Vad påverkar räntan på ditt lån? – INFOGRAFIK

Även om många låneföretag gillar att marknadsföra sina lån med lockande låga räntor, så fastställs realräntan på ditt lån utifrån en rad förutbestämda faktorer.

Dina inkomster spelar förstås en viktig roll men också din lånehistorik.

Här får du reda på allt som är värt att veta om ränta, vad som påverkar den och hur du kan göra för att få lägsta möjliga ränta på ditt lån.

Vad är ränta?

Ordet ränta är nära förknippat till lån och förmodligen också ett ord som de flesta bävar inför när de ska teckna låneavtal. Ränta kommer i många olika skepnader och är det som i slutändan avgör hur stort ditt lån blir.

I traditionella ordalag är ränta en ersättning som långivaren får för att ha lånat ut pengar till dig – låntagaren. Den står alltså för själva kostnaden för ditt lån.

Det du alltid ska fokusera på i första hand är den sk. effektiva räntan.

Den uttrycks i procent och anger exakt hur mycket ditt lån kommer att kosta, inklusive avgifter. Den kan vara svårare att hitta på långivarens webbsida.

Den ränta som långivaren hellre skyltar med, och gärna i 3D-format, är den nominella räntan. Den nominella räntan är en årlig räntesats som bara uppger hur mycket du kommer att få betala i just ränta, men då ingår varken uppläggningsavgifter, avi-avgifter eller andra kostnader som långivaren slänger med i ditt lån.

När ska du välja fast eller rörlig ränta?

Fast ränta kallas också för bunden ränta och innebär att du binder din räntesats till en fast kostnad varje månad. Rörlig ränta är precis som det låter, en räntesats som rör sig antingen uppåt eller nedåt i nära symbios med räntemarknaden.

Med en fast ränta kan du känna dig trygg eftersom kostnaden är densamma under hela ränteperioden. En rörlig ränta innebär en lägre månadskostnad, men också mindre trygghet.

Det kan vara svårt att veta vilken som är bäst av de två, men börja med att kika på din egen ekonomiska situation. Känns det tryggare att veta exakt hur mycket du får betala varje månad i ränteavgift? Då är det nog en bättre idé att satsa på fast ränta, även om den blir lite dyrare än en rörlig ränta.

När du väljer rörlig ränta ingår det lite spekulation i det hela. Du kan välja den om du tror att räntan i ett makroekonomiskt perspektiv kommer att fortsätta vara låg.

Med lite tur kan du få ett betydligt billigare lån än om du valt fast ränta.

  • En fast ränta förblir densamma under hela återbetalningsperioden
  • En rörlig ränta är låg till en början men kan bli hög (eller förbli låg)
  • Värdesätter du trygghet, är en fast ränta det bästa alternativet
  • Tror du att räntan kommer att förbli låg, kan du satsa på rörlig ränta

4 faktorer som påverkar din ränta

Om du vet vad som påverkar din ränta kan du själv också påverka den och få bättre låneerbjudanden i framtiden. Kika gärna på vår infografik nedan för att få reda på hur din ränta bestäms när du ansöker om lån.

Texten fortsätter under infografiken.

Så bestäms din ränta

Så får du erbjudanden om en lägre ränta

Det gäller att vara en attraktiv lånekandidat för att erbjudas lägre ränta. En medel- till hög inkomsttagare utan betalningsanmärkningar och ett fläckfritt skuldregister, brukar få högsta betyg hos långivaren. Självklart är det långt ifrån alla som får det och som tur är finns det även mycket goda möjligheter för personer med lägre inkomst eller en något brokig lånehistorik.

Känner du dig osäker på var du kan hitta lånen med de lägsta räntorna kan det vara en bra idé att testa en jämförelsetjänst.

En populär sådan är Matchbanker som samarbetar med flera ledande banker och kreditbolag på den nordiska marknaden.

Utifrån ett femstegsformulär som du enkelt fyller i, kan Matchbanker leta fram de lånealternativ som bäst matchar din ekonomiska situation. Det tar inte mer än 3 minuter. Därefter är det upp till dig att välja det erbjudande som du själv anser vara den mest attraktiva lösningen.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Vad påverkar räntan på ditt lån? – INFOGRAFIK

Senaste nytt