Kreditvärdighet och lån, hur hänger de ihop?

Har du kanske ansökt om ett lån eller kreditkort nyligen men fått avslag? Avslag kan bero på många olika faktorer men den allra vanligaste är på grund av en låg kreditvärdighet. Men hur kreditvärdigheten räknas ut och hur den påverkas är det inte många som har koll på.

Kreditvärdighet och lån

Det är inte alla som har så bra koll på vad kreditvärdighet är eller hur det påverkar dina chanser att få ett lån. Kanske behöver du ett lån till en resa, renovering eller ett viktigt inköp, men vad är egentligen kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en sammanlagd poäng av olika faktorer som påverkar din ekonomi. En hög kreditvärdighet betyder att du har fördelaktiga förhållanden i ditt liv och din ekonomi. Detta gör att dina chanser att få ett lån blir större då kreditvärdigheten är ett slags bevis på dina förutsättningar att betala tillbaka lånet.

Allt du behöver veta om kreditvärdighet

Det får du svar på i denna artikeln, där vi bland annat kommer att diskutera:

  1. Vad är kreditvärdighet?
  2. Vad påverkar din kreditvärdighet?
  3. Kan du ta ett lån med låg kreditvärdighet?

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet kan definieras som din förmåga att betala tillbaka ett lån. Låntagarna använder din kreditvärdighet för att kunna bestämma om du får ta ett lån. De värderar din ekonomi för att se hu kreditvärdig du är.

Din kreditvärdighet kan påverka hur stort lån du kan ta, och vilken ränta du får på lånet. Oavsett om du är kreditvärdig eller inte, är det mycket viktigt för de banker eller företag som du vill låna pengar från. Om du inte är kreditvärdig, eller om din kreditvärdighet är mycket låg, är du förmodligen en kund som kommer att ha svårt att betala din skuld.

Om du å andra sidan har en hög kreditvärdighet, kommer du förmodligen ha lätt att bli godkänd som låntagare och du får därmed möjlighet att låna så att du kan realisera dina drömmar. En kreditvärdighet också är till för ditt eget bästa. För vem är egentligen intresserad av att ge ett lån som det visar sig att du inte kan betala tillbaka?

Idag har processerna automatiserats i stor skala. Lyckligtvis betyder detta också att du kan ta ett lån online. Du ger långivarna tillgång till dina skatteupplysningar och inom några minuter får du svar på om din kreditvärdering uppfyller kraven för lånet. Ibland kan svarstiden vara upp till en timme. Med en låneräknare kan du också snabbt se om din ekonomi är stark nog för att ta ett lån.

Vad används kreditvärdighet till? 

Kreditvärdighet ges till låneleverantörerna för att se till att du kan återbetala det lån du vill ta. Var medveten om att det till stor del också ligger i ditt egna intresse att öka din kreditvärdighet. När du ansöker om ett lån online måste du ange den informationen som långivaren använder för att få tillgång till din bank- och skatteinformation. Här kan långivaren snabbt se om du har en stabil ekonomi.

De kan också se din historik jämfört med tidigare lån. På det sättet kan du göra en övergripande bedömning av om du är en bra kund för dem. Naturligtvis återbetalar en bra kund sitt lån och betalningarna faller varje gång.

Har du svårt att få lån?
Kreditvärdighet och lån

Så här räknas din kreditvärdighet ut

När en bank eller en online långivare ska göra en bedömning av din kreditvärdighet, tittar de på ett antal olika faktorer:

  1. Din livssituation är viktig, och här tittar de på om du är skild, har barn, är ensamstående, ung eller äldre.
  2. Din inkomst minus dina fasta utgifter är naturligtvis en mycket viktig faktor för att kunna avgöra om du är kreditvärdig eller inte.
  3. Din tidigare återbetalningshistorik. Om du missat betalningar tidigare kommer detta att ha dragit ner ditt resultat.

Dessutom kan din kreditvärdighet påverka hur stort lån du kan ta och vilken ränta du får på lånet. Inkomster och fasta kostnader är naturligtvis avgörande när det gäller kreditvärdighet. Summan av ditt kreditvärde är din inkomst, din levnadssituation, boende och hur många lån och krediter du redan har. 

När det gäller kreditvärdighet tittar långivarna på fasta utgifter. De tittar också på taxerade inkomst, fasta utgifter, tillgängligt belopp, sparande och annat. En viktig faktor de också tittar på är din betalningshistorik och andra lån och krediter.

Men med online lån är det annorlunda. Om det fattas pengar för ett eller flera ändamål och din lön inte räcker till, kan du överväga att ta ett lån. Vid det tillfället bör du undersöka och överväga var det är mest lämpligt att låna pengar. Online kan du låna för stora och små saker, så du kan definitivt hitta ditt ideala lån online. Inledningsvis kan och bör du få ett icke-bindande låneerbjudande.

Måste man ha en hög kreditvärdighet för att få ett lån?

Enkelt sagt är svaret här ja. En låntagare måste ha en godkänt kreditvärdighet för att få ta ett lån i Sverige. Det finns dock nyanser inom detta område.

När det gäller ett stort lån till bil eller bostad, finns det naturligtvis ganska strikta krav när det gäller kreditvärderingar. För dessa lån kollas din kreditvärdighet upp via UC. Detta resultat kallas UC-score.

Nedan är ett exempel på en UC-score:

UC score
Utmärkt745 – 999
Mycket bra635 – 744
Bra559 – 634
Mindre bra455 – 558
Svag1 – 454
källa: https://www.minuc.se/privatekonomi/vad-ar-uc-score

Om det å andra sidan är ett konsumentlån eller ett snabblån det rör sig om, ställs det färre krav på din ekonomi. Men situationen kommer alltid att värderas så att långivarna kan vara säkra på att de kan få tillbaka sina pengar. För dessa lån kollas kreditvärdigheten oftast genom andra än tjänster än UC.

Kan du ta ett lån utan kreditvärdighet?

För större lån hos bankerna är det i Sverige svårt att få lån med en låg kreditvärdighet. Det finns dock lån som kan tas för lägre summor som inte tar kreditupplysningar via UC. Dessa kallas för lån utan UC. Eftersom ingen koll görs via UC så behålls din kreditvärdighet hos UC på samma nivå. 

Det är dock viktigt att ha i åtanke att dessa lån ofta har högre avgifter och räntor än vanliga lån med UC. Se till att du inte tar lån som du inte har råd med och att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom den angivna tiden.

Lån utan UC fungerar genom att kreditkollen inte görs via Upplysningcentralen (UC). Det finns andra företag som kan kolla av din kreditvärdighet. Det positiva med detta är att du kan ta ett lån utan att din rating hos UC påverkas, men ha i åtanke att du ändå måste uppfylla vissa krav från långivaren.

Vanliga frågor om kreditvärdighet

Hur räknas kreditvärdigheten ut?

Faktorer som din inkomst, utgifter och andra spenderingsvanor tas i åtanke. Även din levnadssituation så som boendeform och partnerskap samt barn räknas in. Dina tidigare lån och krediter räknas också in så se till att alltid betala dina räkningar i tid för att undvika lägre kreditvärdighet.

Kan du ta ett lån utan kreditvärdighet?

Du kommer alltid att behöva kreditvärdighet, men som nämnt ovanför, finns det många saker man kan göra för att få en bättre kreditvärdighet. Det är också lättare att låna pengar online i stället för hos traditionella banker.

Kan du ta ett lån med låg kreditvärdighet?

Ja, lån utan UC kan vara en möjlighet för dig med låg kreditvärdighet. Dessa är ofta dyrare i ränta och avgifter än ett vanligt lån.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Kreditvärdighet och lån, hur hänger de ihop?