Så ansöker du om ett lån online – INFOGRAFIK

I dagens digitala värld finns drömlånet bara några klick bort. Allt fler långivare erbjuder konkurrenskraftiga lån via internet, något som har fått lånebranschen att växa explosionsartat.

Det kanske låter otryggt att ansöka om lån online, men det behöver det inte alls vara om du vet var och hur du ska söka.

Här får du våra bästa tips och råd om hur du snabbt och säkert hittar det perfekta lånet, helt online.

Vad är ett online lån?

Ett online lån är precis som ett vanligt banklån fast med en viktig skillnad. Allt sker på nätet – från ansökan till beviljande. Det finns onekligen en stor frihet i att kunna fylla i ett låneformulär och skicka iväg det på bara någon minut utan att någonsin behöva lämna soffan eller skrivbordet.

De flesta online lån är dessutom sk. blancolån, vilket innebär att du själv får bestämma vad du ska använda pengarna till. Resa eller renovering? Eller kanske en sprillans ny bil?

Hos många långivare går det att få besked inom 24 timmar när du ansöker om lån via nätet. Skulle du lämna in en ansökan hos banken kan du förvänta dig en handläggningsperiod på minst 2-3 veckor. När budgeten krisar är det inte alla som har råd att vänta så länge och det är något som kreditbolagen har tagit fasta på.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Bekvämt

Med fördelar kommer dock även nackdelar. Ett online lån är detsamma som ett snabblån och ett snabblån är i 99 % av fallen dyrare än ett vanligt banklån. Höga räntor kompenserar för risken som långivaren tar när de beviljar lån utan säkerhet. Dessutom tar många låneföretag ut riktigt stora handläggningsavgifter för sina lån. Tillsammans bidrar räntor och kostnader till att den sk. effektiva räntan höjs.

  • Höga räntor
  • Dyra avgifter
  • Dolda kostnader (i vissa fall)

Hur väljer man rätt lån?

Det är många faktorer som spelar in i valet av rätt lån. Självklart ska man tänka på räntan i första hand. Då menar vi förstås den effektiva räntan, alltså inte den som långivarna skyltar med utan den verkliga årsräntan du får när alla kostnader och avgifter har räknats in.

Rätt lån motsvarar dina behov och förutsättningar. Du ska ha råd att betala tillbaka lånet, men samtidigt måste pengarna uppfylla ditt mål med lånet. För att veta om du kommer att ha råd med ditt lån gäller det att ha stenhård koll på vilka kostnader och avgifter som ingår.

Se upp med dolda avgifter som går utöver en uppläggningsavgift, aviavgifter eller sedvanliga administrationskostnader.

Vill du vara helt säker på att du hittar rätt lån?

Jämför de olika lån som finns tillgängliga på marknaden just nu. Se vilka räntekostnader och avgifter som långivarna erbjuder och fatta ett informerat beslut utifrån det. Den enklaste och snabbaste vägen till en bra låneöversikt är att kontakta en jämförelsetjänst som gör jobbet åt dig.

Hitta rätt lån med Matchbanker

Hos Matchbanker kan du jämföra lån och hitta fram till det bästa lånet på bara några minuter. Matchbanker är en digital jämförelsetjänst som letar upp flera olika lånealternativ utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Det ökar dina chanser att få lånet beviljat eftersom du söker det lån som passar dig bäst.

Att jämföra lån med hjälp av Matchbanker är enkelt.

Du fyller bara i ett formulär med relevant information om din ekonomi och aktuella lånesituation på Matchbanker.se. Sökningen sker helt på basis av de uppgifter du skickat in. Med hjälp av resultatet kan du få en bra översikt av dina lånemöjligheter just nu.

Ansök om ett lån genom att använda Matchbankers service, helt utan kostnad. Nedan får du en snabb överblick av hur det går till att ansöka om ett lån på Matchbanker.6 steg: Så ansöker du om ett lån på Matchbanker

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Så ansöker du om ett lån online – INFOGRAFIK

Senaste nytt