Allt du behöver veta om privatekonomi

Du minns kanske hur allt började med slantar i spargrisen, sedlar i födelsedagskort och kanske en undanlagd veckopeng. I vuxen ålder är det tal om bankkonton, betalkort, kreditkort, lån, sparande och kanske några fonder.

Allt du behöver veta om privatekonomi

Det är lätt att känna sig överväldigad när privatekonomi nämns. Det finns många parametrar inom ekonomi att hålla reda på och ha kontroll över. Det är helt naturligt att känna sig förvirrad och vilja sticka huvudet i sanden. Det är dock genom ett sådant undvikande som vi kan försätta oss i svåra ekonomiska situationer.

Privatekonomi handlar om de pengar och den budget vi rör oss med som privatpersoner. Det kan vara rätt farligt att inte ha koll på sin ekonomi. Det är lätt att vifta bort och undvika att lära sig mer om. Här på sidan får du lära dig vikten av att ha kontroll över ekonomin och våra 4 bästa, snabba tips för att boosta ditt ekonomiska självförtroende.

Din Privatekonomi

Genom att inte ha koll på din budget eller hur mycket pengar du har kvar till mat, efter att hyran har dragits, riskerar du att hamna i stora svårigheter. I denna artikeln går vi igenom grundläggande privatekonomi och sätt att ta kontroll över den.

Du kommer lära dig:

  1. Vad privatekonomi exakt innebär
  2. Vikten av att ha koll på din privatekonomi
  3. Smarta tips för din privatekonomi

Läs vidare i artikeln för att bli klokare på privatekonomi.

Vad är privatekonomi?

Termen privatekonomi är en paraplyterm för ett stort antal ämnen inom ekonomi för privatpersoner. Det kan innefatta bland annat budgetering, sparande och investeringar. Privatekonomi kan också handla om lån, försäkringar, pensionssparande och skatter. Förenklat handlar privatekonomi om allt som är relaterat till dig som privatperson och de pengar och investeringar du gör.

Som privatperson förväntas du ofta ha koll på din ekonomi själv. Hjälp finns ibland att hämta från din bank eller rådgivare där du sparar eller placerar dina pengar. Som tur är finns det mycket matnyttig information att hämta på nätet för att själv ta kontroll över din ekonomi.

Varför är privatekonomi viktigt?

Att ha en god privatekonomi är viktigt men svårt för många. Det kan ibland vara ganska ångestframkallande att logga in på banken för att kolla saldot efter en helg på stan med vännerna. Man kan tänka sig att en budget och att ha strikt koll på sin ekonomi är tråkigt eller inte lämnar något utrymme för nöjen, men i själva verket kan det vara tvärt om.

Det finns ingen gräns på fördelarna med att ta kontroll över din ekonomi. Några av de mest märkbara förändringarna att dra nytta av är bland annat ett större sparkonto, mer pengar över till nöjen och framför allt mindre oro och ångest.

Grunden för god ekonomi läggs ofta genom medvetenhet av var dina pengar tar vägen och att du förvaltar dem väl. Genom att ta kontroll över din ekonomi försäkrar du dig om att du faktiskt har tillräckligt med pengar till både nöjen och nödvändigheter. På så vis undviker du att behöva äta nudlar resten av månaden efter en festlig helg.

4 tips för en bättre privatekonomi

  1. Sätt upp en budget
    Det mest grundläggande och första steget mot en god privatekonomi är definitivt att lägga upp en realistisk budget. I en budget listar du din inkomst varje månad och drar sedan av fasta kostnader som hyra, amortering och räkningar. Efter dessa fasta kostnader har du en summa som blir över.

    Med denna summan bör du placera en portion till matkostnader, transport eller kollektivtrafik och nöjen. Med en budget får du en mycket bättre översikt av hur mycket du har att röra dig med varje månad och minskar risken för oväntade överraskningar.
  2. Månadsspara
    Att månadsspara är ett bra sätt att boosta sparkontot med mindre summor. Se över din inkomst och hur mycket av din budget du kan avvara. Lägg sedan undan den summan du har råd med som en fast kostnad varje månad. Du kan till och med registrera en automatisk dragning från ditt vanliga konto till sparkontot, så att du inte hinner spendera slantarna innan.
  3. Bygg en buffert
    När du börjat bygga upp en budget och se över ditt sparande är det en god idé att bygga upp en buffert. En buffert är en mängd pengar som är undanlagda för att användas om något oväntat händer. Om du till exempel blir av med jobbet eller bilen går sönder är en buffert guld värt att kunna ta av. På så sätt behöver du inte skuldsätta dig eller ta lån för att lösa jobbiga situationer. Som tumregel är en fullständig buffert ca tre månadslöner.
  4. Se över prenumerationer
    Spotify, Netflix, HBO Nordic, BookBeat och andra streamingtjänster drar fort iväg. Kanske registrerade du dig på en gratis provperiod som du glömt säga upp? Prenumerationskostnader är en lätt sak att se över för att frigöra lite pengar varje månad. Kanske kan du gå ihop med en familjemedlem eller vän för att dela på ett konto?

Vanliga frågor om privatekonomi

Vad kan hända om man inte bryr sig om sin ekonomi?

Ifall din ekonomi är oplanerad och om du inte lägger undan pengar till hyra eller räkningar, kan du riskera att hamna efter med viktiga betalningar som kan gå till inkasso.

Därmed riskerar du betalningsanmärkningar som kan sätta många käppar i hjulet i framtiden. När du hamnar efter med betalningar är det lätt att vilja ta dagslån eller sms-lån som ofta kan förvärra hela din ekonomi eftersom du skuldsätter dig ännu mer.

Vad kan jag se fram emot om jag tar hand om min ekonomi?

Med bättre ekonomi har du många fler möjligheter till att spara till saker du vill ha eller resor du vill åka på. Kanske kan du till och med börja investera eller placera inför pensionen. Med en planerad månadsbudget ser du även till att du betalar det du behöver i tid och riskerar inte förseningsavgifter eller annat.

På så vis kan du lägga din tankekraft och energi på så mycket annat. Dessutom är det sannolikt att du får en hel del extra pengar över, som du kan göra massa roligt för.

Jag har inget sparande, vad ska jag göra?

För att börja ett sparande krävs oftast bara någon hundralapp. Om du inte har mer än 100 kronor att lägga undan är det ändå en start. Du kan ha en återkommande överföring på din bank. När du sedan har bättre ekonomi kan du öka summan.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Allt du behöver veta om privatekonomi