Den enkla lånekalkylator

Vi har tagit fram en lånekalkylator som du kan välja att använda dig av för att på så sätt beräkna hur mycket som du kan komma att få betala i slutändan för ditt lån (inkl. ränta, amortering, uppläggningsavgift med mera).

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

100 kr 500 000 kr
1 månader 240 månader
1 % 25 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Lånekalkylator samla lån

Steg 1: Lägg till aktuella lån

Ange information om dina befintliga lån.

Lån 1
1 000 kr 600 000 kr
3 månader 240 månader
1 % 50 %
Steg 2: Ditt nya lån

Ange information om ditt nya lån.

1 000 kr 600 000 kr
3 månader 240 månader
1 % 50 %

Beräkna lån med Matchbanker

Idag så finns det en rad olika uttryck vilka tillämpas inom branschen, vilka ofta kan uppfattas av den potentiella låntagare som både krångliga och komplexa. För att underlätta det hela så kommer vi att gå igenom de primära delarna för att du enklare ska kunna ta till dig det hela:

 • Hur skapar man en lånekalkyl egentligen?
 • Vilka faktorer kommer långivaren att fokusera på?
 • Vad måste du tänka på innan du väljer att låna pengar?

Nyttja lånekalkylatorn för att lokalisera det ideala lånet

När man bestämmer sig för att låna pengar så behöver man i förväg ta reda på hur mycket ett lån kan komma att kosta en i form av ränta, amortering, aviserings- och uppläggningsavgifter med mera.

Det är här lånekalkylatorn kommer in i bilden där du får möjligheten att hitta det ideala lånet för just din del samtidigt som du gör dig införstådd med hur mycket du kommer att få betala i olika avgifter.

Fördelar med en lånekalkylator

De vanligaste fördelarna som du får ta del av när det kommer till en lånekalkylator består av följande:

 • Enkelt att beräkna fram den totala kostnaden för lånet.
 • Du får en helhetsbild över processen betydligt snabbare.
 • Möjligheten att experimentera med olika lånebelopp.
 • Få en realistiskt bild över hur mycket du får låna egentligen?
 • Gör dig införstådd med var din lånegräns ligger.

Kostnader för ett lån

När det kommer till ditt lån så måste du alltid ta i beskådning alla de kostnader som lånet kommer med eftersom det i slutändan ändå måste betalas. Några av de vanligaste kostnaderna för ett lån återges i form av följande:

 • Kostnaden för ränta
 • Uppläggningsavgift
 • Aviseringsavgifter
 • Administrationsavgifter

Det är således av största vikt att ta med i beräkningen alla element eftersom dessa utgör helhetsbilden för lånet i fråga.

Exempel på lån framtagna med vår lånekalkylator

Nedanstående exempel på visar hur du kan använda dig av vår lånekalkylator för att beräkna hur mycket ett visst lån kan komma att kosta dig i slutändan. Vänligen uppmärksamma det faktum att räntan som erbjuds definieras först efter att en kreditupplysning initierats i ditt namn.

Lånebelopp:20 000 kr
Ränta:4 317 kr
Avgifter:983 kr
Månadskostnad 1:a månaden808 kr
Effektiv ränta:18,61 %
Ränta:14 %
Löptid:36 månader
Typ av lån:Rak
Betalningsperiod:Månadsvis
Uppläggningsavgift:299 kr
Aviseringsavgift:29 kr

Varför ska du fokusera på räntan främst?

Den största kostnaden för ett lån utgörs av räntan. Den skiljer sig dock markant beroende på långivaren i fråga. Du måste även fokusera på huruvida räntan kan komma att stiga (rörlig ränta) samt utvärdera hur 

Detta är av stor vikt eftersom räntorna i Sverige tenderar att röra sig i olika riktning, något som i sin tur innebär att den initiala kostnaden för ditt lån kan i slutändan visa sig vara betydligt högre än vad du hade räknat med initialt.

Vanliga frågor och svar

Vad är en lånekalkylator?

En lånekalkylator är en form av mjukvara som hjälper dig att enklare ta reda på hur mycket som du kommer att få betala för ett visst lån i slutändan. Du kan på det sättet enklare planera din vardagsekonomi och undvika obehagliga överraskningar.

Hur använder man vår lånekalkylator?

Du behöver endast knappa in lånebeloppet, kostnader i form av ränta, amortering med mera för att sedan få en bild över hur mycket det hela kommer att kosta dig. Det rekommenderas starkt att du går igenom kostnaden för lånet innan du väljer att krita på kontraktet.

Måste jag alltid använda dig av en lånekalkylator?

Du behöver självfallet ej använda dig av en lånekalkylator men det kan vara smart att göra så eftersom det hela erbjuder dig en tydligare bild över hur mycket du får betala i slutändan.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Den enkla lånekalkylator

Senaste nytt