Ett lån utan säkerhet är den vanligaste formen av online lån och innebär att du själv kan välja helt fritt vad du vill använda pengarna till. Det finns också en rad andra faktorer som gör just det här lånet till ett förmånligt lån.

Här är berättar vi mer om vad lån utan säkerhet är, vilka fördelar lånet har och var du kan låna pengar utan säkerhet på nätet.

Vad betyder “säkerhet på lån”?

I lånesammanhang betyder säkerhet att du sätter något av värde som garanti för ditt lån. Det behöver inte vara något du redan äger utan också något du är på väg att köpa med lånet.

Två vanliga exempel är bolånet och billånet.

När du tecknar ett bolån med säkerhet kan du antingen använda en tidigare (fortfarande ägd) bostad som säkerhet eller bostaden du tänkt köpa med lånet. Normalt kan du få låna upp till 80 – 85 procent av det nya husets värde mot en säkerhet.

Med ett billån sker i princip samma sak. Här är det däremot bilen som får stå som pant för lånet. Ska du köpa bil för första gången kan du sätta den som säkerhet. När det kommer till just billån brukar du inte få låna fullt så mycket som till huset, utan max 80 % av bilens värde.

Detta har att göra med att bilen (till skillnad från huset) sjunker i värde nästan direkt efter att du köpt den och fortsätter att förlora värde ju längre du har den i din ägo. Detsamma gäller också för t.ex. MC-lån och båtlån.

Vad är fördelarna med ett lån utan säkerhet?

Det finns flera fördelar med att låna pengar utan säkerhet. En bra anledning till att satsa på just den här typen av lån är att det inte finns några restriktioner för vad du får använda pengarna till. Så länge du betalar tillbaka pengarna i tid bryr sig inte långivaren om var pengarna tar vägen.

Ett annat starkt skäl är att långivaren fattar beslut om lånet utifrån din inkomst och återbetalningsförmåga. Eftersom du inte behöver sätta någon säkerhet för lånet kollar inte heller långivaren upp vilken egendom som står i ditt namn. Som grädde på moset brukar lån utan säkerhet betalas ut dubbelt så snabbt som lån med säkerhet,  handläggningstiden är avsevärt kortare.

  • Snabba handläggningstider
  • Konsumtionslån – du kan själv bestämma vad pengarna ska gå till
  • Få krav – du behöver inte sätta någon garanti för lånet
  • Flexibelt – räntan sätts efter din betalningsförmåga

Låna pengar online utan säkerhet

De flesta lån som erbjuds online är faktiskt lån utan säkerhet. Oftast går de under namnet blancolån eller SMS lån. Konkurrensen är hög på den svenska marknaden så i dagsläget är det många banker och kreditföretag som erbjuder lån utan säkerhet.

Eftersom räntan sätts individuellt är det en bra strategi att ta sig tid till att jämföra vad de olika långivarna har att erbjuda.

Använd gärna en jämförelsetjänst med ett brett spektrum av samarbetspartners. Då blir det lättare att få en rättvis bild av vilka lån som finns och du kommer att snabbare hitta fram till det lån som passar dig bäst.

Lån utan säkerhet: Allt du behöver veta

Vill du veta mer om lån utan säkerhet? Ta en titt på bilden undertill, så får du reda på allt som är värt att veta om lån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet
Hitta ditt nästa lån på Matchbanker