Nyckeln till att spara pengar

Sparande, börsen och räntor. Allt låter lite svårt, inte sant? Visst kan det låta lite skräckinjagande, men sparande är ofta inte så komplicerat. Här i artikeln kan du lära dig mer om att spara pengar.

Nyckeln till att spara pengar

Det är lätt att sticka huvudet i sanden när det kommer till din privatekonomi. Kanske har du bra koll på hyran och räkningarna men känner ändå att du inte har något över till sparande varje månad? Sparande kan verka överväldigande. Det är vanligt att tro att man måste lägga undan flera tusen varje månad för att det ska räknas.

Du kan börja ditt sparande med bara några hundra. Högre risk ger chans till högre utbetalning i form av räntan, men riskerar också att gå ner lågt i dåliga perioder. Du kan skapa en automatisk överföring till sparkontot

Du kan börja redan idag

Men med bara en hundralapp varje månad kan du faktiskt sätta i gång ditt sparande. När du sedan ser hur dina pengar växer blir motivationen högre för att ändra i budgeten och lägga undan mer. Men hur börjar man egentligen? Och hur får man pengarna att växa mest möjligt?

Här i texten får du lära dig om det med mera: 

  1. Vad är sparande mer exakt?
  2. Vad betyder risk inom sparande?
  3. Våra 6 bästa tips för att sätta igång sparandet

Läs vidare i artikeln för att bli klokare på att spara pengar.

Vad är sparande?

Sparande omfattar de pengar du kan lägga undan för framtiden. I själva verket finns det ett stort antal sätt att spara som skiljer stort åt när det kommer till säkerhet och så kallad risk. 

Det mest riskfria sättet att spara är att sätta in dina pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Detta betyder att du får ersättning av staten om den bank där du sparar dina pengar plötsligt går i konkurs. Det finns många fördelar och nackdelar med de olika sätten att spara. 

Lär dig hur du sparar pengar
Lär dig hur du sparar pengar

Vilket är det bästa sättet att spara pengar?

Nu undrar du säkert vad den stora skillnaden är och hur det faktiskt kan göra skillnad för de pengarna du lyckas få ihop.

Riskfritt sparande

Det riskfria sparandet ser till att aktiemarknaden och hur fonderna står, aldrig påverkar de pengar du har sparade. Summan kan alltså aldrig sjunka under den summan du faktiskt satte in. Å andra sidan kan inte heller summan stiga i takt med marknaden. Summan du sparar är alltså bara den som du har satt in plus eventuell ränta från banken.

Risk i sparande

Risk i sparandet mäts i hur stor variation värdet på sparandet kan ha. En större risk kan ge stor utdelning men är också riskfyllt när börsen sjunker. På kort sikt kan börssparande verka oförmånligt. Men i själva verket har man större chans för värdeökning med den här sortens sparande jämfört med ett vanligt konto.

För långsiktigt sparande där du har tålamod och is i magen kan sparande med risk ge hög utbetalning. Om du däremot vill spara kortsiktigt kan vanligt kontosparande vara mer förmånligt.

Risken innebär alltså att ens värde kan sjunka under det man har investerat, men chansen finns alltid att det stiger tillbaka igen, och ofta mycket högre. 

Det sparande du väljer är helt upp till dig och de mål du sätter. Långsiktiga mål har mycket att vinna på grund av liten risk.

6 tips för sparande

Våra bästa tips för sparande kan ge dig en god start på ditt eget sparkonto.

  1. Se över dina utgifter
    Första steget till att komma igång med ditt sparande är att identifiera dina utgifter och kostnader. Det bästa sättet att dokumentera detta är med en budget. Budgeten hjälper dig att kategorisera dina utgifter vilket hjälper dig identifiera vad du kan skära ner på, för att få mer pengar över.
  2. Gör en budget för sparande
    När du sedan har gjort en budget är det en god idé att lägga in sparandet som en del i budgeten. Då blir sparandet en egen kategori som prioriteras när lönen kommer in. På så vis väntar du inte till slutet av månaden och ser vad som blivit över.
  3. Sätt mål
    Det bästa sättet att motivera ditt sparande är att sätta mål och ha det i åtanke. Det ger dig motivation att spara och att hitta fler sätt att lägga undan pengar. Genom att ha ett mål kan du visualisera det lättare och det blir genast roligare att spara.
  4. Se över saker du kan spara in på
    Vi har alla saker vi betalar för eller köper som kanske inte är det mest nödvändiga. Kanske kan du se över om du verkligen använder alla dina streamingtjänster tillräckligt mycket? Det dagliga kaffet på väg till jobbet kanske kan ersättas med en hemmagjord version?
  5. Bestäm vilken form av sparande
    Nu är det dags att bestämma vilken form av sparande dina pengar kan placeras i. Dina långsiktiga mål kan dra nytta av risk och sparande i fonder. Kortsiktiga mål kan med fördel sparas på ett vanligt konto. Kolla med din bank vad som erbjuds och överväg dina alternativ.
  6. Automatisera sparandet
    Har du en tendens att spendera dina pengar lite oplanerat? Kanske glömmer du att föra över pengarna till sparkontot varje månad. Det allra lättaste sättet att kringgå detta är att arrangera en automatisk överföring. På så sätt sköts det helt automatiskt och du behöver inte oroa dig för att glömma.

Målsättningar

Målsättningar för sparande kan skilja stort från person till person. Du kanske inte alls har något mål med ditt sparande i åtanke just nu. Här kan du få lite inspiration.

Bolånesparande

Många sparar för att kunna köpa en bostadsrätt eller hus någon gång i livet. Det man då sparar för är kontantinsatsen för att bli beviljad ett lån. Kontantinsatsen måste ofta vara minst 15% av det totala priset på bostaden.

Resande

Många sätter mål för sparande för att kunna resa. Detta är ett vanligt mål för unga innan man har fått fast jobb eller planerar för bostadsköp. Men även för andra, som kanske har flera olika sparanden för pensionen eller liknande. Det man kan göra då är att öppna separata konton för sparande, så har du en lättillgänglig pott när du väl ska boka din resa.

Pensionen

Är du ung låter det kanske alldeles för tidigt att börja pensionsspara. I själva verket kan du dra stor nytta av att börja tidigt. Delvis får du ofta en pension via pensionsmyndigheten som sparats via ditt jobb under hela livet, men det är också förmånligt att spara till din pension privat. På så sätt är du försäkrad om att du kan leva bekvämt när det är dags.

Vanliga frågor om att spara pengar

Hur mycket pengar bör man ha sparat?

Beroende på var du är i livet och hur din livsstil ser ut finns det olika summor man kan ha sparat. Något som rekommenderas för alla är att spara pengar till en buffert. Bufferten är ca tre månadslöner som är undanlagda att användas i olycksfall eller om en ekonomisk kris uppstår. Allt utöver det beror på dina mål.

Jag behöver spara pengar snabbt, vad ska jag göra?

Se över din ekonomi och dra ner på allt som inte är nödvändigt. Lägg undan de summorna istället. Sälj saker du inte behöver eller använder. Se över din elanvändning och dina matvanor, här finns det mycket pengar att spara in på.

Hur ger jag mina barn den bästa starten för sparande?

Till en början kan det räcka med en spargris eller skrin. Matcha barnens sparande och diskutera pengar och sparande med barnen. Se till att sätta ett sparmål med barnet för något de tycker är kul. Kanske ett spel eller ett besök på ett nöjesfält? Se till att också föregå med gott exempel och visa att sparande kan vara kul.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Nyckeln till att spara pengar