Med en budget får du koll på ekonomin

Föreställ dig ett månadsskifte med flera hundra eller varför inte flera tusen kronor över. Vad skulle du lägga de extra slantarna på? Med en budget kan drömmen bli verklighet redan denna månaden.

Vad är en budget?

Att logga in på banken och se saldot stå på minus är aldrig roligt. Man tar sig för pannan och undrar var alla pengarna har tagit vägen. Kontoutdraget specificerar en rad olika kostnader och dragningar utan att du har någon vidare aning om vad de är för något. Som tur är finns det en enkel lösning. Nyckeln för att undvika att pengarna går upp i rök är att göra en budget varje månad.

En budget är ett fantastiskt sätt att ta kontroll över din ekonomi och veta var alla pengarna tar vägen. Du kan göra din budget i vilket format som helst. Online eller på papper. De viktigaste delarna är att identifiera din inkomst och dina fasta och rörliga utgifter.

Var tar pengarna vägen?

En budget kan låta torr och tråkig, kanske till och med lite krånglig. Det är det absolut inte. Här i artikeln guidar vi dig till att lägga upp en grundläggande och lätt budget.

Du kan även läsa mer om:

  1. Vad en budget egentligen är
  2. Vikten av att ha en budget
  3. Steg för steg-guide av hur man gör en budget
  4. Fördelarna med att använda en budget

Läs vidare i artikeln för att bli klokare på budgetar.

Vad är en budget?

En budget är ett dokument eller ark som ger översikt över din ekonomi, dina inkomster och utgifter. Syftet med en budget är att få bättre koll på vart pengarna tar vägen, hur mycket du får över och hur mycket du kan lägga på annat.

En budget kan göras för hand med penna och papper, eller på datorn i excel. Du kan också skriva ut ark att fylla i eller göra den helt online. Du kan till och med göra den i din antecknings-app på din mobiltelefon.

Varför är det viktigt med en budget?

Med en budget ser du till att du har tillräckligt med pengar till dina fasta och rörliga kostnader som hyra, bolån, räkningar, försäkringar och annat. På så sätt undviker du att försätta dig i skuld ifall du råkat spendera pengarna innan hyran dragits. Budgeten är din bästa vän och den mest grundläggande byggstenen för en sund ekonomi.

En budget är ett exemplariskt verktyg att använda för att minska risken för oönskade överraskningar. Du ser dessutom till att du har tillräckligt med pengar att betala räkningarna i tid och får mer pengar och tid över till nöjen.

Såhär gör du ett budget kalkylark

Att göra upp en budget kan låta krångligt, men det är i själva verket inte så svårt som det kan verka.

Steg 1: Identifiera din inkomst

Börja med att lista all din inkomst, detta kan vara inkomst från lön, studiebidrag, utbetalning från fonder, pension eller bidrag. Inkomsten gör nämligen grunden i din budget. Det är summan av dessa som avgör hur mycket du har att röra dig med.

Steg 2: Lista dina utgifter

Dina utgifter utgörs av två olika kategorier: fasta utgifter och rörliga utgifter.

Fasta utgifter

De fasta utgifterna är återkommande kostnader som hyra, bolån, försäkringar och räkningar. Dessa utgifter är osannolikt att ändras utan stor förvarning. Du kan alltså räkna med att hyran till exempel ska dras den 25:e varje månad med 7000 kronor.

Rörliga utgifter

Rörliga utgifter är å andra sidan återkommande kostnader där summan kan skilja sig åt varje månad. Exempel på dessa utgifter är mat, hygienartiklar och nöjen. Se tillbaka på tidigare månader och hur mycket du historiskt ett spenderat för att få en uppskattad summa. 

Överskatta summan lite, det är alltid bättre att du har pengar över än tvärtom. 

Det är under denna kategorin det kan finnas stora möjligheter till besparingar. Till exempel kan du se över dina matutgifter, dra ner på nöjen och utekvällar eller se över din elräkning för att spara lite mer.

Steg 3: Går budgeten ihop?

Nästa steg är att se över om pengarna ligger på minus eller plus efter du lagt budgeten. Ligger du på minus är det värt att se över vissa utgifter och försöka skära ner på vissa nöjen tills du har ekonomin under kontroll.

Ligger du på plus har du flera möjligheter att utforska som nästa steg i din budget. 

InkomstUtgifter
Lön20 000
Hyra7 000
Försäkring600
El, vatten och värme800
Återbetalning av lån2 000
Mat2 000
Shopping och nöjen1 000
Total budget+ 6 600
Exempel på budget

Nästa steg i din budget

Så nu har du gjort din budget, vad händer nu? Det finns ingen gräns för positiva fördelar med en budget. Efter att du har vant dig vid att använda din budget och du blivit duktig på att följa den är det troligt att du börjar få pengar över i slutet av månaden. Men vad kan du göra för pengarna?

  1. Extra sparande
    Varför inte lägga undan de extra kronorna på ett sparkonto? Med hjälp av dessa oväntade extra slantar kan du boosta sparkontot rejält. Kanske sparar du till ett stort köp? Eller du kanske bygger upp en buffert eller annan backup.
  2. Betala av skulder
    Kanske har du något att betala av? Studielånet eller kanske ett kreditkort? Varför inte betala in lite extra och bli skuldfri snabbare. På så sätt undviker du extra räntor och kan lägga dina kronor på något roligare.
  3. Placera pengar
    Ett annat alternativ för pengarna som blir över är att placera dem i fonder. Du kan till exempel spara för pensionen eller till något annan mål till framtiden.

Vanliga frågor om budget

Varför bör jag göra en budget?

Genom att göra en budget försäkrar du dig om att du betalar allt du behöver i tid. Risken att missa en kostnad eller försätta dig i skuld blir också mindre.

Vad har jag att vinna på en budget?

Med säkrare ekonomi kommer mer pengar. Vad du väljer att göra med de överblivna sedlarna är sedan upp till dig. Kanske unna dig en resa eller investera i en köksmaskin?

Vad gör jag om jag går back?

Om din budget inte går runt måste du ta en titt på dina utgifter och identifiera var du kan göra förändringar. Kanske kan du skära ner på hämtmat eller säga upp någon prenumeration? Små förändringar kan ge stora utdelningar.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Med en budget får du koll på ekonomin