Har du svårt att få lån?

Att ta lån är något de allra flesta behöver göra under sin livstid. Du kanske behöver finansiera en renovering, köpa ny köksutrustning eller kanske något större som att köpa en fastighet. Men det kan vara lättare sagt än gjort att få ett lån. Om du har fått avslag på kreditkort eller lån kan det vara svårt att förstå varför. Det finns en del steg du kan ta för att säkerställa att du inte förstör dina framtidsutsikter att få lån i framtiden.

Har du svårt att få lån?

På denna sida kommer du att lära dig allt du behöver veta om du har svårt att få lån och vad du kan göra för att förbättra din situation. Ett avslag kan vara svårt och kännas tungt, men ännu är inte hoppet dött. Det finns många olika saker att göra och många alternativ för att hitta din finansiering.

Ett lån är när något, oftast pengar, lånas till en part från en annan i utbyte mot återbetalning av lånets huvudbelopp plus ränta. Långivare och låntagare godkänner olika villkor innan några pengar utbetalas.

Allt du behöver veta om svåra lån

I denna artikel får du svar på frågorna:

 1. Vad kan du göra om du har blivit nekad ett lån eller har svårt att få lån
 2. Vad kan du göra om du har för många kreditupplysningar

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

3 sätt att förbättra din situation

 1. Fortsätt inte att ansöka
  Efter en avvisad ansökan kan det vara frestande att bara söka igen. Försök att undvika detta och tänk efter noga innan du ansöker om mer kredit. Alla kreditansökningar du gör, framgångsrika eller inte, kommer att visas i din kreditfil.

  Flera applikationer på kort tid kan få långivare att tro att du är desperat efter pengar. Detta kan skada ditt kreditbetyg ytterligare. Ditt kreditbetyg påverkar om du kan få kredit och hur mycket du kan låna. Det kan också påverka vilken ränta du kan få om du blir beviljad ett lån i framtiden.
 2. Om du behöver låna för att betala andra skulder
  Olyckor händer och vi kan alla hamna i ekonomisk knipa. Om du behöver låna för att betala andra skulder eller hjälpa dig att betala räkningar och levnadskostnader i slutet av månaden är det värt att prata med en gratis skuldrådgivare så snart du kan. De kommer att kunna hjälpa dig att komma med en plan och undvika att komma i djupare i skuld.
 3. Prova en låneräknare
  Kom ihåg att om du inte vet hur din ekonomiska situation ser ut, kan du alltid prova en lånekalkylator för att se hur lovande dina förutsättningar för att få lån är.

Så här kan en lånekalkyl se ut:

Lånat beloppRäntaMånadsbetalningTotal kostnadÅterbetalning
50 0008%2 2614 27354 273
Exempel

För många kreditupplysningar  

Att avvisas från ett lån eller kreditkort kan kännas svårt. Om du avvisats bör banken eller låneföretaget berätta detta för dig och meddela vilken kreditreferensbyrå de använt när de sökte på din kreditreferensfil. Du kan då kontakta kreditreferensbyrån för att be om en kopia av din fil. I kopian får du se vilka som hämtat information om dig.

Om din kreditfil inte ger någon anledning till nekande kan du också fråga långivaren varför de nekade dig ett lån och vilken information de baserade detta på. Ha i åtanke att de inte behöver ge dig en detaljerad förklaring. Om du upptäcker ett misstag i din kreditfil, skriv till kreditreferensbyrån och be dem rätta till det. Se också till att du förklarar varför det är fel och bifoga alla bevis du har.

Byrån har 28 dagar på sig att agera och ändra på felet. Den relevanta informationen i din kreditrapport kommer att markeras som ’omtvistad’ medan de undersöker den. Denna process är lite annorlunda när det gäller online lån. När du ansöker om ett lån via en låneleverantör på nätet, kommer låneleverantören att göra en kreditkontroll av låntagaren. Kreditkontrollen avgör om låntagaren kan ta ett lån eller inte.

Kreditscore är något som används av långivare för att avgöra om du kvalificerar dig för ett visst kreditkort, lån, inteckning eller tjänst. Med hjälp av informationen i din kreditupplysning och eventuell ytterligare information som du lämnar som en del av din ansökan, använder långivarna en matematisk modell för att beräkna ett numeriskt betyg som representerar din kreditvärdighet.

Frågor och svar om svåra lån

Vad kan jag göra om jag har blivit nekad ett lån eller har svårt att få lån?

Du kan fråga långivaren varför de nekade dig ett lån och vilken information de baserade detta på. Men du kan också gå till en annan långivare till exempel en online långivare.

Vad kan jag göra om jag har för många kreditupplysningar?

Om du upptäcker ett misstag i din kreditfil, kan du skriva till kreditreferens byrån och be dem rätta till det. Du skall också komma ihåg att bifoga alla bevis du har.

Vilka alternativa lånealternativ finns om jag har dålig kreditvärdighet?

Du kan tala med en skuldrådgivare och de kan kanske hjälpa dig med att få en bättre ekonomi och på så sätt förbättra din kreditvärdighet.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Har du svårt att få lån?