Vill du låna pengar? Såhär förbättrar du din kreditvärdighet – INFOGRAFIK

Kreditvärdighet är något de flesta har hört talas om. Det är däremot inte alla som kan svara på rak arm vad kreditvärdighet faktiskt innebär. Kort och gott är kreditvärdighet det som avgör om du beviljas ett lån eller inte. Så viktigt är det.

Vill du låna pengar och har för tillfället en svag kreditvärdighet, finns det en del tricks du kan ta till för att förbättra din egen kreditvärdighet.

Vad betyder kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en bedömning av din förmåga att betala av ett lån i framtiden. Det är i första hand långivaren som är intresserad av att veta hur hög din kreditvärdighet är, men även hyresvärdar, mobiloperatörer och butikskedjor kan begära en kreditupplysning på dig.

Det är kreditupplysningsbolagen som fastställer din kreditvärdighet utifrån vissa kriterier som kan variera mellan olika bolag.

En del använder sig av ett sifferbaserat betygsystem, medan andra tillämpar olika kategorier som brukar gå från A – D.

Osäker på din kreditvärdighet?

Det finns ett mycket enkelt sätt att kontrollera din kreditvärdighet på och det är genom kreditupplysningsföretagens egna tjänster. UC, som är störst på området, har en tjänst som heter ”Min UC”. Tjänsten nås via deras hemsida. Där kan du knappa in dina uppgifter och snabbt få svar på hur det ligger till med din kreditvärdighet mot en mindre avgift.

Ingen kreditupplysning registreras i samband med att du utnyttjar tjänsten. Vill du helst undvika UC, finns det andra kreditupplysningsföretag som erbjuder i princip samma tjänst via deras webbsidor.

Vilka faktorer påverkar din kreditvärdighet?

Vet du redan i förväg vad som påverkar din kreditvärdighet, blir det förstås lättare att lyfta den till nya lånvärdiga höjder.

Din kreditvärdighet baseras på en riskbedömning som kreditupplysningsföretaget gör och som utgår från följande kriterier:

  • Inkomst
  • Aktuella krediter
  • Kredithistorik
  • Familjesituation
  • Fasta utgifter

4 tips: Så här förbättrar du din kreditvärdighet

Att få ett lån med svag kreditvärdighet är inte helt omöjligt, men villkoren är ofta sämre. Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att förbättra sin kreditvärdighet. De flesta lösningar är dock varken magiska eller snabba, utan ger resultat på längre sikt. Däremot lönar de sig alltid.

Samla dina lån i en enda kredit

Att samla lån är ett smart och effektivt sätt att förbättra sin kreditvärdighet. När du samlar dina lån, bakar du ihop alla småkrediter i en enda stor kredit. Du betalar alltså av på ett stort lån istället för många små. Ofta går det också att förhandla om räntan för ditt nya samlade lån.

Var sparsam med dina kreditförfrågningar

Varje gång du ansöker om ett snabblån skickas en kreditförfrågan av långivaren. Denna hamnar antingen hos UC eller hos något annat kreditupplysningsföretag, om du har sökt lån utan UC.

Undvik att samla på dig alltför många kreditförfrågningar då dessa påverkar din kreditvärdighet lika negativt som en betalningsanmärkning. Ett sätt att undvika dessa är att endast ansöka om lån utan UC. Då slipper du en onödig prick i kreditupplysningsregistret.

Undvik onödiga skulder och betalningsanmärkningar

Något som påverkar din kreditvärdighet rejält, är antalet betalningsanmärkningar. Det enklaste sättet att undvika en betalningsanmärkning är förstås att betala räkningarna i tid.

Är det ofta du glömmer bort att betala en räkning? Teckna autogiro så slipper du oroa dig alls. Med autogiro debiteras ditt konto automatiskt varje månad. På så sätt försäkrar du dig om att alla räkningar betalas innan förfallodatumet.

Dra ner på krediterna

Har du krediter som ligger i dvala, dvs. krediter som du inte använder? Att de inte används betyder inte att det inte räknas. Säg upp alla krediter och/eller kreditkort som du inte använder. De flesta långivare kikar inte bara på skulder och betalningsanmärkningar, utan också på hur många aktiva krediter du har just nu.

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet på ett smart och enkelt sätt? Kika i så fall på infografiken nedan.

Förbättra din kreditvärdighet
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Vill du låna pengar? Såhär förbättrar du din kreditvärdighet – INFOGRAFIK

Senaste nytt