Få hushållskassan att räcka lite längre med enkla tips!

Få hushållskassan att räcka lite längre med enkla tips

Många i Sverige upplever att deras hushållskassa har krympt. Det beror främst på att det råder inflation, inte bara i Sverige utan också i övriga Europa och världen. Den svenska inflationen är ganska obetydlig om man tittar på många andra länder i världen, men det betyder inte att den inte märks av.

Se över din ekonomi

Om du märker av att du har fått mindre pengar i plånboken kan det finnas anledning till att se över din privatekonomiska situation. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan säkra en bra ekonomi och inte minst hur du kan göra för att få hushållskassan att räcka lite längre.

När det är inflation påverkas kostnaden på dina lån genom att räntan stiger. Det kan därför vara aktuellt att samla dina lån. I samband med att du lägger om dina lån kan du förhandla fram en bättre ränta. Om möjligheten finns kan det vara en god idé att överväga om du ska välja fast ränta. Generellt sett är ofta den fasta räntan dyrare än en rörlig ränta, men i en tid då räntan förväntas att stiga kraftigt över en längre tid kan det finnas anledning att överväga fast ränta.

Samlingslån är ett lån som samlar flera mindre lån och krediter i ett större lån. Det ger dig möjlighet att förhandla en bättre ränta och få bättre lånevillkor rent generellt.

Det är viktigt att förstå att kostnaderna på dina lån inte bara handlar om räntan, följande avgifter är även viktiga att ta med i beräkningen när du jämför olika typer av lån på lånemarknaden:

 • Uppläggningsavgift
 • Aviavgift
 • Administrationsavgifter

Men nog om lån och avgifter. Det viktigaste för att du ska få en stabil ekonomisk situation är givetvis att göra en budget över dina inkomster och utgifter. Genom att skapa en tydlig överblick över din ekonomiska situation kan du säkra dig en bra ekonomi. Det gör att du kan ha koll på hur mycket pengar du har över i månaden.

Om du gör en budget och sedan räknar dig fram till att du har ett underskott varje månadsslut, lever du över dina tillgångar och behöver dra ner på dina utgifter eller öka dina inkomster. Ofta är det enklare att minska dina utgifter än att öka dina inkomster. Här nedan kan du läsa mer om vad du kan göra för att spara pengar.

Spara pengar med enkla metoder

 1. Använd internet när du handlar

  Många produkter är billigare på internet, undersök vilka alternativ som finns innan du handlar. Det kan spara dig mycket pengar.

 2. Börja med matlådor i stället för att äta lunch ute när du är på jobbet

  Visst är det trevligt att äta lunch ute, men om du vill spara pengar bör du i stället välja att ta med dig en matlåda till jobbet.

 3. Investera i en termos och ta med dig kaffe hemifrån i stället för att köpa kaffe på kaféer

  Att köpa med en take-away kaffe hör till mångas vardagsmorgnar, men det är ett kostsamt nöje i långa loppet.

 4. Släck ljuset – dra ner på dina elkostnader

  Det finns ingen anledning att låta ljuset vara tänt i rum där du inte vistas. Om du har många energikrävande apparater kan det vara en bra idé att dra ur sladden till kontakten.

 5. Rensa ut kläder och prylar som du inte använder och sälj av

  Gör något bra för miljön genom att stödja secondhand-shoppingen och tjäna pengar på det.

 6. Hyr ut ett rum i din bostad

  Om du har ett rejält minus månad efter månad i din budget, kan det vara aktuellt med att öka dina inkomster exempelvis genom att hyra ut ett rum.

 7. Välj vegetariskt

  Vegetarisk mat är inte bara bra för din hälsa, det är även bra för din plånbok samtidigt som du minskar din påverkan på miljön när du äter mindre kött.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Få hushållskassan att räcka lite längre med enkla tips!