Lär dig allt om minusränta

När vi pratar om räntor är det vanligtvis de effektiva räntorna för ett lån man syftar på. Det är priset på ett lån som du väljer att ta. Men idag är det inte bara effektiva räntor som är viktiga att ha koll på, minusränta är nämligen också viktiga, vilket är något helt annat. Vill du veta mer? Läs då vidare i den här artikeln.

Lär dig allt om minusränta

Minusränta har blivit allt vanligare, särskilt de senaste åren. För att undvika att den svenska ekonomin stagnerar, appliceras för närvarande minusränta på de pengar som många har på banken. För att göra det lättare för dig att förstå denna typ av räntor har vi skapat en artikel till dig och här får du all den kunskap du behöver.

minusränta betyder att du behöver betala en avgift för att ha pengar på banken. Vanligtvis är minusränta förknippade med sparande, vilket har varit fallet under 2021, då bankerna har satt en gräns för när du behöver betala pengar för att spara.

Läs mer om minusränta

Bland annat berättar vi mer om:

  1. Vad är minusränta?
  2. Varför finns det minusränta?
  3. Vad betyder minusränta?
  4. När ska man betala minusränta?

Vi har samlat all viktig information så att du enkelt kan få en tydlig överblick. Läs vidare och få reda på mer om när du riskerar att behöva betala minusränta.

Varför finns det minusränta?

När det gäller minusränta är det normalt något som uppstår med påverkan av situationen på marknaden. Den främsta anledningen är att mer pengar sparas än investeras. Det ger för mycket pengar i Sveriges Nationalbank, istället för att pengarna konsumeras i samhället.

Genom att införa minusränta på sparande blir det mindre attraktivt för spararna att ha pengarna stående på banken. Kort sagt, handlar det om en bra samhällsekonomi. Situationen uppstår oftast på grund av att mer pengar sätts in på banken än vad som lånas ut.

En bra samhällsekonomi är ett tecken på att pengar investeras i samhället. Om det inte finns någon vinst kan det påverka ekonomin negativt och därför vill bankerna att konsumenterna investerar mer istället för att spara.

Vad betyder negativa räntor för dig?

Beroende på om du har pengar på banken eller om du behöver låna pengar kan en negativ ränta påverka din ekonomi negativt. Om du har sparade pengar på banken, behöver du alltså betala pengar för att ha dem på banken.

Det betyder att pengarna långsamt försvinner. De negativa räntorna hålls dock på ett minimum, vilket ofta är 0,5 – 0,75%. För att ge dig en uppfattning om hur mycket det är har vi gjort följande exempel:

FjärdedelBeloppMinusräntaDina räntekostnader
1. Fjärdedel100.000 kr.-0,6%600 kr. 
2. Fjärdedel99.400 kr. -0,5%497 kr.
3. Fjärdedel98.903 kr. -0,75%741,77 kr.
4. Fjärdedel98.161,23 kr.-0,55%539,89 kr. 
Exempel på minusränta

Det finns olika gränser för när du ska betala negativa räntor. Det är upp till varje enskild bank att avgöra när man ska betala för att ha ett sparande.

Kan jag få ett lån med negativa räntor?

Det kan vara ett alternativ för dig om du lånar pengar vid rätt tidpunkt, men det innebär inte bara fördelar, du bör emellertid också vara medveten om några andra faktorer. Om du har möjlighet att ta ett lån med negativ ränta bör du vara medveten om:

  1. Att bedöma lånet utifrån de totala kostnaderna i stället för de isolerade kostnaderna, eftersom en låg ränta inte nödvändigtvis alltid är bra
  2. Att den låga räntan ofta är tillfällig
  3. Att du ska välja så många delbetalningar som möjligt när du har låg ränta

Behöver jag betala skatt av den negativa räntan?

Det är aldrig kul att betala pengar för att spara pengar. Som tur är har skatteverket sett till att du kan dra av utgifterna som kopplas till den negativa räntan igenom din skatt. Detta gäller också negativa räntor på exempelvis inlåningskonton, eftersom de likställs med låneräntor.

Du får en del tillbaka av din räntesats när du anger det på din skattedeklaration. Det blir dock inte helt gratis att ha pengarna på banken, även om du får avdrag.

Vanliga frågor om minusränta

Måste jag fortsätta att betala en minusränta?

Om du betalar minusränta kommer det att ske under en begränsad period. När inlåningsöverskottet är tillbaka på en viss nivå tar bankerna vanligtvis bort räntorna igen.

Hur mycket ska jag betala i minusränta?

Hur mycket du ska betala beror på din bank. Vanligtvis kommer räntesatserna att vara under 1% men det kan vara olika beroende på om du har ett privatkonto eller ett företagskonto.

Hur undviker jag negativa räntor?

Här är svaret enkelt. Du undviker räntor genom att spendera en del av de pengar du har på banken eller investera pengarna på annat sätt. När du väl har kommit under den inställda gränsen behöver du inte längre betala negativa räntor.

Hur får man hela översikten?

För att få en överblick över hur dina lånealternativ ser ut, har vi skapat ett sätt för dig att jämföra lån från ett antal olika långivare och vi har samlat allt på ett ställe. Hos oss kan du helt gratis se vilka alternativ du har, när du vill ta ett lån och på det sättet hitta det bästa lånet till dig.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Lär dig allt om minusränta