Mikrolån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Tryggt och säkert
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – maj 2024

Uppdaterad maj 28, 2024
474 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.0
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 08:46
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Mikrolån med Matchbanker

Mikrolån är en form av låneform som vuxit snabbt i popularitet bland konsumenterna. Dessa lån är ofta ganska små, samtidigt som räntan är hög och utbetalningen snabb. På så sätt skiljer de sig en hel del från de andra lånen på marknaden.

För att bättre förbereda dig inför det hela så kommer vi gärna denna guide åt att belysa några av de vanligaste fördelarna gällande mikrolån, där några av de vanligaste återfinns i form av följande:

 • Vad är egentligen ett mikrolån samt hur fungerar det rent konkret i praktiken?
 • Går det att få igenom mikrolån trots att jag har betalningsanmärkningar?
 • Vilken löptid kan jag räkna med att behöva amortera ett mikrolån inom?

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Matchbanker är i grund och botten en helt kostnadsfri jämförelsetjänst som specifikt tagits fram med målet att hjälpa dig att hitta konkurrenskraftiga och schyssta mikrolån för just dina behov. När du väljer Matchbanker så kommer du att kunna ta del av dessa fördelar – utan några extra kostnader:

 • Tydligt utformade villkor utan dold agenda
 • Konkurrenskraftiga och prispressade räntor
 • Noga utvalda långivare som följer våra riktlinjer
 • Transparenta kostnader med adekvata villkor

Matchbanker värnar om dig som konsument, något som innebär att vi endast samarbetar med noga utvalda långivare. Under årens gång har vi hjälpt över 100.000 potentiella låntagare att hitta det lån som passar bäst för dem, och fortsätter på samma bana för varje dag som går.

Vi har även tagit fram ett låneverktyg som du kan använda. Med hjälp av verktyget kan du se exakt hur mycket ett lån kostar, vilket ger dig bra förutsättningar att avgöra huruvida det passar för dig eller inte.

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån är en typ av lån som erbjuder en mindre summa pengar som kan användas för olika ändamål. Det kan vara ett bra alternativ för dem som behöver snabb finansiering för att täcka oväntade utgifter eller för att hantera tillfälliga ekonomiska svårigheter.

Mikrolån fungerar genom att låntagaren ansöker om en specifik summa pengar och återbetalar det beloppet tillsammans med eventuella avgifter och räntor inom en förutbestämd tidsram. Det är viktigt att komma ihåg att mikrolån vanligtvis har kortare löptider än traditionella lån, vilket innebär att återbetalningen sker snabbare.

Det finns olika långivare som erbjuder mikrolån, och det är viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet för dina behov. Genom att använda en förmedlingstjänst som Matchbanker kan du enkelt jämföra olika långivare och deras villkor för att hitta det bästa alternativet för dig.

Kom ihåg att ett mikrolån är en möjlighet att överväga, men det är viktigt att vara medveten om kostnaderna och att bara låna om det verkligen behövs.

Kreditbelopp30 000 kr.
Återbetalningsperiod48 månader
Månadskostnad800 kr. – 1100 kr.
Variabel nominell årsräntaMin. 7% – Max 19%
Effektiv årsräntaMin. 7,23% – Max 20,75%
Minimum – maximum löptid12 – 180 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad4 286 kr. – 11 638 kr.
Totalt att betala34 286 kr. – 41 638 kr.
Representativt exempel på lån

Mikrolån utan säkerhet

Mikrolån utan säkerhet är en typ av lån som erbjuds utan att du behöver lämna någon form av säkerhet. Det innebär att du inte behöver pantsätta någon egendom eller tillgång för att kunna få lånet beviljat. Detta kan vara fördelaktigt för dig som inte äger någon egendom eller inte vill riskera att förlora något om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

En av fördelarna med mikrolån utan säkerhet är att det är en snabb och enkel process. Du behöver inte vänta länge på att få lånet beviljat och du kan använda pengarna till vad du än behöver.

Å andra sidan kan nackdelen med mikrolån utan säkerhet vara att räntan kan vara högre än för lån där du lämnar säkerhet. Detta beror på att långivaren tar en större risk genom att inte ha någon säkerhet att förlita sig på. Det är viktigt att vara medveten om detta och se till att du kan betala tillbaka lånet i tid för att undvika höga räntekostnader.

Vilka är de huvudsakliga för- och nackdelarna när det kommer till mikrolån?

Härnäst kommer vi fokusera på att belysa de primära för- och nackdelarna gällande mikrolån. Tanken med det hela är att förse dig med en översiktlig och objektiv bild för att göra det enklare för dig att utvärdera huruvida lånet i fråga lämpar sig just för dina behov.

Fördelar med mikrolån

Nackdelar med mikrolån

 • Löptiden för mikrolån tenderar att vara ganska kort, vanligtvis mellan 1-3 månader
 • De associerade kostnaderna tenderar att vara stora
 • Kan försätta låntagaren i en prekär ekonomisk situation om hen redan har flera andra lån i bagaget

Det är viktigt att du beaktar både fördelarna och nackdelarna, eftersom du på så sätt får möjlighet att avgöra huruvida denna typ av lån passar för dig eller inte.

Kom ihåg även att du kan använda dig av vår räknare för att enklare beräkna totalkostnaden för lånet!

Bästa platsen att ta ett mikrolån

Innan du tar ett mikrolån är det viktigt att jämföra olika tjänster och deras Trustpilot-poäng för att hitta den bästa möjliga lösningen för dina behov.

Varför är det viktigt att jämföra långivare och deras Trustpilot-poäng?

 • Genom att jämföra långivare kan du hitta den bästa räntan och de bästa villkoren för ditt mikrolån.
 • Trustpilot-poängen ger dig en indikation på hur nöjda tidigare kunder har varit med långivarens service och kundsupport.
 • Genom att välja en långivare med hög Trustpilot-poäng kan du öka chansen att få en positiv och pålitlig upplevelse.

Varför bör lån jämföras?

 • Genom att jämföra olika lånealternativ kan du hitta det bästa alternativet för dina behov och ekonomiska situation.
 • Genom att jämföra lån kan du hitta de bästa räntorna och villkoren för att undvika onödiga kostnader och avgifter.
 • Genom att jämföra lån kan man få en bättre förståelse för de olika långivares rykte och pålitlighet.

Kom ihåg att ett mikrolån är ett ekonomiskt åtagande och bör endast användas som en sista utväg. Innan du tar ett lån måste du se till att du har en tydlig plan för hur du kommer att betala tillbaka det och att du har råd att göra det utan att det påverkar din ekonomiska stabilitet negativt.

Långivare Trustpilot score

Hur mycket går det att låna?

Som namnet antyder är mikrolån i regel ganska små, ofta under 50.000 kronor. Lånebeloppet varierar dock rejält mellan olika långivare, varav vissa har en övre gräns på så lite som 10.000 kronor, medan andra aktörer kan erbjuda lån upp till 600.000 kronor.

Det är en av anledningarna till att det är så viktigt att jämföra olika långivare.

Hur mycket som är möjligt att låna har i slutändan att göra med dina ekonomiska förutsättningar. Långivaren gör alltid en noggrann kreditbedömning för att avgöra huruvida du har möjlighet att betala tillbaka lånet eller inte.

I samband med din ansökan får du ange uppgifter i likhet med din inkomst och sysselsättning, tillsammans med ålder, nuvarande lån och krediter, samt mer.

De använder denna information tillsammans med en kreditupplysning för att göra en samlad bedömning av din kreditvärdighet. Om du har bra ekonomiska förutsättningar kommer du att bli erbjuden ett större låneutrymme.

Nedan kan du se en tabell som visar hur mycket som går att låna hos olika långivare:

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta ett så bra mikrolån som möjligt genom att jämföra

Mikrolån kommer i många olika storlekar och med olika förutsättningar. Därmed finns det alternativ som passar bättre för din ekonomiska situation än andra. Att hitta dessa lån kan dock vara en utmaning om du inte riktigt vet var du ska leta och vad du bör titta närmare på.

Den effektiva räntan är den viktigaste faktorn, men återbetalningstid och lånebelopp är andra viktiga faktorer att beakta.

Vi hjälper dig gärna med hela processen. Vi bidrar inte bara med en stor dos användbar information, vi har även en jämförelsetabell som du kan ta del av. Utöver detta erbjuder vi en lånekalkylator som du kan använda för att beräkna den exakta kostnaden för lånet.

På så sätt får du bra förutsättningar att hitta det lån som faktiskt passar för dig. Vi rekommenderar starkt att du lägger ner lite extra tid på detta, eftersom det i slutändan kan handla om tusentals kronor i skillnad.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
2.95 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är en viktig siffra att titta på när man överväger att ta ett lån. Det är den totala kostnaden för lånet, inklusive ränta och eventuella avgifter, uttryckt som en årlig procentandel av det lånade beloppet.

Effektiv ränta är användbar för att jämföra olika lån och se vilket som är mest kostnadseffektivt. Ju lägre effektiv ränta, desto billigare blir lånet totalt sett. Det är därför viktigt att jämföra olika låneerbjudanden och deras effektiva räntor innan man bestämmer sig för att ta ett lån.

Vi på Matchbanker erbjuder en jämförelsetjänst för lån där du kan se olika låneerbjudanden från olika långivare. Vi strävar efter att vara så transparenta som möjligt och ge dig relevant och sanningsenlig information om de lån vi skriver om. Vi är dock inte en långivare själva och du kan inte ansöka om lån genom oss.

Om du är intresserad av att lära dig mer om effektiv ränta kan du besöka Sveriges Riksbanks officiella webbplats.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Dina kundrättigheter

Nedan följer några av dina viktigaste kundrättigheter när det gäller mikrolån:

 • 14 dagars ångerrätt: Du har rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar från det att du har ingått avtalet.
 • 48 timmars betänketid: Du har rätt att begrunda ditt beslut.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Du har rätt att begära en plan för hur du ska betala tillbaka ditt lån.
 • Rätt till tidig återbetalning: Du har rätt att betala ditt lån i förtid om du önskar det.
 • Rätt till rättelse: Om du upplever några problem eller har klagomål angående ditt lån har du rätt att få det rättat.

För mer information om dina kundrättigheter i Sverige kan du besöka Sveriges Konsumenters webbplats.

När kan ett mikrolån vara användbart?

Här är några scenarier där ett mikrolån kan vara relevant:

 • Omedelbara utgifter: Om du står inför omedelbara utgifter som du inte kan täcka med din nuvarande ekonomi, kan ett mikrolån vara ett alternativ att överväga. Det kan hjälpa dig att hantera oväntade kostnader som bilreparationer, sjukvårdsavgifter eller akuta hemförbättringar.
 • Kortvariga ekonomiska svårigheter: Om du befinner dig i en tillfällig ekonomisk svårighet och behöver få tillgång till pengar för att täcka dina utgifter, kan ett mikrolån vara ett alternativ.
 • Ingen tillgång till traditionella lån: Om du har svårt att få godkänt för ett traditionellt lån på grund av dålig kreditvärdighet eller brist på säkerhet, kan ett mikrolån vara ett alternativ. Dessa lån kan vara mer tillgängliga för personer med mindre än perfekt kredit och kan hjälpa till att täcka akuta utgifter.

Kom ihåg att ett mikrolån endast är ett av många alternativ. Överväg alltid samtliga alternativ för att hitta det bästa alternativet för dig.

Vem kan ansöka om ett mikrolån?

Om du är intresserad av att ansöka om ett mikrolån måste du i regel alltid uppfylla följande krav:

 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokföring i Sverige i ett visst antal månader
 • Deklarerad inkomst i Sverige
 • Inga nuvarande skulder hos Kronofogden
 • Svenskt bankkonto

Många långivare kräver numera även att du ska ha möjlighet att signera din ansökan med BankID. Anledningen till detta är att processen i regel är helt digitaliserad.

Vissa kräver även att du inte har några betalningsanmärkningar, eller att du har en viss typ av sysselsättning, såsom ett fast jobb.

Hur ansöker man?

Hur ansökningsprocessen ser ut för mikrolån skiljer sig mellan olika långivare. Numera är processen helt och hållet digitaliserad i de flesta fall, och ser ut som följande:

 1. Ange lånebelopp och återbetalningstid
 2. Bidra med den information som krävs
 3. Acceptera villkoren
 4. Signera din ansökan med BankID och skicka in

Innan du gör allt detta måste du först börja med att göra en budget som visar exakt hur mycket du har möjlighet att betala tillbaka. Jämför sedan så många långivare som möjligt för att hitta det mikrolån som passar bäst för dig.

Kom ihåg att alltid läsa igenom alla villkor för lånet.

Hur man budgeterar för ett mikrolån

Här är några enkla steg för att hjälpa dig att budgetera för ett mikrolån:

 • Skapa en lista över dina inkomster och utgifter: Det är viktigt att ha en klar bild av hur mycket pengar du har att spendera varje månad och hur mycket du behöver betala för dina nödvändiga utgifter.
 • Prioritera dina utgifter: Se till att du betalar dina räkningar och andra nödvändiga utgifter först.
 • Skapa en sparplan: Om möjligt bör du försöka att spara en del av dina inkomster varje månad för att ha buffert i händelse av oförutsedda utgifter eller oväntade utgifter.
 • Jämför olika lånealternativ: Innan du tar ett mikrolån bör du se till att jämföra olika lånealternativ för att hitta det bästa erbjudandet för dig. Matchbanker kan hjälpa dig att jämföra olika lånealternativ och hitta det bästa alternativet för dina behov.
Tänk på att du som konsument har ångerrätt inom 14 dagar från det att ett mikrolån betalats ut. Det gäller även andra typer av lån, oavsett om du ansöker om ett båtlån, ett bostadslån eller någon annan form av lån.

Vanliga frågor om mikrolån

Vad är egentligen ett mikrolån

Ett mikrolån är i grund och botten en form av lån utan säkerhet som erbjuds i förhållandevis små belopp. Inom branschen så används även abbreviationer i form av smslån, snabblån, blancolån med flera

Hur stor summa kan jag ansöka om med microlån?

Rent generellt så existerar inga specifika gränser för den maximala summan som du kan ansöka om när det kommer till minilån. Dock så brukar tumregeln vara att lånebeloppet som erbjuds ligga på 1000 kr upp till 5000 kr.

Kan jag få igenom ett mikro lån trots att jag har betalningsanmärkningar?

Detta är fullt möjligt, men du måste vara beredd på det faktum att den ränta som erbjuds inklusive associerade kostnader kommer vara betydligt högre än vad som vore fallet om du ej hade registrerade betalningsanmärkningar i bagaget.

Vilken löptid kan jag räkna med när det kommer till mikrolån?

På grund av att du lånar tämligen låga belopp så tenderar även löptiden (återbetalningstiden) för mikrolån att vara ganska kort. Generellt sett så kan du dock räkna med en löptid mellan 1-3 månader, beroende på långivare vill säga.

Hur gammal måste jag vara för att kunna ansöka om ett mikro lån?

Du måste ha fyllt minst 18 år för att överhuvudtaget kunna ansökan om ett mikrolån. Dock så ställer viss långivare högre krav än så där du ofta måste ha fyllt 21 för att kunna ansöka.

Räntan för dessa lån kan ofta vara ganska hög, något du måste vara beredd på.

Vad kunder letar efter med ett mikrolån

De som är på jakt efter ett mikrolån letar i regel efter samma sak, nämligen ett mindre lån som de har möjlighet att få tillgång till snabbt.

Den effektiva räntan är en viktig punkt som många kunder beaktar rejält, eftersom det är denna faktor som slutligen avgör hur mycket lånet faktiskt kostar.

Många kunder vill även ha möjlighet att välja en specifik återbetalningstid, såsom 12 eller 24 månader. Lånebeloppet är en annan viktig faktor för många kunder.

Vissa vill ha möjlighet att låna utan UC, medan andra kräver att de ska kunna signera sin ansökan med BankID.

Mikrolån
Att hitta ditt nästa mikrolån

Är det möjligt att ansöka om mikrolån utan Upplysningscentralen (UC)?

När du ansöker om mikrolån så registreras varje ansökan hos den kreditupplysningsbolag som långivaren använder sig av för att initiera kreditupplysningen hos. Det hela är inget problem om du ansöker om mikrolån sporadiskt.

Om du dock genomfört ett stort antal låneansökningar gällande mikrolån under en kort period så kan det hela sätta käppar i hjulet för dig eftersom kreditbolagen kan komma att betrakta dig som en potentiell högrisk-kund.

För att undvika att hamna i denna kategori så kan du välja att ansöka om mikrolån endast hos de bolag vilka ej använder sig av Sveriges största kreditupplysningsbolag, det vill säga, Upplysningscentralen (UC). Vi tillhandahåller flera kreditgivare vilka ej använder sig av Upplysningscentralen för att begränsa risken att du blir potentiellt betraktad som en högrisk-kund.

Kom ihåg att du som konsument har rätt till en ångerrätt på 14-dagar från att ett mikrolån betalas ut. Detta gäller även för andra typer av lån, oavsett om du ansöker om ett båtlån, ett huslån eller några andra former av lån!

Existerar microlån utan ränta eller är det hela bara ett löst rykte?

När det kommer till mikrolån utan ränta så existerar faktiskt dessa på marknaden. Dock så finns det ett antal aspekter som du i form av låntagare måste vara uppmärksam när det kommer till minilån utan ränta. Några av dessa innefattar följande:

 • Mikrolån utan ränta erbjuds oftast till nya kunder och ej till redan existerande låntagare.
 • Minilån utan ränta tenderar ofta att vara endast ”räntefria” under en period av löptiden för att sedan övergå till mikrolån med ränta.
 • Lånet i fråga kan komma med andra krav som att den måste återbetalas inom en kortare period än vanligt.
 • Det kan även finnas andra associerade kostnader som nyttjas för att komplettera avsaknaden av ränta.
 • Minilån utan ränta kräver ”nästan” alltid en fläckfri kredithistoria utan betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Det kan självfallet finnas även andra aspekter vilka du behöver analysera och utvärdera men ovanstående utgör de vanligaste när det kommer till microlån utan ränta.

Gör dig införstådd med det faktum att du aldrig ska använda mikrolån för att lösa andra lån. Det hela kommer skapa en ond ekonomisk spiral som du kan få svårt att ta dig ur i slutändan.

Summering

Ett mikrolån är i grund och botten ett mindre lån som erbjuds till konsumenter på den svenska lånemarknaden. Beloppen varierar vanligtvis mellan 10.000 och 50.000 kronor, men det finns även vissa långivare som är villiga att erbjuda belopp upp till 600.000 kronor.

Dessa lån utgör i regel en högre risk för långivaren, därmed kompenserar de för detta med en högre ränta. I vissa fall tillkommer det även ytterligare avgifter, som i sin tur påverkar den effektiva räntan. Därmed är det viktigt att du beaktar detta i samband med att du jämför lån.

Innan du bestämmer dig för vilket lån som passar bäst för dig är det av yttersta vikt att du jämför så många lån som möjligt. Du måste också göra en noggrann budget som visar exakt hur mycket du har möjlighet att betala, och ta alltid det säkra före det osäkra.

Vi hjälper dig gärna med hela processen. Vår lånekalkylator kan du använda för att beräkna den exakta kostnaden för lånet, och du är alltid välkommen att höra av dig till våra kompetenta och erfarna medarbetare om du stöter på frågor eller funderingar.

Recensioner

rating
4.4 av 5 baserat på 60 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.

Senaste nytt