Vad är skillnaden mellan ett online lån och ett banklån? – INFOGRAFIK

Ett online lån inte är mer än ett digitaliserat banklån. Flertalet banker erbjuder någon form av online lån där skillnaden bara är att du ansöker om lånet direkt via bankens hemsida.

Undersöker vi det lite närmare går det dock att se en del faktorer som väger in i valet av banklån eller online lån. En sak är storleken på lånet, men även villkoren kan skilja sig åt.

Här får du reda på mer om online lån versus banklån.

Vad är ett online lån?

Ett online lån är i de flesta fall ett lån utan säkerhet som låneföretagen kallar för blancolån, mikrolån, SMS lån eller snabblån. Det som främst utmärker ett online lån är att det går snabbt och enkelt att söka lånet via webben. Oftast är det också ett dyrare lån med betydligt kortare återbetalningsperiod.

Vad är ett banklån?

Ett banklån kan ses som en traditionell form av lån som du ansöker om på sitt bankkontor. Pappersformulär ska fyllas i och skrivas på. Oftast får du träffa en handläggare och behandlingsperioden från ansökan till godkännande kan ta flera veckor.

Banklån är detsamma som privatlån och även om det tar längre tid att få lånet beviljat, handlar det också om mycket mer pengar än ett online lån. Tänk bolån! Återbetalningstiden brukar idag vara max 25 år och räntan för lånet är mycket lägre än hos ett snabblån.

Varför välja ett online lån istället för ett banklån?

Har du oförutsedda utgifter som du behöver täcka upp eller en lucka i budgeten som måste täppas till, kan ett online lån vara lösningen. Du vill nog inte söka ett stort banklån för att dryga ut semesterkassan till årets Thailandresa. Risken är dessutom stor att du får avslag.

Spara det stora banklånet till drömhuset eller ett maffigt renoveringsprojekt.

Ett online lån kan ses som en räddare i nöden när det verkligen krisar i privatekonomin.

Hela dess existens har utformats kring tre dominerande faktorer:

  • Snabbhet
  • Enkelhet
  • Tillgänglighet

Det finns närmare 40 olika banker och privata kreditinstitut som erbjuder konkurrenskraftiga lån på webben. Det enda du behöver göra är att fylla i ett online formulär och skicka det via bolagets hemsida. Jämför på sambla idag. Svar brukar du få inom 24 timmar. Snabbt, enkelt och lättillgängligt.

Ta en titt på infografiken nedan!

Texten fortsätter under infografiken. 

Online lån vs. banklån

Hitta online lån på Matchbanker

Med tanke på det stora utbudet av lån och krediter som finns på den svenska marknaden kan det kännas tufft att hitta rätt lån, trots att all information finns tillgänglig på webben.

Så varför inte lämna över grovjobbet till specialisterna?

Idag finns ett flertal internetbaserade tjänster som erbjuder bra vägledning och smarta verktyg som hjälper dig att hitta det perfekta lånet. En av ledarna på den europeiska marknaden heter Matchbanker.

Utifrån hur mycket pengar du vill låna och vad du vill låna pengarna till, skräddarsyr Matchbanker din sökning för att hjälpa dig att snabbt hitta fram till rätt online lån.

Pengar till semester, renoveringen, bilen eller avbetalning av skulder? Knappa in din kategori så sköter Matchbanker resten.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Vad är skillnaden mellan ett online lån och ett banklån? – INFOGRAFIK

Senaste nytt