Samlingslån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Lägre ränta
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – maj 2024

Uppdaterad maj 28, 2024
474 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.0
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 08:47
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Samlingslån med Matchbanker

Med hjälp av ett samlingslån är det möjligt att samla tidigare lån och krediter till ett större lån, ofta till bättre förmåner och villkor. Många använder dessa lån för att sänka räntan eller den totala kostnaden för lånet, men det finns även ett flertal andra fördelar, samt nackdelar som kan vara bra att känna till.

Innan man tar ett samlingslån är det dock av yttersta vikt att jämföra lån, gärna så många som möjligt. Detta kan vara tidskrävande och aningen komplicerat, men är något som vi gärna hjälper dig med. Hos oss hittar du information, jämförelsetabeller och verktyg som hjälper dig att välja rätt lån för dig.


På den här sidan kommer du exempelvis att kunna läsa mer om:

 • Hur ett samlingslån fungerar
 • För vilka ett samlingslån kan vara ett alternativ
 • Fördelar och nackdelar
 • Vad som krävs för att få ett samlingslån

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Under årens gång har vi hjälpt över 100.000 kunder att hitta det lån som passar bäst för dem, och fortsätter att hjälpa nya kunder för varje dag som går. 

På vår sida hittar du en stor mängd information om samlingslån (men även andra lån), tillsammans med en tydlig jämförelsetabell som visar vad de olika låneföretagen har att erbjuda. Här kan du bland annat se den effektiva räntan och återbetalningstiden, men även deras betyg hos Trustpilot, hur mycket som går att låna, tillsammans med ett flertal andra faktorer.
Vi erbjuder också två stycken separata verktyg som du kan använda för att underlätta processen ytterligare. Det första verktyget visar hur mycket ett lån kostar per månad och totalt sett, och det andra visar hur mycket du har möjlighet att spara om du har tidigare lån och krediter som du vill samla till ett större lån.

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån är ett lån som du kan använda för att betala av flera andra lån och krediter. Det kan vara till exempel bolån, billån, snabblån, kreditkort eller andra lån. Syftet med ett samlingslån är att du ska kunna få en lägre ränta, en lägre månadskostnad och en bättre överblick över din ekonomi.

När du tar ett samlingslån får du ett nytt lån som täcker hela summan av dina gamla skulder. Du betalar sedan av det nya lånet med en fast ränta och en bestämd löptid. Du slipper därmed att ha flera olika långivare, räntor och avgifter att hålla reda på. Du kan också välja en löptid som passar din budget och din betalningsförmåga.

Ett samlingslån är inte ett nytt lån i sig, utan snarare ett sätt att strukturera dina befintliga lån. Det är ett alternativ som kan hjälpa dig att spara pengar och förbättra din kreditvärdighet på lång sikt. Men det kräver också att du är ansvarsfull och har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet.

Lånebelopp40 000 kr.
Återbetalningstid5 år / 60 månader
Månadskostnad855 kr. – 1322 kr.
ExempelräntanMin 5,65 % – Max 19,65 %
Effektiv max räntaMin 5,80 % – Max 21,52 %
Minimum – maximum löptid3 – 240 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad5745 kr. – 19 977 kr.
Totalt kreditbelopp45 745 kr. – 59 977 kr.
Representativt låneexempel

Samlingslån utan säkerhet

Ett samlingslån utan säkerhet är ett lån som du kan ta utan att behöva ställa någon form av pant eller borgen för lånet. Det betyder att du inte riskerar att förlora din bostad, bil eller annan egendom om du inte kan betala tillbaka lånet. Det gör det också enklare och snabbare att ansöka om ett samlingslån utan säkerhet, eftersom du slipper värdera din tillgång eller hitta en borgensman.

En fördel med ett samlingslån utan säkerhet är att du kan använda det för att betala av vilka skulder som helst, oavsett om de har säkerhet eller inte. Du kan också låna upp till 600 000 kr hos vissa långivare, vilket kan räcka för att täcka alla dina gamla lån och krediter.

En nackdel med ett samlingslån utan säkerhet är att det oftast har en högre ränta än ett lån med säkerhet. Det beror på att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan någon garanti.

Fördelar och nackdelar med samlingslån

Här är några av de viktigaste fördelarna och nackdelarna med samlingslån:

Fördelar:

 • Du kan få en lägre ränta och en lägre månadskostnad genom att samla dina lån hos en långivare.
 • Du kan få bättre överblick över din ekonomi och din skuldsättning genom att bara ha ett lån att betala varje månad.
 • Du kan förbättra din kreditvärdighet på lång sikt genom att minska antalet UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar.

Nackdelar:

 • Du kan behöva betala en högre ränta än vad du hade på dina gamla lån, om du har en låg kreditvärdighet eller om du väljer en lång löptid.
 • Du kan behöva betala extra avgifter för att lösa dina gamla lån i förtid, vilket kan minska din besparing.
 • Du kan hamna i en större skuld om du inte har en plan för hur du ska betala tillbaka ditt samlingslån eller om du fortsätter att ta nya lån och krediter.
Använd endast ett samlingslån för att betala av befintliga lån och krediter. Detta lån ska inte läggas till utöver dina befintliga lån.

Bästa stället att ta ett samlingslån

Om du vill ta ett samlingslån är det viktigt att du jämför olika långivares service och Trustpilot-betyg. Det kan hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet och den bästa kundupplevelsen. Trustpilot är en oberoende plattform där kunder kan lämna omdömen och betyg om olika företag och tjänster. Du kan se vad andra kunder tycker om långivarna och hur de har hanterat deras ansökningar, utbetalningar, kundservice och eventuella problem.

Att jämföra lån är viktigt av flera anledningar:

 • Du kan spara pengar genom att hitta det lån som har den lägsta räntan, den kortaste löptiden och de lägsta avgifterna.
 • Du kan undvika att bli lurad eller missnöjd genom att välja en långivare som har ett gott rykte, en hög kvalitet och en transparent process.
 • Du kan få bättre villkor och service genom att välja en långivare som har bra kundrecensioner, snabb respons och en flexibel inställning.

För att jämföra lån kan du exempelvis använda Matchbanker. 

Hos oss kan du:

 • Få flera låneförslag från olika långivare att välja mellan
 • Jämföra räntor, villkor, betyg och recensioner från andra kunder
 • Välja det samlingslånet som passar dig bäst och ansöka direkt hos långivaren
 • Använda våra låneverktyg
Långivare Trustpilot score

Hur mycket går det att låna?

Storleken på samlingslån skiljer sig vanligtvis en aning gentemot andra typer av lån på marknaden. Anledningen till detta är att dessa lån sällan används som nya lån, utan används istället för att strukturera om befintliga lån och krediter. Därmed tenderar dessa lån att vara aningen större än de andra privatlånen.

Men hur mycket går det att låna? Svaret är att det skiljer sig ganska drastiskt mellan olika långivare, samt hur bra ekonomiska förutsättningar du har. 

Vissa långivare har en maxgräns på 300.000, medan andra väljer att erbjuda hela vägen upp till 600.000 kronor.

Men bara för att de erbjuder så mycket betyder det inte att du nödvändigtvis har möjlighet att låna maxbeloppet. Dina ekonomiska förutsättningar, såsom inkomst, ålder, med mera, avgör slutligen hur mycket du har att låna.

Kom ihåg att aldrig låna mer pengar än du behöver. Ta det säkra före det osäkra.

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta det bästa samlingslånet genom att jämföra

Med tanke på att samlingslånen är till för att strukturera om befintliga skulder är det avgörande att man väljer ett lån som faktiskt förbättrar situationen. Även om räntan är lägre, kan en längre återbetalningstid göra att det totala beloppet att betala tillbaka blir högre.

Det är av den anledningen det är så otroligt viktigt att jämföra samlingslån, helst så många som möjligt. På så sätt får du så bra chans som möjligt att hitta ett samlingslån som förbättrar din ekonomiska situation.

Här bör du titta på saker som effektiv ränta, men även återbetalningstid och hur mycket som går att låna. Titta även på om det finns eventuella förmåner, såsom möjligheten till betalningsfria månader, med mera. Du bör även titta lite närmare på deras betyg hos Trustpilot, eftersom det kan ge dig en inblick i huruvida deras tidigare kunder är nöjda eller inte.

Vi vill gärna hjälpa dig med att hitta det bästa samlingslånet för dig, och rekommenderar att du använder våra låneverktyg. Här kan du se hur mycket ett visst lån kostar per månad och totalt sett, men du kan även använda vårt verktyg som visar hur mycket du har möjlighet att spara om du har befintliga lån och krediter.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
3.01 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är ett mått på hur mycket ett lån kostar dig per år. Den inkluderar både den nominella räntan och eventuella avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift och administrativ avgift. Den effektiva räntan är ett bra sätt att jämföra olika lån, eftersom den visar den totala kostnaden för lånet.

När du tar ett samlingslån är det viktigt att du tittar på den effektiva räntan och inte bara på den nominella räntan. Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut för att låna ut pengar, men den säger inget om de andra kostnaderna som tillkommer. Den effektiva räntan tar hänsyn till alla kostnader och visar hur mycket du faktiskt betalar för lånet.

Den effektiva räntan kan variera mycket mellan olika långivare och olika typer av lån. Därför är det smart att använda Matchbanker för att jämföra olika samlingslån och se vilket som har den lägsta effektiva räntan.
Om du vill läsa mer om räntor, hittar du mer information hos Sveriges Riksbank.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Dina kundrättigheter

Här är några viktiga rättigheter att ha i åtanke:

 • 14 dagars ångerrätt: Du har rätt att ångra dig inom 14 dagar efter att du har skrivit under ett låneavtal. 
 • 48 timmars betänketid: Efter att ha mottagit detaljer om låneerbjudandet har du en obligatorisk period på 48 timmar för noggrann granskning av villkoren.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Det är din rättighet att begära en amorteringsplan från långivaren.
 • Rätt till tidig återbetalning: Du har rätt att återbetala ditt samlingslån i förtid om din ekonomiska situation förbättras. 
 • Rätt till rättelse: Vid eventuella avvikelser eller problem relaterade till ditt lån har du rätt att begära rättelse. 

Mer information om dina rättigheter hittar du hos Konsumentverket.

När kan ett samlingslån vara användbart?

Ett samlingslån kan vara ett alternativ för dig som har flera olika lån och krediter som du vill samla till ett enda lån. Det kan ge dig flera fördelar, som lägre ränta, lägre månadskostnad och bättre överblick över din ekonomi. 

Här är några exempel på situationer där ett samlingslån kan vara relevant:

 • Du har flera snabblån, sms-lån eller andra dyra lån som du har svårt att betala av.
 • Du har flera kreditkort eller kontokrediter som du använder för att täcka dina utgifter varje månad.
 • Du har flera olika långivare, räntor och avgifter som gör det svårt att hålla koll på dina skulder.
 • Du vill sänka din totala lånekostnad och få mer pengar över till annat.
 • Du vill förbättra din kreditvärdighet genom att minska antalet UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar.

Det är viktigt att du skapar dig en samlad bild över din ekonomi, och låna aldrig mer pengar än du behöver.

Vem kan ansöka om ett samlingslån?

Om du vill ansöka om ett samlingslån krävs det att du uppfyller en hel del krav, varav nedanstående är vanliga exempel:

 • Minst 18 år gammal
 • En inkomst över till exempel 10.000 kronor per månad
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden
 • Folkbokföring i Sverige ett visst antal månader
 • Ett svenskt bankkonto

Kraven varierar dock mellan olika långivare, och vissa kräver även att du har tillgång till ett BankID om signeringen av kontraktet sker digitalt. Eftersom kraven varierar kan det vara en bra idé att titta lite närmare på vilka ansökningskrav som ställs i samband med att du jämför lånen.

Hur ansöker man?

Om du vill ansöka om ett samlingslån kan du följa nedanstående steg:

 1. Jämför så många lån som möjligt, exempelvis hos Matchbanker
 2. Välj det lån som passar bäst för dina ekonomiska förutsättningar
 3. Klicka dig vidare till långivarens webbplats
 4. Påbörja ansökan
 5. Ange lånebelopp och återbetalningstid
 6. Fyll i eventuella personliga uppgifter
 7. Skicka in din ansökan

I många fall kommer du att få signera din ansökan med hjälp av BankID, vilket påskyndar processen rejält, samtidigt som det ökar säkerheten. Hur lång tid det tar innan du får svar varierar, men allt mellan några timmar och några bankdagar är normalt.

Hur man budgeterar till ett samlingslån

Innan du tar ett samlingslån är det viktigt att du gör en budget för din ekonomi. En budget hjälper dig att se hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad, och hur mycket du kan betala tillbaka på ditt lån. Det ger dig också en bättre kontroll över dina utgifter och inkomster, och gör det lättare att planera din framtid.

För att göra en budget behöver du:

 • Skriv ner alla dina inkomster, som lön, bidrag, pension eller annat.
 • Skriv ner alla dina fasta utgifter, som hyra, el, försäkringar, mat eller annat.
 • Skriv ner alla dina rörliga utgifter, som kläder, nöjen, resor eller annat.
 • Dra av dina utgifter från dina inkomster och se hur mycket du har kvar varje månad.
 • Bestämma hur mycket du vill spara och hur mycket du kan betala på ditt lån.

Ju mer noggrann din budget är, desto bättre är det. Här bör du lägga ner lite extra tid på att få allt rätt, och dubbelkolla gärna både en och två gånger.

Innan du tar ett samlingslån är det viktigt att du jämför så många lån som möjligt. Använd gärna vår tabell för att få en tydlig överblick för vad som erbjuds.

Vanliga frågor för samlingslån

Vilken bank är bäst för att samla lån?

För att hitta den bästa banken för att samla lån rekommenderar vi att du använder jämförelseverktyg som Matchbanker. Dessa verktyg låter dig jämföra olika låneerbjudanden från olika banker och långivare baserat på dina specifika behov och ekonomiska förutsättningar. Det hjälper dig att hitta det mest fördelaktiga samlingslånet för dig utan att binda dig till en specifik bank i förväg.

Vad är en bra ränta på samlingslån?

En bra ränta på ett samlingslån beror på din kreditvärdighet och marknadsförhållandena. Generellt sett anses en ränta lägre än din nuvarande skuldränta vara fördelaktig. Jämför olika erbjudanden från olika långivare och använd onlineverktyg för att hitta den bästa räntan för din specifika situation.

Vart är det lättast att få samlingslån?

Detta kan variera drastiskt, men vi rekommenderar att du jämför så många lån som möjligt, eftersom detta ökar sannolikheten för att du hittar ett lån som passar för dig.

Använd Matchbankers lånekalkylator för att räkna ut hur mycket ett lån kostar per månad och totalt sett.

Vad kunder letar efter med ett samlingslån

Med tanke på att de flesta använder ett samlingslån för att samla nuvarande lån och krediter är räntan något som de flesta tittar närmare på. Här är det viktigt att titta på den effektiva räntan, eftersom det slutligen är den som avgör hur mycket ett lån faktiskt kostar.

Men det är inte bara viktigt att titta på den effektiva räntan. Återbetalningstiden är ofta en central del, och har ett finger i spelet för hur mycket ett lån faktiskt kostar i det långa loppet. 

Slutligen letar många efter ett lån från en aktör som erbjuder en smidig tjänst med bra överblick, vilket gör det möjligt att få en tydlig bild över lånet och dess beståndsdelar.

Vi erbjuder ett verktyg som visar hur mycket du har möjlighet att spara om du väljer att samla dina nuvarande lån och krediter i ett samlingslån.

Summering

Nu vet du lite mer om vad ett samlingslån är för något. Dessa lån tenderar att användas för att samla nuvarande lån och krediter, ofta till en bättre ränta och villkor än vad man tidigare hade. Därmed är det i många fall möjligt att förbättra sin ekonomiska situation med hjälp av dessa lån.

Samlingslån skiljer sig ofta i utformning gentemot andra privatlån, även om det självklart även finns många likheter. Storleken är ofta större, och i många fall löser långivaren ut befintliga lån och krediter automatiskt, vilket förhindrar att du använder dessa pengar utöver andra lån och krediter. Detta varierar dock mellan de olika långivarna på marknaden.

Innan du tar ett samlingslån är det viktigt att du jämför så många lån som möjligt, eftersom villkoren skiljer sig rejält mellan olika långivare. Du bör titta närmare på saker som den effektiva ränta som erbjuds, möjlig återbetalningstid och lånebelopp, men även betyget hos Trustpilot, samt huruvida det finns övriga villkor eller eventuella förmåner som påverkar det slutliga erbjudandet.

Du kan välja att jämföra på egen hand, men vi hjälper dig gärna genom att erbjuda en jämförelsetabell som visar vad många aktörer har att erbjuda. Hos oss hittar du även information om fördelar, nackdelar och andra viktiga punkter för samlingslån. Slutligen kan du använda våra verktyg som hjälper dig att avgöra vad ett lån kostar, men även hur mycket du har möjlighet att spara om du har nuvarande lån och krediter.

Kom ihåg att det är viktigt att alltid göra en noggrann budget innan man tar ett lån. Titta på dina nuvarande lån och krediter, men även inkomst och sparade pengar. 

Har du möjlighet att betala tillbaka lånet? Om du känner dig osäker kan det vara en bra idé att avstå från att låna pengar, och kom ihåg att alltid ta det säkra före det osäkra.

Recensioner

rating
4.3 av 5 baserat på 33 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Samlingslån

Senaste nytt