Hur mycket kan jag låna?

Detta är en fråga som många är intresserade av att få svar på. Många vill gärna köpa hus och kanske en lägenhet. Några vill gärna köpa en ny soffa, en ny TV, en ny bil, eller en ny båt. Det finns så mycket man kan göra och varför vänta tills man blir gammal? Många vill leva livet här och nu och därför är lån ofta lösningen.

Hur mycket kan jag låna?

Ett lån är en form av skuld som en enskild person eller till exempel verksamhet eller organisation tecknar. Långivaren, vanligtvis ett företag, en finansiell institution eller en online långivare, lånar en summa pengar till låntagaren.

För många är det normalt att ta ett lån när de vill köpa ett hus, en bil eller något annat som kräver en större investering. Genom vår guide lär vi dig vad du behöver lära dig innan du tar ett lån.

Allt du behöver veta om lån

På denna sida kommer du att lära allt du behöver veta om lån. När du läser denna artikel kommer du att få svar på 5 viktiga frågor:

  1. Vad är ett lån?
  2. Var kan man ta lån?
  3. Hur mycket får jag låna?
  4. Vad är amortering av ett lån?
  5. Vad är sms lån?

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Vad är ett lån?

I grund och botten kan man definiera ett lån på följande sätt:

  • Ett lån är när pengar ges till en annan part i utbyte mot återbetalning av lånets huvudbelopp plus ränta.
  • Lånevillkor godkänns av bägge parter innan några pengar utbetalas.
  • Ett lån kan säkerställas med säkerheter såsom säkerhet i bostad eller så kan det vara utan säkerhet, till exempel ett kreditkort.

Skillnaden mellan att ta ett lån via en bank och genom ett online långivare  

Långivaren granskar informationen inklusive en persons skuldkvot för att se om lånet kan betalas tillbaka. När du lånar pengar online är det annorlunda. I detta tillfälle behöver du inte ställa någon säkerhet och du kan ansöka om lån direkt online.  

Baserat på den sökandes kreditvärdighet nekar långivaren antingen ansökan eller godkänner den. Långivaren måste ange ett skäl om låneansökan avslås. Om ansökan godkänns undertecknar båda parter ett avtal som beskriver detaljerna i avtalet. Låntagaren måste återbetala beloppet inklusive eventuella ytterligare avgifter såsom ränta.

Långivaren och låntagaren måste vara överens om villkoren, innan några pengar eller egendom byter händer eller betalas ut.

Om långivaren kräver säkerhet uppger långivaren detta i lånevillkoren. Men detta är aldrig tillfället när det gäller online lån. De flesta lån har också bestämmelser om det maximala räntebeloppet, liksom andra villkor, till exempel hur lång tid det ska gå innan återbetalning krävs.

När du lånar genom en online långivare skal du aldrig ställa någon säkerhet.

Lån tecknas av olika skäl, inklusive större inköp, investeringar, renoveringar, skuldkonsolidering och affärssatsningar. Lån hjälper också många företag att utvidga sin verksamhet.

Hur ser skillnaden ut?

Låneprocessen från att ta ett lån via en bank och en online långivare är annorlunda. Nedan är ett exempel för varje långivare, om du skulle ta ett lån på 50 000 kronor.

Ansök om lån via ett online långivareAnsökan om lån via bank
Steg 1:
Ansökan om lån
Ansök om lån hos den valda långivaren online och vänta någonstans mellan 5 minuter och 2 timmar på svar.

långivaren kommer att kontrollera kreditupplysningen om dig och om du klarar, kommer de att erbjuda dig lånet.
Prata med bankrådgivaren där du måste förklara vad du vill använda pengarna till, hur mycket pengar du har på kontot nu och vad du kan ge som säkerhet för lånet.
Steg 2: Godkännande av lånetDu kommer att få ett kontrakt. Om du godkänner, signerar du det online och sedan överförs pengarna till ditt konto.Prata med banken om villkoren för lånet, samt hur länge du måste betala tillbaka lånet. Om du håller med skriver du på avtalet och får pengarna överförda.
Låneeksempel mellan en online långivare och en bank

Så här fungerar låneprocessen. Om någon behöver pengar, ansöker de om ett lån från till exempel en bank eller en online långivare. Låntagaren kan behöva uppge specifika detaljer såsom anledningen till lånet, deras ekonomiska situation, personnummer och annan information.

Vad är amortering av ett lån?

Avskrivningar eller amorteringar är en återbetalning av skulder i regelbundna delbetalningar. När du tittar på ett amorterings schema för ett lån kan du se utvecklingen i betalning, ränta, avbetalningar och utestående skuld under återbetalningsperioden.

Vad är smslån?

Ursprungligen var ett SMS-lån ett lån som tecknades genom att skicka ett SMS. Man kan i stället enkelt ansöka om denna typ av lån online. Denna typ av lån kallas också för mikrolån, vilket är när man lånar mindre belopp, på kort sikt, och är en form av konsumentlån.

Lånebeloppen ligger vanligtvis mellan 500 och 10 000 kronor. Det är lätt att ta upp denna typ av lån, och du har vanligtvis pengarna inom mycket kort tid. Detta kan vara en fördel om du just nu fattas pengarna till det som du söker.

Frågor och svar om lån

Vad er definition på ett lån?

Definitionen på ett lån är när långivaren lånar ut pengar till någon. Långivaren kommer da att kräva ränta i gengäld.

Hur mycket få jeg genom privat lån?

Genom Matchbanker kan du låna upp till 600 000 kronor. Genom en bank kanske du kan låna mer pengar än så, men du måste fråga dem.

Vad betyder ett lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet innebär att du inte behöver tillhandahålla något i säkerhet för att kunna ta lånet, till exempel ditt hus.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Hur mycket kan jag låna?