Omstartslån

 • Snabb ansökningsprocess
 • Lösa skulder
 • Bli skuldfri snabbare
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – maj 2024

Uppdaterad maj 28, 2024
474 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.0
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 10:33
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Omstartslån med Matchbanker

Med hjälp av ett omstartslån är det i vissa fall möjligt att baka in mindre lån till ett enda större lån, vilket kan ge en bättre överblick över din ekonomi, samtidigt som räntan i många fall går att sänka.

Här finns massvis med olika långivare att välja mellan, vilket är anledningen till varför du alltid bör jämföra så många lån som möjligt. Att göra allt detta manuellt och på egen hand är dock tidskrävande. Det vill vi hos Matchbanker hjälpa dig med.

Hos oss hittar du en tabell med ett stort antal långivare som erbjuder omstartslån, tillsammans med två stycken separata verktyg som gör att du kan se hur mycket ett lån kostar, samt hur mycket du kan spara.

På den här sidan kommer du bland annat att lära dig mer om:

 • Varför du kan lita på Matchbanker
 • Varför det är så viktigt att jämföra lån
 • Fördelar och nackdelar med omstartslån
 • Hur du ansöker om ett omstartslån

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Hos Matchbanker har vi lång erfarenhet och stor expertis av att hjälpa potentiella låntagare att hitta det lån som passar för dem. Faktum är att vi har hjälpt över 100.000 kunder under årens gång.

Vi bidrar med den information som krävs för att du ska kunna ta ett informerat beslut, tillsammans med en tabell som visar vad ett stort antal långivare har att erbjuda. På så sätt får du både kunskap och en överblick som underlättar processen.

Utöver detta erbjuder vi två stycken separata låneverktyg som du kan använda. Det ena verktyget visar hur mycket ett lån kostar, och det andra visar hur mycket du kan spara om du har nuvarande lån som du vill samla i ett större lån med bättre ränta.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har eventuella frågor eller funderingar!

Vad är omstartslån?

Ett omstartslån är ett speciellt lån som är utformat för att hjälpa människor som har haft ekonomiska svårigheter och vill få en nystart. Det kan vara att man har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar, vilket ofta leder till högre räntor på lån och krediter. 

Genom att ansöka om ett omstartslån kan man lösa skulder eller dyra lån med ett större lån som oftast har lägre ränta, vilket gör att man kan betala tillbaka det snabbare och bli skuldfri snabbare. 
Eftersom ett omstartslån ofta har lägre ränta än ett vanligt privatlån ställs vissa krav på låntagaren för att kreditgivaren ska låna ut pengarna. I vissa fall är det endast krav på årsinkomst medan i andra fall vill kreditgivaren ha någon form av säkerhet för att låna ut pengarna, oftast en bostad eller en medsökande. Det går dock inte att låna om du inte har någon nuvarande inkomst.

Lånebelopp40 000 kr.
Återbetalningstid5 år / 60 månader
Månadskostnad855 kr. – 1322 kr.
ExempelräntanMin 5,65 % – Max 19,65 %
Effektiv max räntaMin 5,80 % – Max 21,52 %
Minimum – maximum löptid3 – 240 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad5745 kr. – 19 977 kr.
Totalt kreditbelopp45 745 kr. – 59 977 kr.
Representativt låneexempel

Omstartslån utan säkerhet

Omstartslån utan säkerhet är ett lån där du inte behöver lämna någon form av säkerhet för att få låna pengar. Detta innebär att du inte behöver ha en bostad eller annan egendom som säkerhet för lånet, vilket kan vara fördelaktigt om du inte har något att lämna som säkerhet. En annan fördel med omstartslån utan säkerhet är att det ofta går snabbare att få lånet beviljat eftersom kreditgivaren inte behöver göra en värdering av din säkerhet.
En nackdel med omstartslån utan säkerhet är dock att räntan ofta är högre än för lån med säkerhet. Detta beror på att kreditgivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan säkerhet och därför vill ha en högre ränta för att täcka den risken. Det är därför viktigt att jämföra olika omstartslån utan säkerhet för att hitta det lån som passar dig bäst.

Fördelar och nackdelar med omstartslån

Omstartslån kan vara en bra lösning för personer som har haft ekonomiska svårigheter och vill få en nystart. Det finns dock både fördelar och nackdelar med att ta ett omstartslån.

Fördelar:

 • Lösa skulder: Genom att ta ett omstartslån kan man lösa skulder eller dyra lån med ett större lån som oftast har lägre ränta.
 • Bli skuldfri snabbare: Eftersom omstartslånet ofta har lägre ränta än andra lån kan man betala tillbaka det snabbare och bli skuldfri snabbare.
 • Ingen säkerhet krävs: Det finns omstartslån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver lämna någon form av säkerhet för att få låna pengar.

Nackdelar:

 • Krav på låntagaren: För att få ett omstartslån ställs vissa krav på låntagaren, till exempel årsinkomst eller någon form av säkerhet.
 • Risk för överskuldsättning: Det finns en risk att man hamnar i en situation där man inte kan betala tillbaka lånet, vilket kan leda till överskuldsättning. Det är därför viktigt att noga överväga om ett omstartslån är rätt lösning för dig.
Använd våra låneverktyg för att se hur mycket ett lån kostar och hur mycket du kan spara om du väljer att samla dina tidigare lån.

Bästa platsen att ta ett omstartslån

När du letar efter ett omstartslån är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det bästa lånet för dig. Det finns flera saker du bör tänka på när du jämför omstartslån, bland annat:

 • Ränta: Jämför räntan hos olika långivare för att hitta det lån som har lägst ränta. Kolla alltid på den effektiva räntan för att få en så rättvis bild av lånet som möjligt.
 • Villkor: Läs igenom lånevillkoren noggrant för att se om det finns några dolda avgifter eller andra kostnader. Kom ihåg att läsa igenom ALLA villkor.
 • Omdömen: Kolla upp långivarens omdömen på till exempel Trustpilot för att se vad andra kunder tycker om deras tjänster. Här kan du skapa dig en samlad bild för hur bra företaget är gentemot sina kunder.

Genom att jämföra olika omstartslån kan du hitta det lån som passar dig bäst och spara pengar på räntekostnader. 

Det är också viktigt att välja en långivare som är pålitlig och har bra omdömen från andra kunder. På Matchbanker kan du enkelt jämföra omstartslån från olika långivare och hitta det bästa alternativet för dig. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har eventuella frågor eller funderingar om dessa lån.

Långivare Trustpilot score

Hur mycket går att låna?

Omstartslån tenderar i många fall att vara större än andra typer av privatlån. Anledningen till detta är att syftet i många fall är att samla tidigare lån till ett större lån, och i många fall kan dessa lån sträcka sig hela vägen upp till 600.000 kronor.

Alla långivare är dock olika. Vissa erbjuder endast omstartslån upp till 100.000 kronor, medan andra erbjuder mindre eller större maxbelopp än så.

Dina ekonomiska förutsättningar spelar även en stor roll för hur mycket du har möjlighet att låna. Långivare tittar på saker som inkomster och tidigare lån, tillsammans med eventuella betalningsanmärkningar, kreditupplysningar, aktivitet hos Kronofogden, med mera.

Kom ihåg att bara för att det går att låna en viss summa, betyder det inte att du bör göra det. Låna endast så mycket som du har behov av att låna, och kontrollera att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta det bästa omstartslånet genom att jämföra

Med tanke på att det finns ett större antal långivare som erbjuder omstartslån är det viktigt att du jämför vad de har att erbjuda. På så sätt ökar du sannolikheten för att du får bra villkor.

Du bör bland annat titta närmare på saker som ränta och avgifter, eller den effektiva räntan om du vill se samtliga kostnader för lånet. Denna siffra skrivs procentuellt och visar hur mycket du betalar i avgifter och ränta per år.

Det kan även vara en bra idé att titta närmare på hur lång återbetalningstid som är möjligt att få, eventuella betalningsfria månader, vad som krävs för att få låna, samt annat som är relevant för dig och din ekonomiska situation.

Ju mer du jämför, desto högre är sannolikheten att du hittar det lån som passar bäst för dig och dina ekonomiska förutsättningar.
Hos oss hittar du en tabell som visar vad olika långivare har att erbjuda. Utöver detta hittar du ett låneverktyg som visar hur mycket ett lån kostar per månad och totalt sett, tillsammans med ett verktyg som visar hur mycket du kan spara om du samlar dina nuvarande lån till ett större omstartslån.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
3.01 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan är en årlig räntesats som visar den verkliga kostnaden för ett lån. Den effektiva räntan inkluderar inte bara räntan utan också eventuella avgifter och andra kostnader som är förknippade med lånet. Detta gör det enklare för dig som låntagare att jämföra olika lån och hitta det lån som passar dig bäst.

När du jämför omstartslån är det viktigt att titta på den effektiva räntan eftersom det ger dig en bättre bild av den verkliga kostnaden för lånet. Det är dock viktigt att komma ihåg att den effektiva räntan inte tar hänsyn till räntesammansättning, så det kan vara bra att också jämföra effektiv ränta när du väljer lån.
Du kan läsa mer om effektiv ränta på den officiella bankens webbplats i Sverige.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Dina kundrättigheter

När du tar ett omstartslån är det viktigt att känna till dina rättigheter som kund. Här är några av de viktigaste rättigheterna du har:

 • 14 dagars ångerrätt: Du har rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar från det att du skrev på avtalet.
 • 48 timmars betänketid: Du har rätt till en betänketid på 48 timmar innan du skriver på låneavtalet.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Du har rätt att begära en amorteringsplan från långivaren för att se hur lånet ska betalas tillbaka.
 • Rätt till förtida återbetalning: Du har rätt att betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnad.
 • Rätt till rättelse: Om något är fel har du rätt till att det ska åtgärdas och rättas hos långivaren.

Om du vill veta mer om dina kundrättigheter kan du kontakta Konsumentverket.

När kan ett omstartslån vara användbart?

Ett omstartslån kan vara användbart i olika situationer där man behöver en ekonomisk nystart. Här är några exempel på när ett omstartslån kan vara relevant:

 • Skulder hos Kronofogden: Om du har skulder hos Kronofogden kan ett omstartslån hjälpa dig att lösa dessa skulder och få en nystart.
 • Betalningsanmärkningar: Om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån med låg ränta. Ett omstartslån kan hjälpa dig att lösa dyra lån och krediter och få bättre villkor.
 • Ekonomiska svårigheter: Om du har haft ekonomiska svårigheter och behöver en nystart kan ett omstartslån vara en bra lösning. Det kan hjälpa dig att lösa lån och få bättre kontroll över din ekonomi.

Det är dock viktigt att noga överväga om ett omstartslån är rätt lösning för dig innan du ansöker. På Matchbanker kan du jämföra olika omstartslån och hitta det bästa alternativet för dig.

Vem kan ansöka om ett omstartslån?

För att kunna ansöka om ett omstartslån krävs det oftast att du uppfyller något i likhet med följande krav:

 • Minst 18 eller 20 år gammal
 • En deklarerad inkomst
 • Folkbokföring i Sverige en viss typ
 • Ett svenskt bankkonto
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden

Vissa aktörer accepterar betalningsanmärkningar, andra inte. Ovanstående krav kan även skilja sig en aning mellan de olika långivarna, medan krav som att du är myndig krävs enligt lagen.

Kom ihåg att titta lite närmare på detta innan du ansöker, eftersom du kan spara både tid och möda genom att inte ansöka hos de aktörer som inte kommer att bevilja ditt lån.

Hur ansöker man?

Ansökningsprocessen för ett omstartslån kan exempelvis se ut som följande:

 1. Jämför så många långivare som möjligt
 2. Välj den aktör som passar bäst för dig
 3. Ta dig vidare till långivarens webbplats
 4. Skriv in önskat belopp och återbetalningstid
 5. Ange andra personliga uppgifter
 6. Läs igenom villkoren noggrant
 7. Signera och skicka in din ansökan

I många fall får du svar ganska snabbt, men kan variera mellan olika långivare. I regel tar det 1-5 bankdagar innan du får ditt lån utbetalt vid godkänd ansökan.

Glöm inte bort att jämföra så många långivare som möjligt, eftersom detta kan ha stor påverkan på den totala kostnaden för lånet.

Hur man budgeterar för ett omstartslån

Innan du tar ett omstartslån är det viktigt att göra en budget för att se om du har råd med lånet. Här är några tips på hur du kan budgetera för ett omstartslån:

 • Gör en inkomst- och utgiftskalkyl: Skriv ner alla dina inkomster och utgifter för att se hur mycket pengar du har kvar varje månad.
 • Räkna ut lånekostnaden: Räkna ut hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad, inklusive ränta och avgifter.
 • Se över dina utgifter: Gå igenom dina utgifter och se om det finns något du kan minska på för att få mer pengar över till lånekostnaden.
 • Sätt upp en buffert: Det är alltid bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Se till att du har pengar kvar efter att du betalat lånekostnaden för att kunna hantera oväntade händelser.

Genom att göra en budget innan du tar ett omstartslån kan du undvika att hamna i en situation där du inte kan betala tillbaka lånet. Ladda ner vår budgetmall här för att komma igång med din budgetering.

Med ett omstartslån kan du i många fall sänka dina nuvarande lånekostnader. Kom ihåg att jämföra så många lån som möjligt innan du väljer det lån som du tror passar bäst för dig.

Vanliga frågor om omstartslån

Vad är skillnaden mellan ett omstartslån och ett vanligt lån?

Ett omstartslån riktar sig främst till personer med lån eller svag kreditvärdighet och syftar till att hjälpa dem att konsolidera sina lån. Ett vanligt lån beviljas vanligtvis baserat på kreditvärdighet och användningsändamål.

Kan jag använda ett omstartslån för vilket ändamål som helst?

Generellt sett kan du använda ett omstartslån för att betala av befintliga lån och förbättra din ekonomiska situation. Det är viktigt att använda lånet på ett ansvarsfullt sätt och undvika att skapa nya skulder.

Går det att få ett omstartslån om man har betalningsanmärkningar?

Ja, vissa långivare erbjuder omstartslån även till personer med betalningsanmärkningar. Dock kan lånevillkoren variera beroende på din kreditvärdighet och din nuvarande ekonomiska situation.

Låna endast till det du behöver. Kom ihåg att kontrollera att du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid.

Vad kunder letar efter med ett omstartslån

De som letar efter ett omstartslån har i regel nuvarande lån som de vill samla till ett större lån med förmånligare villkor. Därmed letar kunder efter en bättre ränta än vad de har just nu, möjligtvis även en längre återbetalningstid.

De som tar ett omstartslån vill både kunna sänka sina kostnader och få en bättre överblick över sin ekonomi, därmed kan det vara bra om lånet är lätt att förstå och tolka, samt att alla villkor är tydliga.

Vissa kunder letar även efter möjligheten till betalningsfri månad, medan andra letar efter helt andra saker. Det skiljer sig helt enkelt mellan olika låntagare.

Med Matchbanker kan du jämföra omstartslån från många olika långivare. Använd gärna våra låneverktyg för att få en bättre uppfattning om hur mycket ett lån kostar.

Summering

Omstartslån riktar främst in sig mot de som har befintliga lån som man vill samla till ett större och förhoppningsvis förmånligare lån. Många långivare väljer att erbjuda dessa lån, varav vissa erbjuder omstartslån hela vägen upp till 600.000 kronor, men kan variera ganska drastiskt mellan olika långivare på marknaden.

Det är dock viktigt att vara medveten om att det inte bara finns fördelar med dessa typer av lån. Risken för överbelåning är överhängande, och det är även viktigt att känna till att kraven ofta är högre än för andra typer av privatlån.

Innan du tar ett omstartslån bör du alltid jämföra ett stort antal långivare för att se vad de har att erbjuda. Du bör även göra en budget för att säkerställa att du faktiskt har råd att betala tillbaka lånet. Överväg även andra alternativ, såsom att spara ihop pengarna eller att sälja nuvarande tillgångar som du inte behöver. Ett lån bör i de flesta fall vara en sista utväg.

Hos Matchbanker vill vi gärna hjälpa dig med att hitta det omstartslån som passar för dig. Därför erbjuder vi en hel del information som du kan ta del av för att förstå vad ett omstartslån innebär, tillsammans med en tabell som visar vad långivare har att erbjuda just nu.

Du kan med fördel även använda våra låneverktyg för att se hur mycket lånet faktiskt kostar per månad och totalt, och om du vill samla tidigare lån erbjuder vi även ett samlingsverktyg som visar hur mycket du kan spara.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Vårt fokus är att du ska hitta det lån som du tycker passar bäst för dig, och under årens gång har vi hjälpt över 100.000 kunder att hitta det lån som passar för dem!

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Omstartslån

Senaste nytt