Vad händer om man inte kan betala sitt lån?

Ett förlorat jobb, ett sjukdomsfall, sjuka barn eller till och med en trasig bil kan påverka ekonomin. När olyckan är framme och utgifterna ökar kan det vara lätt hänt att hamna efter i avbetalningsplanen på dina lån och skulder. Om du inte kan betala dina lån är det bra att veta konsekvenserna.

Vad händer om man inte kan betala sitt lån?

Om du hamnat i knipa med dina skulder är det viktigt att vara medveten om konsekvenserna och hur du kan ta dig ur situationen. Det är också viktigt att ha koll på hur lån faktiskt fungerar innan du tar ett lån. På denna sida kommer du att lära allt du behöver veta om lån och du kommer få svar på några viktiga frågor.

Ett lån är när pengar ges till en annan part i utbyte mot återbetalning av lånets huvudbelopp plus ränta. Lånevillkor godkänns av bägge parter innan några pengar utbetalas. Ett lån kan säkerställas med säkerheter såsom säkerhet i bostad eller så kan det vara utan säkerhet, till exempel ett kreditkort.

Allt du behöver veta om lån och skulder

I denna artikel får du svar på frågorna:

  1. Vad är ett lån?
  2. Vad är amortering av ett lån?
  3. Vad händer om jag inte kan betala?

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Vad är ett lån?

Ett lån ett kontraktsstyrt ekonomiskt utbyte mellan en enskild person och en bank eller organisation. Långivaren förekommer i olika former som till exempel en traditionell bank eller liknande finansiell instution, en online långivare, regeringen eller företag. 

För att bli godkänd för lånet och för att ge långivaren en säkerhet går låntagaren med på ett antal villkor så som återbetalningstid och ränta. Långivare har också ofta krav på anställing, inkomst och personens övriga ekonomi. Vissa lån tecknas med säkerhet för att försäkra sig om att om summan inte återbetalas så finns något att ta som betalning. För online långivare är säkerhet ovanligt.

Det finns många olika villkor för olika lån så det är viktigt att du läser avtalet noggrant och har koll på alla termer och regler.

Vad innebär det att amortera sitt lån?  

Att amortera innebär att återbetala lånet du har tagit, amorteringar kan ske varje månad eller med längre mellanrum. På ett amorteringschema kan du se hur just planen ser ut för räntorna och avbetalningarna för ditt lån. Vissa banker har en viss gräns på sina amorteringskrav. Hur amorteringen fungerar för just ditt lån kan skilja och beror på en del olika faktorer. Det är bra att ha koll på detaljerna så se till att kolla ditt avtal eller se efter med din lånegivare.

Har du svårt att få lån?
Vad händer om man inte kan betala sitt lån?

Vad händer när man inte kan betala sina räkningar?

Nu har du koll på några olika sorters lån och hur processen går till. Det är naturligt att vara orolig för hur ett lån kan påverka din ekonomi och det är viktigt att noggrant överväga konsekvenserna. Oavsett om du överväger ett lån eller om du redan tagit ett lån och har problem med återbetalningarna är det viktigt att vara medveten om riskerna.

  1. Påminnelser
    Det första steget i en skuldprocess är att du får en påminnelse om din betalning uteblivit. Detta är som en andra chans för dig att komma ikapp med betalningen. Ofta utgår en dyr påminnelseavgift.
  2. Kronofogden
    Har du inte betalat din räkning inom tiden för påminnelsen skickas skulden till Kronofogden. När din skuld hamnar hos Kronofogden blir du erlagd med en betalningsanmärkning som kommer påverka din ekonomi i flera år framöver. En betalningsanmärkning påverkar din möjlighet att ta lån eller kredit i framtiden och kan också påverka din möjlighet att hyra boende eller teckna andra sorters abonnemang.
  3. Risk för utmätning
    Utmätning är när Kronofogden beslagtar något du äger för att betala av skulden. Detta kan vara din bil, möbler, TVn, din dator eller till och med ditt hem.

Hur kan jag undvika att hamna hos Kronofogden?

Har du inte möjlighet att betala är det bästa att så fort som möjligt ta kontakt med din lånegivare för att diskutera eventuella möjligheter för anpassningar. Det finns inte alltid möjlighet för det, men ofta kan din bank eller långivare hänvisa dig till andra hjälpmedel du kan få om du hamnat i tillfällig knipa.

Har din skuld redan hamnat hos Kronofogden är det viktigt att du inte ignorerar kommunikationen från dem. Svarar du inte på deras brev kan du bli uppsökt i ditt hem eller på din arbetsplats.

Om du inte kontaktar din bank så fort du märker att du har problem så kommer ärendet gå vidare till Kronofogden. Härifrån kommer du få brev från dem med information om nästa steg. När du svarar på kravet från Kronofogden kan du lägga upp en återbetalning med din lånegivare och Kronofogden. 

Så här budgeterar du

Bästa sättet att undvika att hamna i knipa är förstås genom att ha koll på sin ekonomi. Självklart kan du inte styra över om du förlorar ditt jobb eller en stor utgift dyker upp. Men bästa sättet att ha koll på din ekonomi är genom att ha en budget varje månad. I budgeten bör du också lägga upp en buffert för tillfällen som när du förlorar jobbet. Bufferten finns till som säkerhet för att du ska kunna betala dina räkningar under en viss period tills du fått chans att lösa krisen. 

Här är ett exempel på en budget:

SpecInkomst Utgifter
Lön20 000
Bidrag3 500
Totala fasta kostnader23 500
Hyra7 000
Försäkring600
Studielån500
El400
Mat2 000
Nöjen1 000
Shopping2 000
Totala rörliga kostnader13 500
Totala budget+8 000

Vanliga frågor om lån och skulder

Var kan man ta lån?

Om man behöver låna pengar, ansöker man om ett lån från till exempel en bank eller en online långivare.

Vad händer när jag inte kan betala?

Din skuld skickas till betalningsföreläggande hos Kronofogden. Du får en betalningsanmärkning som kan göra det svårt för din fortsatta ekonomi och i värsta fall kan Kronofogden beslagta dina ägodelar för att betala av skulden.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror såklart på vilken institution du lånar ifrån och vad dina förutsättningar är. Summan beror på flera faktorer som återbetalningsperiod och ränta, som är möjligt att beräkna med en smidig kalkylator.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Vad händer om man inte kan betala sitt lån?