Billån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Tryggt och säkert
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – april 2024

Uppdaterad april 17, 2024
1 389 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.5
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 08:00
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Din guide till din nästa billån

När du önskar ansöka om ett billån så kommer du att ha många frågor.

Tanken med denna guide är att besvara de vanligaste funderingarna som du kan tänkas ha för att du ska kunna bild dig en adekvat uppfattning om det hela.

Några av de vanligaste som vi ämnar besvara utgörs i form av följande:

 1. Ska jag välja en rörligt eller fast ränta när det kommer till ett billån?
 2. Varför är det så viktigt att skapa en personlig kalkyl innan jag ansöker om lånet?
 3. Är det mer förmånligt att använda sig av rak amortering eller annuitetslån?

Vänligen notera att ovanstående utgör endast en liten bit av de frågor som vi kommer besvara i denna utförliga guide!

Använd vår räknare (se nedan) för att räkna på hur mycket ett billån kan komma att kosta dig i slutändan!
Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
2.95 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Använd Matchbanker till att hitta ditt nästa billån

Matchbanker är en innovativ jämförelsetjänst som gör det enkelt att hitta billiga billån inom endast några minuter. När du nyttjar vår tjänst så kan du i lugn och ro beskåda de billån som du får presenterade utan att behöva stressa med ditt beslut. Här nedan så listar vi några av de fördelar som du kan ta del av när du använder dig av Matchbanker:

 • Utvalda och noga utvalda billån
 • Låna till bil med förmånliga räntor
 • Hitta billiga billån med en knapptryckning
 • Jämför billån i din egen takt
 • Konkurrenskraftiga villkor
 • Schyssta och noga utvalda långivare
Hitta billån här

Matchbanker värnar om dig som bilköpare genom att tillhandahålla låg ränta på billån som ett led i att hjälpa dig låna pengar till en bil som du drömt om under en lång tid!

Vad måste du ha i åtanke innan du börjar leta efter lån till bilköp?

Det finns ett antal aspekter vilka du bör beskåda objektivt innan du väljer att låna pengar till en bil. Vi ska härnäst beskriva några av de mest fundamentala och kortfattat redogöra för var du ska tänka på när det kommer till dessa:

 • Jämför alltid, oavsett vad – Även om Matchbanker gjort det enkelt för dig att jämföra lån så ska du ändå fokusera på att jämföra de billån som du får presenterade. Genom att göra det så lär du dig att kritiskt beskåda erbjudanden gällande lån till en bil.
 • Glöm ej avdragsrätten gällande räntan – När du ämnar låna till bilköp så bör du även ta i beaktning det faktum att du får dra av 30% på de räntekostnader som du har (upp till 1 000 000 kr) i din deklaration.
 • Skapa en personlig kalkyl – En kalkyl behöver inte vara avancerad. Det hela kan handla om något så enkelt som en pappersbit där du ställer dina inkomster mot dina kostnader. På så sätt kan du få en klar bild om du har råd att ta ett billån.
 • Fast eller rörlig ränta – Både fasta och rörlig ränta har sina för och nackdelar men när det kommer till ränta på billån så tenderar de flesta bilköpare att välja rörlig ränta. Du blir dock applicerad kostnaden för ränteskillnaden om du önskar lösa lån till bil i förtid.
 • Rak amortering eller annuitetslån – Om du ansöker om ett traditionellt billån så är rak amortering att föredra. Vid rak amortering har du en betydligt högre månadskostnad i början av lånetid varav den sjunker i takt med amorteringen. Annuitet innebär å andra sidan att din lånekostnad förblir densamma under billånets totala löptid.

Vänligen notera att du även kan ansöka om billån trots betalningsanmärkningar. I dessa fall så handlar kommer du att behöva ansöka om lån utan säkerhet, något som innebär att det blir ytterst svårt att hitta den billigaste billånet!

Vänligen notera att du har en ångerrätt på 2 veckor från att billånet betalas ut till dig. Detta gäller för övrigt alla typer av lån, oavsett om du ansöker om ett skoterlån, båtlån eller bostadslån!

Vanliga frågor om billån

Ska jag välja ett traditionellt billån eller privatlån?

Ett traditionellt billån kommer med lägre ränta eftersom fordonet används som säkerhet. Privatlån å andra sidan kommer med betydligt högre räntor eftersom du i själva verket ansöker om ett lån utan säkerhet!

Hur hittar jag ett billån med ränta i de lägre regionerna?

Det enklaste är att använda dig av vår jämförelsetjänst. Här får du definiera de parametrar som du är intresserad av i form av löptid, ränta, avgifter etc. Inom några hundradelar så kommer du att kunna beskåda flera av våra billigaste billån till en ytterst förmånlig ränta!

Hur säkerställer jag att jag fått billigast ränta på billån?

När du använder dig av Matchbanker som din jämförelsetjänst så kommer du per omgående att ta del av den billigaste räntan på billån. Vi samarbetar endast med de långivare som kan erbjuda dig det bästa billånet till den billigaste räntan!

Vilka är de primära för- och nackdelarna när det kommer till billån?

I detta kapitel så kommer vi att fokusera på att belys de primära för- och nackdelarna när det kommer till billån. Tanken är att göra dig införstådd med de mest positiva aspekten samtidigt som vi även vill ägna en tanke åt de vanligaste fallgroparna!

Fördelar med billån:

 • Möjligheten att långa ganska höga summor till en exceptionellt låg & konkurrenskraftig ränta.
 • Lånet minskar i takt med att du återbetalar billånet. 
 • Nyttja de amorteringsfria månaderna som oftast erbjuds av långivare när den privata ekonomin kärvar.

Nackdelar med billån:

 • Lånet för bilen i fråga måste alltid amorteras inom den specifika tiden.
 • Långivaren kan komma att lista bilen på exekutiv auktion för att få tillbaka sina pengar.
 • Kostnaden för lånet ökar i takt med löptiden.
Du kan komma att behöva sälja bilen till en betydligt lägre pris än du tidigare räknat med om du inte kan amortera billånet inom utsatt tid!

Hur mycket kostar ett billån egentligen?

Frågan är ganska subjektiv eftersom det hela handlar om hur mycket du har råd att spendera på ditt nästa fordon. Vi ska dock nedan i punktform redogöra för de viktigaste punkterna vilka avgöra kostnaden för ett billån. Tanken är att du från ett ”fågelperspektiv” ska få en klar bild över hur mycket ditt nästa bilköp kan faktiskt komma att kosta dig i slutändan.

 • Typen av lån – Den typ av lån som du väljer avgör ofta hur mycket bilen i fråga kommer kosta dig i slutändan.
 • Lånebeloppet – Ju högre lånebelopp desto mer kommer fordonet i fråga att kosta dig i slutändan.
 • Löptiden för lånet – Rent generellt så ökar kostnaden för billånet ju längre löptid (amorterings-/återbetalningstid) som du åtar dig att följa.
 • Amorteringstakt – Om du använder dig av en rak amortering (vanligt vid billån) så kommer kostnaden för billånet att minska för varje ny månad som du amorterar.
 • Räntan – Själva räntan varierar beroende på typen av billån, dock så använder man bilen i from av säkerhet vid traditionella billån, därav en lägre ränta totalt.
 • Ny eller begagnad – En nyare bil tenderar att snabbt tappa i värde, men du måste ändå återbetala lånet enligt de villkor som du accepterat vid utbetalningen av billånet.
 • Hur lång är löptiden – Tumregeln är att ju längre amorteringstiden är (löptiden) desto kortare tenderar återbetalningstiden att vara.
Billån
Hur mycket kostar ett billån egentligen?

Vi ska härnäst illustrera ett genuint räkneexempel på hur mycket en bil kan faktiskt komma att kosta dig i slutändan. Du kan dock anamma samma typ av beräkning oavsett hur mycket bilen i fråga kostar.

Kreditbelopp30 000 kr.
Återbetalningsperiod48 månader
Månadskostnad800 kr. – 1100 kr.
Variabel nominell årsräntaMin. 7% – Max 19%
Effektiv årsräntaMin. 7,23% – Max 20,75%
Minimum – maximum löptid12 – 180 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad4 286 kr. – 11 638 kr.
Totalt att betala34 286 kr. – 41 638 kr.

Du ska heller ej ha för bråttom när det kommer till valet av billån utan alltid investera lite av din dyrbara tid åt att beskåda de alternativ som du får presenterade. Hoppa aldrig på den första erbjudandet utan beskåda det hela i lugn och rå för att komma fram till den mest adekvata valet för just dina behov!

* Förutsätter att nyttjar en rak amortering (vanligt vid billån) för att amortera på billånet i fråga.

Den låga räntan härleds till det faktum att bilen används from en form av säkerhet för att garanterar att du kan återbetala billånet inom utsatt tid.

Vad innebär egentligen ett restvärde på ett billån?

När du bläddrar bland de låneerbjudanden som tillhandahålls hos våra samarbetspartners så är det vanligt att stöta på termen ”restvärde” där även synonymen ”restskuld” används emellanåt.

Men vad innebär det hela i praktiken? Utan att förvirra dig ytterligare så har det hela att göra med hur själva kostnaden för billånet i fråga påverkar dig, särskilt om du är en förare som tenderar att byta friskt mellan olika bilmodeller.

Exempel på restvärde:

Du har planer på att köpa en bil som kostar 400 000 kr men har för närvarande ett restvärde på ditt nuvarande fordon på 200 000 kr. Om du önskar byta till den dyra modellen så kommer du att bli föremål för räntor och amortering för de 200 000 kr som du är skyldig om du bestämmer dig för att byta in bilen mot den dyrare modellen.

Restvärde är ett subjektivt begrepp och kan skilja sig beroende på var du lämnar byta in bilen. Just därför så bör du jämföra flera bilhandlare innan du väljer att anamma denna strategi som ett led i att bekosta din nästa drömåk.

Vilka är de vanligaste alternativen till ett billån?

Om man inte har möjligheten att få igenom ett traditionellt billån så behöver man ej frukta att man går miste om drömåket eftersom det finns flera andra sätt att bekosta ett bilköp på, vilka vi ämnar diskutera kortfattat härnäst.

 1. Ansök om ett privatlån – Ett privatlån innebär oftast att du ansöker om ett lån utan säkerhet hos en av de långivare som vi samarbetar med här på Matchbanker. 
 1. Leasa bilen under en viss period – På senare tid så har det blivit mer vanligt att leasa sin bil. Själva grundprincipen med det hela är att du faktiskt hyr bilen under en viss period, vanligtvis under en period på 36 månader.

Bekosta bilköpet med en bostad – Om du äger en bostadsrätt, villa, sommarstuga eller dylikt så kan du använda dig av objektet i fråga för att bekosta bilköpet. Du belånar helt enkelt bostaden ytterligare och kan på så sätt bekosta drömåket! *

För att kunna använda ett bostadsobjekt till att bekosta bilköpet så får ej belåningsgraden för bostaden i fråga som ska användas ej överstiga mer än 85% av marknadens värde.

Matchbanker har utformats specifikt för att hjälpa dig hitta ditt nästa billån

Matchbanker har utformats för att vara en modern, innovativ och användarfokuserad jämförelsetjänst. När du använder dig av Matchbanker så kommer du snabbt och enkelt kunna jämföra en rad av långivare vilka tillhandahåller billån till konkurrenskraftiga priser. Nedan så återger vi några av de fördelar som du kommer få ta del av när du nyttja jämförelsetjänsten åt att hitta ditt nästa billån:

 • Ett gediget utbud av långivare vilka tillhandahåller konkurrenskraftiga billån.
 • Du förblir helt anonym under hela jämförelse processen – garanterat.
 • Vi tillhandahållare endast noga utvalda billån från kontrollerade långivare.
 • Värna om din integritet – vi delar aldrig din data med tredjepartsaktörer.
 • Undvik de vanligaste fallgroparna när det kommer till billån.
 • Hitta förmånliga billån och bekosta din nästa drömbil redan idag.

Ovanstående punkter utgör bara en handfull av de otaliga fördelar som du kommer få avnjuta när du väljer att använda dig av Matchbanker. Använd vår tjänst idag och förverkliga drömmen om drömbilen!

Recensioner

rating
4.6 av 5 baserat på 48 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.

Senaste nytt