hjälp utan att behöva lämna någon form av säkerhet i form av tillgångar.

Den främsta fördelen med ett sådant lån är att du inte behöver riskera dina tillgångar som pant, vilket ger en känsla av trygghet.

Men som med alla finansiella alternativ finns det nackdelar att beakta. Banklån utan säkerhet är vanligtvis förenade med högre räntor jämfört med de som kräver någon form av säkerhet.

Detta beror på att långivaren tar en större risk genom att inte ha något att backa upp lånet med om du inte kan betala tillbaka.

Det är viktigt att noga överväga denna nackdel och se till att du har ekonomin för att hantera de högre månatliga betalningarna innan du väljer ett lån utan säkerhet.

Innan du ansöker om ett banklån utan säkerhet är det viktigt att överväga din ekonomiska situation och se till att det är det bästa alternativet för dig.

För- och nackdelar med banklån

Det finns både fördelar och nackdelar med banklån, varav nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

Fördelar med banklån

 • Möjligt att få större belopp än för andra typer av lån
 • Lånet kommer till en ganska förmånlig ränta
 • Möjligt att få en längre återbetalningstid än för andra typer av lån

Nackdelar med banklån

 • Det kan vara svårt att få om man har betalningsanmärkningar
 • Högre lånebelopp kräver ofta en form av säkerhet
 • Du behöver ha en ganska ordnad ekonomi med en stark buffert

Att överväga fördelarna och nackdelarna noggrant är avgörande innan du beslutar dig för att ansöka om ett banklån.

Kom ihåg att banklån är ett alternativ, och det är viktigt att endast använda det när det är lämpligt för din ekonomiska situation. Beakta alltid både för- och nackdelar innan du tar ett banklån, och det rekommenderas starkt att du lägger extra vikt vid nackdelarna.

Varje låneansökan blir föremål för en sedvanlig kreditprövning, något som i sig kan få en motsatt effekt eftersom flera låneansökningar under en kort period indikerar på att du har problem med din ekonomi.

Bästa platsen att hitta ett banklån

När du överväger att ta ett banklån är det avgörande att göra en noggrann jämförelse av lån. Genom att göra detta kan du säkerställa att du får den bästa möjliga lån upplevelsen och det mest fördelaktiga erbjudandet.

Här är några skäl till varför det är viktigt att jämföra banklån:

 • Räntesatser och kostnader: Låneerbjudanden kan variera avsevärt mellan olika långivare. Genom att jämföra räntesatser och avgifter kan du hitta det mest kostnadseffektiva alternativet som passar din ekonomiska situation.
 • Flexibilitet: Olika långivare kan erbjuda olika villkor och flexibilitet när det gäller återbetalning. Genom att jämföra kan du hitta ett lån som anpassar sig bäst till dina behov och betalningsförmåga.
 • Trustpilot-betyg: En viktig aspekt att beakta när du jämför banklån är långivarnas rykte och kundtillfredsställelse.
 • Transparens: Genom att jämföra lån kan du också utvärdera avtalens tydlighet och förmågan att undvika dolda avgifter eller villkor som kan vara ofördelaktiga för dig.

Vi på Matchbanker strävar efter att erbjuda dig en omfattande jämförelse av banklån i Sverige. Vår tjänst fokuserar på att ge dig den information du behöver för att fatta välgrundade beslut om dina ekonomiska alternativ.

Hos oss hittar du även en lånekalkylator som du kan använda för att beräkna kostnaden för de lån som du är intresserad av.

Långivare Trustpilot score

Hur mycket går det att låna?

Banklån är en bred term som inkluderar ganska många olika typer av lån, därmed kommer det möjliga lånebeloppet att skilja sig en aning beroende på typ av långivare. I vår tabell kan du dock se att det finns lån hela vägen upp till 600.000 kronor, men det är inte säkert att alla långivare är villiga att erbjuda belopp i denna storlek.

Hur mycket du får möjlighet att låna har även att göra med hur bra ekonomiska förutsättningar du har, men även huruvida du vill ställa något som säkerhet eller inte.

Banken bedömer din kreditvärdighet genom att titta på dina inkomster, nuvarande lån och krediter, ålder, tillsammans med ett flertal andra faktorer, såsom huruvida du har någon säkerhet att ange eller inte.

Ju mindre risk du utgör för banken, desto högre lån kommer du i regel att få tillgång till. Det betyder dock inte att du ska maximera ditt låneutrymme. Låna aldrig mer än du behöver eller har möjlighet att betala tillbaka.

Ta gärna del av vår tabell nedan som visar lånebeloppen hos olika långivare:

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta ett så bra banklån som möjligt genom att jämföra

Om du är på jakt efter ett så bra banklån som möjligt finns det en hel del saker som du behöver tänka på.

Att hitta det bästa banklånet som erbjuds kan vara klurigt, inte minst med tanke på att marknaden är fylld med aktörer som ständigt ändrar sina utbud och erbjudanden. Det är både tidskrävande och ganska jobbigt att göra allt detta jobb manuellt, vilket är anledningen till varför vi vill hjälpa dig med en del av processen.

Hos Matchbanker hittar du alltid relevant och uppdaterad information om banklån, vilket ger dig bra förutsättningar för att ta ett bra beslut angående vilket lån som passar bra för dig. Vår tabell som visar olika långivare ger dig även möjlighet att få en snabb överblick för vad som erbjuds på marknaden. Här listar vi allt från effektiv ränta och lånebelopp, till återbetalningstid och mer.

Med hjälp av vår lånekalkylator är det även möjligt att beräkna exakt hur mycket ett lån kostar, men även hur mycket du har möjlighet att spara om du väljer att samla dina nuvarande lån och krediter till ett större samlingslån med bättre ränta. Kontakta oss om du känner att det finns några otydligheter eller om du har frågor eller funderingar.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
3.01 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är en effektiv ränta?

När du överväger att ta ett banklån är det viktigt att förstå vad effektiv ränta är. Det är en av de mest kritiska siffrorna att titta på när du överväger olika lånealternativ.

Effektiv ränta är ett mått på den totala kostnaden för lånet, inklusive både ränta och eventuella avgifter. Med andra ord visar effektiv ränta den faktiska kostnaden för att låna pengar under ett helt år.

Att förstå effektiv ränta är avgörande eftersom det hjälper dig att jämföra olika lånealternativ på ett rättvist sätt. Genom att titta på effektiv räntan kan du se vilket lån som är det mest kostnadseffektiva alternativet för din situation.

Om du vill fördjupa dig i detaljerna om effektiv årsränta kan du besöka Sveriges Riksbanks webbplats. Att ha en god förståelse för effektiv årsränta kommer att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när du överväger olika banklån som alternativ för dina finansiella behov.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Hur påverkar en räntehöjning dig och ditt banklån?

Om du har valt att ha en rörlig ränta (billigare) i stället för en fast ränta (dyrare, men tryggare) så behöver du vara uppmärksam på det faktum att ditt lån kommer öka i paritet med att räntan höjs. 

Särskilt om du har en rörlig ränta. Här är några saker att överväga:

 • Ökade månadskostnader: När räntan höjs kommer din månatliga amortering att öka. Detta innebär att du måste betala mer varje månad för att täcka räntan och minska skulden. Om din ekonomi inte är förberedd för detta kan det leda till ekonomisk stress.
 • Budgetpåverkan: En ökning av dina månadskostnader kan påverka din totala ekonomiska situation. Det är viktigt att se över din budget och eventuellt göra justeringar för att hantera de högre lånekostnaderna. Det kan innebära att du behöver spara mer, minska andra utgifter eller öka din inkomst.
 • Totala lånekostnader: En räntehöjning ökar inte bara dina månatliga betalningar utan kan också påverka de totala kostnaderna för ditt lån över tid. Om räntan förblir hög under en längre period kan du betala mer i ränta över lånets löptid jämfört med om du hade en lägre räntesats.
 • Påverkan på hushållets ekonomi: Om du har flera lån, som bostadslån, billån och kreditkortsskulder, kan en generell räntehöjning påverka ditt hushålls ekonomi betydligt. Det är viktigt att ha en övergripande förståelse för hur olika lån och räntor påverkar varandra.
 • Överväg fast ränta: Om du är oroande för att räntan kommer att öka och påverka din ekonomi negativt, kan det vara värt att överväga att byta till en fast ränta. Fast ränta ger stabilitet eftersom din ränta förblir oförändrad under hela låneperioden. Du kommer dock att betala lite mer i början jämfört med en rörlig ränta.

Dina rättigheter som kund

Här är några av de viktigaste rättigheterna du har när det gäller banklån:

 • 14 dagars ångerrätt: Detta ger dig tid att noggrant överväga om lånet är rätt för dig.
 • 48 timmars betänketid: Detta ger dig tid att tänka igenom ditt beslut.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Detta ger dig en tydlig översikt över ditt lån.
 • Rätt till förtida återbetalning: Om du vill betala av ditt lån i förtid, har du rätt att göra det utan extra kostnad.
 • Rätt till rättelse: Om du upptäcker några felaktigheter i ditt låneavtal eller om du har klagomål angående din långivare, har du rätt att begära rättelse.

Vi uppmuntrar dig att lära dig mer om dina konsumenträttigheter genom att besöka Sveriges Konsumenters webbplats.

När kan ett banklån vara användbart?

Banklån kan vara en användbar finansiell resurs i många olika situationer. Här är några scenarier där ett banklån kan vara relevant:

 • Renovering av hemmet: Om du planerar att renovera ditt hem och behöver finansiera ett projekt, kan ett banklån vara ett bra alternativ. Det ger dig möjlighet att göra de önskade förbättringarna utan att belasta din ekonomi direkt.
 • Bilköp: Att köpa en ny eller begagnad bil kan vara kostsamt. Ett banklån kan hjälpa dig att sprida ut kostnaden över tid och göra det möjligt att köra den bil du behöver.
 • Skuldkonsolidering: Om du har flera små lån eller kreditkortsskulder med höga räntor kan ett banklån hjälpa dig att konsolidera dessa skulder till en enda lägre ränta.
 • Utbildning: Att investera i din utbildning kan öppna dörrar till bättre karriärmöjligheter. Ett banklån kan täcka studieavgifter och levnadskostnader medan du studerar.
 • Nödsituationer: Ibland uppstår oväntade utgifter, som medicinska räkningar eller reparationer.

Vem kan ansöka om ett banklån?

Om du vill kunna ansöka om ett banklån i Sverige krävs det att du uppfyller följande grundkrav:

 • Minst 18 år
 • Deklarerad inkomst i Sverige
 • Folkbokföring i Sverige
 • Inga nuvarande skulder hos Kronofogden
 • Ett svenskt bankkonto

Dessa lån tenderar ofta att vara svårare att få än många andra typer av lån, eftersom räntan ofta är lägre. Därmed ställs det högre krav på dig som låntagare, exempelvis att du inte har några betalningsanmärkningar, att du har en fast och stabil inkomst över en viss summa, tillsammans med andra faktorer.

Vissa långivare kräver även att du har ett BankID för att kunna signera din ansökan.

Hur ansöker man?

Det hela kan genomföras i form av fyra enkla steg, nämligen:

 1. Inled med att definiera dina preferenser: Det första som du behöver göra är att definiera preferenser såsom lånebelopp och ränta hos den tillhandahållna jämförelsefunktionen som hittas på denna sida.
 2. Välj ut flera kreditgivare som uppfyller dina krav: Titta på den effektiva ränta, lånebelopp och mer som erbjuds.
 3. Förflytta dig till respektive långivare: Klicka och förflytta dig till respektive långivare för att utvärdera de villkor som återges i erbjudandet närmare.
 4. Välj ut en specifik långivare: När du känner dig nöjd så ska du välja ut en specifik långivare och fullfölja din ansökningsprocess.

Hur du budgeterar inför ett banklån

Att skapa en budget innan du överväger ett banklån är ett avgörande steg i din ekonomiska planering. Det hjälper dig att förstå din nuvarande ekonomiska situation och om ett lån verkligen är det bästa alternativet för dig.

Här är några viktiga skäl att budgetera innan du tar ett banklån:

 • Klarhet i ekonomin: En budget ger dig en klar översikt över dina inkomster och utgifter. Det hjälper dig att se om du har tillräckligt med utrymme för lånekostnader.
 • Undvika överbelastning: Genom att budgetera kan du undvika att ta ett lån som är större än vad din ekonomi kan hantera, vilket kan leda till överbelastning av skulder.
 • Bättre lånevillkor: Om du kan visa att du har en stabil ekonomi och kan hantera lånet, kan det leda till bättre villkor och lägre räntor.

Innan du överväger ett banklån är det av yttersta vikt att du gör en budget. Det kan vara skillnaden som hjälper dig att fatta kloka ekonomiska beslut.

Räntan som anges under ansökningsprocessen är endast preliminär och kan komma att ändras när banken fattar det slutliga beskedet gällande banklånet i fråga som du ansökt om.

Vanliga frågor när du önskar jämföra lån

Hur stort banklån kan jag ansöka om?

Det hela är ganska subjektivt eftersom banken gör en individuell bedömning för varje sökande. Med andra ord så kan du ej förlita dig på vad andra i din närhet beviljats i form av banklån eftersom dina ekonomiska preferenser kan medföra att du får låna betydligt högre men även betydligt lägre belopp.

Kan jag använda ett banklån för att lösa mina andra krediter?

Svaret är ja! Faktum är att banklån verkar i form som ett av de effektivaste (om ej den mest adekvata) sätten när du önskar samla alla mindre lån med en hög ränta och lösa dessa genom ett banklån med betydligt lägre ränta.

Måste man specificera vad banklånet ska användas till?

Ett banklån tenderar att uppgå till ganska höga summor, något som innebär att du behöver specificera vad pengarna ska användas till. Kontentan i det hela är att så länge du har ett legitimt skäl till att ansöka om ett banklån så ska du ej behöva bekymra dig om det hela.

Vilka är de grundläggande kraven för att kunna få igenom ett banklån?

Det hela beror väldigt mycket på typen av bank samt storleken på banklånet som du önskar ansöka om. Dock så har de flesta bankerna krav på att man ska ha fyllt 18 år, ha en stadig fast inkomst (summan varierar) och ej inneha några betalningsanmaningar registrerade hos Kronofogden.

Vad innebär en kreditupplysning rent konkret?

När du initierar en låneansökan så kommer du att bli föremål för en sedvanlig kreditupplysning. Det hela är ett sätt att bedöma din nuvarande ekonomiska situation, inklusive förmågan att återbetala banklånet inom utsatt tid. Varje kreditupplysning skickas till dig antingen i digital- eller fysisk-form, där det anges specificerat vilket typ av information som hämtats, samt vem som initierat det hela.

Vi lägger stort fokus vid transparensen gällande våra olika samarbetspartners. Just därför så avbryter vi samarbetet per omgående vid minsta misstanke om dolda lånevillkor eller tillika avgifter.

Vad kunder letar efter med ett banklån

Kunder som letar efter ett banklån är ofta på jakt efter ett lån med en bättre ränta än vad som erbjuds hos andra typer av lån. Detta kan exempelvis vara för att finansiera en bil eller båt, men kan även vara för renoveringar, studier eller andra syften.

Hur stora belopp som kunderna letar efter skiljer sig väldigt mycket beroende på syftet med lånet, men i regel handlar det om lån mindre än 500.000 kronor, men kan självklart vara större än så.

Många kunder letar numera även efter en modern upplevelse. Detta kan exempelvis betyda att de vill ha möjlighet att ansöka med BankID, eller vill kunna se sitt lån i en digital portal.

Kontrollfrågor som du bör gå igenom innan du ansöker om ett banklån

Vi på Matchbanker har gjort det enkelt för dig att jämföra och ansöka om banklån från en rad kreditgivare.

Vi ska härnäst redogöra kortfattat för ett antal kontrollfrågor som du bör ställa dig själv och reflektera över innan du väljer att slutföra ansökningsprocessen.

 1. Behöver du verkligen förvärva den planerade köpet?
  Måste du verkligen ansöka om banklånet för att kunna bekosta den nya bilen eller kan det hela vänta ett tag?
 2. Finns det utrymme för att betala tillbaka banklånet inom utsatt tid?
  Ett banklån måste återbetalas förr eller senare, något som innebär att du måste ha utrymme för att kunna amortera inom utsatt tid.
 3. Vad händer om du blir sjuk, alternativt arbetslös?
  Hur kommer din ekonomiska situation att påverkas om du blir långtidssjukskriven eller förlorar jobbet?
 4. Vad kostar banklånet egentligen?
  För att beräkna kostnaden för lånet så måste du ta i beaktning alla de kostnader, inklusive räntor, avgifter, etc för att kunna bilda dig en adekvat bild. 
 5. Hur mycket kan du amortera per månad?
  En tumregel är att ju längre löptiden är för banklånet, desto mer kostar den i slutändan. Du bör således räkna på hur mycket du kan amortera per månad för att snabbare kunna amortera ned lånet i fråga.

Ovanstående bör vara mer än tillräckligt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om huruvida du ska ansöka om banklånet eller välja en annan lösning.

Det är viktigt att du är helt ärlig mot dig själv när det kommer till ovanstående frågor och verkligen tar dig tid att reflektera över det hela eftersom det kan hjälpa dig att undvika en finansiell härdsmälta senare i framtiden.
Med hjälp av ett banklån får du möjlighet att finansiera det du vill köpa. Kom dock ihåg att detta endast är ett av många alternativ som finns tillgängliga på marknaden.

Summering

Banklån är en bred term som inkluderar många olika typer av lån, men i de flesta fall hänvisar denna term till de traditionella lån som erbjuds av vanliga banker. Dessa lån skiljer sig en hel del från de andra typer av lån som existerar på marknaden. Här är de tillgängliga beloppen vanligtvis större, samtidigt som räntan är lägre än för exempelvis snabblån. Men hur är detta möjligt?

Anledningen till detta är att kraven för att ansöka är höga, vilket betyder att risken för långivaren är lägre, eftersom du måste ha en högre kreditvärdighet för att kunna få dessa typer av lån.

En annan fördel är att det ofta är möjligt att ställa något som säkerhet, vilket gör att du kan sänka räntan ytterligare.

Den negativa aspekten med dessa lån är onekligen det faktum att du måste ha en rejält ordnad ekonomi för att kunna få ett lån. Kraven är betydligt högre än för andra typer av lån, vilket gör att de endast är tillgängliga för en viss skara kunder. Om du ställer något som säkerhet riskerar du även att tillgången blir beslagtagen om du inte betalar lånet i tid.

Dessa lån kan även variera rejält i utformning beroende på vilken långivare du väljer. Därmed är det av yttersta vikt att du jämför så många lån som möjligt, eftersom det ger dig möjlighet att hitta det lån som ger dig så bra förutsättningar som möjligt.

Kom ihåg att alltid göra en strikt budget som du håller dig till, och använd gärna vår tabell för att se vad olika långivare har att erbjuda. Vårt låneverktyg ger dig även möjlighet att se exakt hur mycket ett lån kostar. Vi erbjuder även ett verktyg där du kan se hur mycket du har möjlighet att spara om du väljer att samla flera mindre lån och krediter till ett större lån.

Recensioner

rating
4.6 av 5 baserat på 51 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.

Senaste nytt