Smålån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Tryggt och säkert
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – april 2024

Uppdaterad april 17, 2024
1 389 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.5
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 08:00
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Små lån med Matchbanker

Hitta smålån till riktigt konkurrenskraftiga villkor

Har du hört talas om små lån, men vet inte riktigt vad det är för något? Du kanske vill veta mer om hur dessa lån skiljer sig från andra typer av lån, eller vad som krävs för att få låna? Vi hjälper dig gärna att klura ut vilket alternativ som möjligtvis kan passa bäst för dig.

Vi ska således ägna denna guide åt att belysa de element vilka härleds till smålån där några av de element som vi tittar närmare på återfinns i form av följande:

 • Vad bör man tänka på innan man tar ett smålån?
 • Hur lång tid tar det generellt sett att få ett smålån utbetalt?
 • Går det att få igenom ett smålån även om man har betalningsanmärkningar?

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Matchbanker är en jämförelsetjänst som specifikt utformats för att göra det enkelt för dig och likasinnade att hitta lån. När du bestämmer dig för att använda dig av Matchbanker så kommer du att bland annat att få ta del av följande:

 • Hitta förmånliga små lån med schyssta villkor inom några minuter
 • Lånekalkylator som visar exakt hur mycket ett lån kostar
 • Möjlighet att ta del av en stor del information som hjälper dig att ta informerade beslut
 • Möjlighet att ansöka om ett smålån endast hos de långivare vilka ej använder sig av UC
 • Alla våra tjänster är helt och hållet kostnadsfria

Ovanstående utgör en delmängd av de fördelar som du kan förvänta dig att få ta del av när du väljer Matchbanker. Under årens gång har vi hjälpt över 100.000 kunder att hitta det alternativ som passar bäst för dem, och vill självklart hjälpa dig också!

Vad är små lån?

Små lån är en typ av lån som erbjuds av olika långivare. Dessa lån är utformade för att ge människor möjlighet att låna en mindre summa pengar för att täcka omedelbara utgifter eller oväntade kostnader. Små lån kan vara ett alternativ för dem som behöver snabb tillgång till pengar, men inte vill ta ett större lån eller har svårt att få ett traditionellt banklån.

Funktionen hos smålån är att de vanligtvis har korta återbetalningstider och mindre lånebelopp. Det innebär att du kan låna en mindre summa pengar och betala tillbaka det inom en kortare tidsperiod. Det är viktigt att komma ihåg att smålån inte är en långsiktig lösning för ekonomiska problem, utan snarare ett alternativ för att hantera tillfälliga utgifter.

Det finns olika långivare som erbjuder smålån och det är viktigt att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Genom att använda en jämförelsetjänst som Matchbanker kan du enkelt jämföra olika lånealternativ och hitta det bästa alternativet för dina behov.

Exempel på kostnaden för ett SMS lån

Kreditbelopp30 000 kr.
Återbetalningsperiod48 månader
Månadskostnad800 kr. – 1100 kr.
Variabel nominell årsräntaMin. 7% – Max 19%
Effektiv årsräntaMin. 7,23% – Max 20,75%
Minimum – maximum löptid12 – 180 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad4 286 kr. – 11 638 kr.
Totalt att betala34 286 kr. – 41 638 kr.
Representativt exempel på lån

Små lån utan säkerhet

Små lån utan säkerhet är en typ av lån där du inte behöver lämna någon form av säkerhet, som till exempel din bostad eller bil, som garanti för lånet. Detta innebär att du kan få tillgång till pengar utan att behöva riskera att förlora din egendom om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

En av fördelarna med små lån utan säkerhet är att ansökningsprocessen ofta är snabbare än för traditionella lån. Du behöver inte genomgå en lång och komplicerad process för att få lånet beviljat. Dessutom kan du använda pengarna till vad du vill, det finns ingen begränsning på hur du använder dem.

Å andra sidan har små lån utan säkerhet vanligtvis högre räntor än lån med säkerhet. Detta beror på att långivaren tar en större risk genom att inte ha någon säkerhet att falla tillbaka på om du inte kan betala tillbaka lånet.

Fördelar och nackdelar med små lån

Här är några fördelar och nackdelar med små lån:

Fördelar

 • Snabb tillgång till pengar: Små lån kan vanligtvis godkännas och betalas ut snabbt, vilket gör dem till ett bra alternativ när du behöver pengar snabbt.
 • Flexibilitet: Du kan använda smålån för olika ändamål, till exempel att betala räkningar, göra mindre inköp eller täcka oväntade utgifter.
 • En enkel ansökningsprocess: Ansökningsprocessen för smålån är oftast enkel och smidig, vilket gör det lätt för dig att få tillgång till pengar när du behöver det.

Nackdelar

 • Högre räntor: Dessa lån kan ha högre räntor än större lån, vilket kan göra dem dyrare i det långa loppet.
 • Risk för skuldfälla: Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan det leda till skuldfälla och ekonomiska problem.
 • Begränsade belopp: Små lån har vanligtvis en begränsad lånesumma, vilket kan vara en nackdel om du behöver låna större belopp.

Det är viktigt att vara medveten om både fördelarna och nackdelarna med små lån innan du tar ett beslut.

Vi utför stickkontroller på alla våra samarbetspartners för att säkerställa att de följer de villkor som vi kommit överens om.

Bästa stället att ta små lån

Att välja rätt plats att ta små lån kan göra en betydande skillnad för din ekonomiska situation. När du överväger att ta ett lån är det av största vikt att jämföra olika långivare tjänster.

Varför?

 • Räntesatser: Låneföretag kan erbjuda olika räntesatser, vilket kan påverka hur mycket du slutligen måste betala tillbaka.
 • Flexibilitet: Vissa långivare kan erbjuda flexibla avbetalningsplaner och villkor, medan andra kanske inte har lika mycket flexibilitet.
 • Dolda avgifter: Det är viktigt att vara medveten om eventuella dolda avgifter som kan öka den totala kostnaden för lånet.
 • Kundservice: Att välja en långivare med en pålitlig kundservice kan göra hela låneupplevelsen mycket mer hanterbar.

För att underlätta din jämförelse av olika långivare visar tabellen nedan Trustpilot-poängen för var och en av dem. Genom att välja en långivare med högre betygsättning kan du öka chansen att få en smidig och pålitlig upplevelse med ditt lån.

Kom ihåg att även andra faktorer kan påverka ditt val, såsom lånets storlek och återbetalningstid. Ju fler faktorer du tittar på, desto högre är sannolikheten att du hittar rätt lån för dig. Det är där en jämförelsetjänst som Matchbanker kommer in i bilden, och kan hjälpa dig på rätt väg.

Långivare Trustpilot score

Hur mycket går det att låna?

Små lån är i regel små, något som anges redan i namnet. Exakt hur små dessa lån är har dock att göra med ett flertal olika faktorer. En av de viktigaste punkterna är hur mycket långivaren är villig att låna ut. Det finns långivare som har en övre gräns på så lite som 25.000 kronor, medan andra aktörer väljer betydligt högre belopp än så, ända upp till 600.000 kronor.

Hur mycket långivaren är villig att låna ut har dock i allra högsta grad med att göra med hur bra ekonomiska förutsättningar du har. De flesta långivare tittar på samma faktorer, såsom din ålder, nuvarande inkomst och sysselsättning, men även huruvida du har lån och krediter, betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Nedan kan du se en tabell som visar vad olika långivare har att erbjuda vad gäller små lån:

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta så bra små lån som möjligt genom att jämföra

Nyckeln till att hitta så bra små lån som möjligt är att jämföra ett större antal aktörer. Faktum är att ju fler långivare du är villig att jämföra, desto högre är sannolikheten att du hittar förmånliga villkor.

Anledningen till detta är att långivarna erbjuder helt olika villkor, även om det självklart finns ett stort antal långivare som har snarlika räntor, återbetalningstid, med mera. Skillnaden mellan det sämsta och det bästa lånet för dig kan dock handla om tusentals kronor per år, därmed är det viktigt att du tittar närmare på detta.

Den effektiva räntan är den viktigaste punkten, men vi rekommenderar starkt att du läser igenom samtliga villkor för lånet. Använd gärna vår lånekalkylator för att beräkna hur mycket olika lån kostar, och med hjälp av vår jämförelsetabell får du en bra överblick över marknaden.

Ta gärna del av all den information som vi bidrar med på den här sidan, för att på så sätt få rätt förutsättningar för att hitta det lån som passar för dig.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 50 000 kr
1 månader 180 månader
2.95 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta, även känd som årsränta, är en viktig siffra att titta på när du överväger att ta ett lån. Effektiv ränta inkluderar inte bara den nominella räntan, utan också eventuella avgifter och kostnader som kan tillkomma under lånets löptid. Genom att titta på effektiv ränta får du en bättre uppfattning om den totala kostnaden för lånet.

Effektiv ränta är särskilt viktig när du jämför olika låneerbjudanden. Genom att jämföra effektiva räntor kan du se vilket lån som ger dig bäst villkor och lägst kostnad. Det är viktigt att komma ihåg att den effektiva räntan kan variera beroende på lånebelopp och löptid, så se till att jämföra lånen med samma parametrar för att få en rättvis jämförelse.

För att få mer detaljerad information om effektiv ränta rekommenderar vi att du besöker den officiella webbplatsen för Sveriges Riksbank. Här får du omfattande information om räntor och hur de påverkar din ekonomi.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Dina kundrättigheter

Här är några av dina viktigaste kundrättigheter när det gäller lån:

 • 14 dagars ångerrätt: Du har rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar från det att du ingick avtalet.
 • 48 timmars betänketid: Du har rätt att ångra ditt lån inom 48 timmar från det att du ingick avtalet.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Du har rätt att begära en plan för hur du ska betala tillbaka ditt lån.
 • Rätt till tidig återbetalning: Utan extra kostnad.
 • Rätt till rättelse: Om du upplever några problem eller felaktigheter i samband med ditt lån har du rätt att begära rättelse.

För mer information om dina kundrättigheter i Sverige kan du besöka Sveriges Konsumenters webbplats.

När kan små lån vara ett alternativ?

Här är några scenarier där ett smålån kan vara relevant:

 • Omedelbara utgifter: Om du står inför omedelbara utgifter som du inte kan täcka med din nuvarande ekonomi, kan ett smålån vara ett alternativ att överväga.
 • Kortvariga behov: Ibland kan du behöva en mindre summa pengar för en kort period. Ett smålån kan vara ett alternativ för att täcka dessa behov utan att behöva ta ett större lån med längre återbetalningstid.
 • Flexibilitet: Ett smålån kan ge dig flexibilitet när det gäller att hantera din ekonomi. Du kan använda det för att konsolidera skulder, betala av högkostnadskrediter eller hantera andra ekonomiska utmaningar.
 • Snabbt och enkelt: Små lån kan vara ett snabbt och enkelt alternativ när du behöver pengar snabbt. Ansökningsprocessen är vanligtvis smidig och du kan få pengarna på ditt konto inom kort tid.

Kom ihåg att ett smålån är enbart ett alternativ och det är viktigt att noga överväga din ekonomiska situation och förmåga att återbetala innan du tar ett lån.

Vem kan ansöka om små lån?

Med tanke på att lånen är små är ansökningskraven ofta lägre än för de lite större motsvarigheterna. Vanliga krav som ställs inkluderar följande:

 • Minst 18 år gammal, ibland äldre
 • Inkomst deklarerad i Sverige, vanligtvis över 100.000-150.000 kronor per år
 • Folkbokföring i Sverige ett visst antal månader, 12-36 månader är vanligt
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden

För mindre lån är det i många fall möjligt att låna, trots att man har betalningsanmärkningar. Det finns dock vissa långivare som sätter ned foten angående detta, vilket är en av anledningarna till att det är viktigt att jämföra så många lån som möjligt.

Hur ansöker man?

De flesta långivare som erbjuder små lån har en helt och hållet digitaliserad ansökningsprocess. Det betyder att varje del av ansökan sker digitalt, utan att du behöver prata med någon i telefon eller skriva under fysiska papper.

Nedan är ett exempel på hur ansökningsprocessen kan se ut:

 1. Besök webbplatsen för den långivare du valt
 2. Ange lånebelopp och återbetalningstid
 3. Fyll i övrig information som krävs från långivaren
 4. Signera din ansökan (ofta med BankID) och skicka in

Innan du tar del av ovanstående steg är det dock av yttersta vikt att du gör en noggrann budget och jämför så många lån som möjligt.

Hur man budgeterar för små lån

Här är några enkla steg för att hjälpa dig att budgetera för ett smålån:

 • Skapa en översikt över din nuvarande ekonomiska situation. Ta reda på hur mycket pengar du har att spendera varje månad och hur mycket du kan avsätta för lånebetalningar.
 • Gör en lista över dina utgifter och prioritera dem. Se till att du har tillräckligt med pengar för att täcka dina nödvändiga kostnader som hyra, mat och räkningar innan du tar ett smålån.
 • Skapa en säkerhetsmarginal. Ha alltid en säkerhetsmarginal i budgeten, ifall det värsta händer. På så sätt minimerar du risken att du försätter dig i en tråkig ekonomisk situation.
Om du vill låna pengar med betalningsanmärkning bör du vara medveten om att det finns en del nackdelar. En högre ränta appliceras för att kompensera den risk som långivaren tar vid beviljande av lån till individer med betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor om smslån

Går det att hitta smålån utan ränta?

Självklart så är det möjligt att hitta små lån utan ränta. Dock så tenderar dessa att endast erbjudas till nya låntagare, något som innebär att du knappast kan räkna med att få ta del av dessa om du redan är en existerande kund hos den specifika långivaren.

Vad är egentligen skillnaden mellan smslån, mikrokredit och smålån?

I grund och botten så skiljer sig dessa ej åt marknad och är egentligen synonymer vilka användas för att beskriva samma typ av lån. Dock så kan villkoren hos varje långivare skilja sig åt, oavsett benämningen på lånet i fråga.

Hur lång tid tar det att få ett smslån utbetalt?

Generellt sett så brukar lånen betalas ut samma dag. Dock så skiljer sig det hela beroende på långivare och den tidpunkt som lånet ansöks om. Vänligen läs således kreditgivaren villkor för att ta reda på vad som gäller i just ditt fall.

Kom ihåg att små lån ofta kommer med en högre ränta, även om så inte alltid är fallet. Jämför alltid så många lån som möjligt för att hitta det med bäst villkor för dig.

Vad kunder letar efter med små lån

De kunder som letar efter små lån letar i regel efter belopp någonstans mellan 10.000 och 50.000 kronor, även om detta självklart kan variera rejält.

Snabba utbetalningar ligger i fokus, varav många letar efter möjligheten till utbetalning redan samma dag som ansökan skickas in.

Den effektiva räntan är en annan viktig faktor som kunderna beaktar, eftersom denna siffra avgör hur mycket lånet faktiskt kostar.

Det finns även kunder som letar efter andra saker, såsom en längre återbetalningstid, möjligheten till betalningsfria månad, samt möjligheten att övervaka sitt lån i en digital portal.

Vad kunder letar efter varierar helt enkelt mellan olika långivare, även om det finns många gemensamma nämnare.

Den högra effektiva räntan beror främst på den korta löptiden som lånet förväntas återbetalas inom, i detta fall 3 månader från att den betalas ut.

Smålån och betalningsanmärkningar

När det kommer till smålån så tenderar dessa att ställa mindre krav på långivaren än vid exempelvis när du ansöker om ett fordonslån. Det hela beror på de lägre beloppen som små lån utgörs av, därav lägre krav för att få igenom lånet.

Generellt sett så brukar man tänja på kraven ju lägre beloppen är, varav kraven för att få låna ökar i takt med att lånebeloppen ökar. När det kommer till att ansöka om smålån med betalningsanmärkningar så tenderar de flesta långivare att bedöma låntagarens nuvarande återbetalningsförmåga, i stället för att endast fokusera på betalningsanmärkningar.

Smålån Matchbanker

Just därför så är det fullt möjligt att få igenom ett blancolån även om du för närvarande råkar ha en eller flera betalningsanmärkningar i bagaget. En aspekt som du dock måste vara förberedd på är att även om lånet godkänns så kommer du att bli erbjuden betydligt sämre villkor än vad som vore fallet annars.

Detta har att göra med den riskbedömning som kreditgivaren tar när de lånar ut pengar till någon som har betalningsanmärkningar, då dessa låntagare anses utgöra en betydligt högre risk än de som inte har några sådana i bagaget.

Kom ihåg att även små lån kan bli dyra i längden, inte minst om du väljer ett lån med lite högre ränta. Därmed bör du alltid vara försiktig.

Summering

Små lån är helt enkelt lån där beloppet är mindre än för andra typer av lån. Exakt hur små dessa lån är har att göra med vilken långivare du väljer, men det är inte ovanligt att de är mindre än 50.000 kronor. Det finns dock vissa långivare som erbjuder betydligt mer än så, upp till 600.000 kronor.

Utöver det faktum att beloppet är mindre än för andra lån, finns det även ett flertal andra viktiga skillnader. Räntan är ofta högre, samtidigt som ansökningskraven är lägre. De som erbjuder dessa lån riktar vanligtvis in sig mot den skara kunder som har svårt att få andra lån, vilket innebär en högre risk för långivaren, därav den högre effektiva räntan.

Hur lång återbetalningstid som är möjlig att få kan variera, och allt mellan 12-36 månader är standard. I vissa fall går det att få en längre återbetalningstid än så.

Det är viktigt att du jämför så många lån som möjligt, eftersom villkoren kan variera rejält. Hos oss kan du ta del av en tabell som visar en översikt för vad som erbjuds på marknaden, tillsammans med en stor del information och låneverktyg som hjälper dig beräkna den exakta kostnaden för lånet.

Det är vad våra användare säger

rating
4.57 av 5 baserat på 27 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.

Senaste nytt