Nya lån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Tryggt och säkert
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – maj 2024

Uppdaterad maj 28, 2024
474 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.0
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 09:51
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Nya lån med Matchbanker

Hitta ditt nya lån redan

Letar du efter nya lån? Marknaden är fylld med olika alternativ, vilket kan göra det svårt och överväldigande att hitta det lån som passar bäst för din ekonomiska situation. Vi hjälper dig gärna med detta, både genom att erbjuda en stor mängd information, och en lånetabell som visar vad olika långivare har att erbjuda.

Några av de utvalda frågeställningar som vi ämnar besvara och diskutera i denna utförliga guide utgörs av följande punkter:

 • Vad innebär det med nya lån?
 • Vad du bör tänka på innan du tar ett nytt lån
 • Varför du alltid bör jämföra så många lån som möjligt

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Matchbanker är en tjänst som utformats med målet att göra det enkelt att hitta nya lån utan att för den delen ödsla på din dyrbara tid. När du bestämmer dig för att nyttja Matchbanker så kommer du att kunna nyttja en rad fördelar, där några av de vanligaste återfinns i form av följande

 • Jämför nya lån från ett stort antal långivare
 • Ta del av ett gediget utbud av långivare med transparenta villkor
 • Du förblir helt anonym under hela jämförelseprocessen
 • Definiera de parameter som du är intresserad av för lånet i fråga
 • Nyttja en helt kostnadsfri jämförelsetjänst utan en dold agenda

Ovanstående utgör en delmängd av det som du kan förvänta dig att få ta del av – helt kostnadsfritt – när du väljer Matchbanker som din jämförelsetjänst till att hitta ditt nya lån.

Vi har hjälpt över 100.000 kunder sedan vi lanserade vår tjänster, och fortsätter att hjälpa nya kunder för varje dag som går.

Vad är nya lån?

Ett nytt lån är ett lån som du kan ta om du behöver extra pengar. Det är ett finansiellt alternativ som gör att du kan låna pengar för att betala för saker som du annars inte skulle kunna betala för. Ett nytt lån kan vara ett bra alternativ om du exempelvis vill köpa en ny bil, båt eller bostad.

Det kan också vara ett bra alternativ till att låna pengar från vänner eller familj.

Ett nytt lån kan vara ett kortfristigt lån som du ska betala tillbaka inom några månader, eller ett långfristigt lån som du ska betala tillbaka under flera år. Det beror på hur mycket du lånar och vilken typ av lån du väljer.

När du tar ett nytt lån bör du vara medveten om att det tillkommer avgifter och räntor som du måste betala. Det är därför viktigt att du undersöker marknaden och jämför lån innan du tar ett nytt lån.

Kreditbelopp30 000 kr.
Återbetalningsperiod48 månader
Månadskostnad800 kr. – 1100 kr.
Variabel nominell årsräntaMin. 7% – Max 19%
Effektiv årsräntaMin. 7,23% – Max 20,75%
Minimum – maximum löptid12 – 180 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad4 286 kr. – 11 638 kr.
Totalt att betala34 286 kr. – 41 638 kr.
Representativt exempel på lån

Nya lån utan säkerhet

Nya lån utan säkerhet är ett alternativ för personer som inte har någon säkerhet att lämna till långivaren. Det är ett lån som inte kräver någon form av säkerhet, som till exempel en bostad eller en bil. Det är ett bra alternativ för personer som inte har någon säkerhet att lämna, men det är också ett alternativ som kommer med höga räntor.

Det är viktigt att komma ihåg att lån utan säkerhet är ett alternativ som bör övervägas noggrant innan man tar ett lån. Det är viktigt att man har en god ekonomisk plan för att kunna betala tillbaka lånet, eftersom räntorna är höga. Det är också viktigt att man har en god kreditvärdighet, eftersom det är det som avgör om man får ett lån eller inte.

Kom ihåg att aldrig låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka, och gör alltid en noggrann budget som visar ditt låneutrymme.

Fördelar och nackdelar med nya lån

Målet är att göra dig medveten om lånets positiva aspekter, samtidigt som du även bör vara uppmärksam på de fallgropar som du bör se upp för om du är intresserad av nya lån.

Vanliga fördelar när du önskar ansöka om ett nytt lån:

 • Möjligheten att ansöka om ett valfritt lånebelopp ganska omgående
 • Du behöver ej tillhandahålla några former av säkerhet för lånet i fråga
 • Du behöver i många fall inte definiera vad du ämnar nyttja det nya lånet till

Vanliga nackdelar när du önskar ansöka om ett nytt lån:

 • Erbjuds ofta i form av blancolån (lån utan säkerhet), något som innebär en hög ränta
 • Påminnelseavgiften tenderar att vara ganska kostsam vid missade betalningar
 • Vid ansökan med betalningsanmärkningar så måste du räkna med sämre villkor

Punkterna ovan utgör de primära för- och nackdelarna när du bestämmer dig för att ansöka om ett nytt lån.

Matchbanker samarbetar endast med noga utvalda långivare som erbjuder rimliga villkor och är pålitliga.

Det bästa stället att ta nya lån

Ett lån är en finansiell produkt som ger dig möjlighet att låna pengar för att finansiera dina önskemål och behov. Det kan handla om allt från att köpa en ny bil till att betala för en semesterresa eller en ny dator.

Det är därför viktigt att vara medveten om att lån kommer med kostnader och risker som du bör vara medveten om innan du tar ett lån.

Varför jämföra lån?

Att jämföra lån är ett sätt för att hitta så bra villkor som möjligt. Villkoren skiljer sig rejält mellan olika långivare, därmed finns det aktörer som passar bättre eller sämre för dina ekonomiska förutsättningar.

När du jämför lån bör du också vara uppmärksam på långivarens Trustpilot-poäng. Detta kan hjälpa dig att få en inblick i hur andra kunder har upplevt företaget.

Vi förstår att allt detta kan vara tidskrävande och tråkigt att göra på egen hand, vilket är anledningen till att Matchbanker existerar. Hos oss kan du jämföra lån på ett enkelt sätt, samtidigt som vi bidrar med ytterligare fördelar som hjälper dig att klura ut huruvida ett lån passar för dig eller inte.

Långivare Trustpilot score

Hur mycket går det att låna?

Nya lån är en bred term som inkluderar en stor skara olika typer av lån. Därmed skiljer sig det möjliga lånebeloppet rejält beroende på vilken typ av lån du väljer.

För varje enskild typ av lån finns det även stora skillnader mellan olika långivare, men för blancolån och andra typer av privatlån kan du förvänta dig en övre gräns på 600.000 kronor. För bostadslån är beloppen självklart betydligt högre än så.

Exakt hur mycket som går att låna har dock i slutändan med att göra med dina ekonomiska förutsättningar. Din inkomst och nuvarande lån är de mest relevanta faktorerna som långivare beaktar, men de tittar även närmare på din typ av sysselsättning, tidigare kredithistorik, ålder, med mera.

Om du vill se vad olika långivare har att erbjuda kan du ta en titt på den tabell som vi bidrar med nedan:

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta så bra nya lån som möjligt genom att jämföra

Det kan vara svårt att hitta det lån som passar bäst för dig. Därmed är det viktigt att du jämför så många lån som möjligt, eftersom detta även ger dig möjlighet att klura ut vad du letar efter.

Hos Matchbanker hjälper vi dig gärna med en stor del av processen. Vårt syfte är att hjälpa dig att klura ut vilka långivare som passar bäst för dig. Här hittar du inte bara en stor dos information som hjälper dig att få en bra förståelse för lånetyper i allmänhet, vi bidrar även med en tabell som visar de viktigaste faktorerna för ett stort antal långivare.

Här kan du jämföra den effektiva ränta som erbjuds, men vi jämför även faktorer som lånebelopp, återbetalningstid och mer.

Om du vill veta den exakta månadskostnaden och totalkostnaden för ett lån kan du ta hjälp av vår inkluderade lånekalkylator. Här får du fylla i grundläggande information om lånet, sedan får du se exakt hur mycket lånet faktiskt kostar.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
3.01 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är en av de viktigaste faktorerna att titta på när man tar ett lån, eftersom det slutligen är denna siffra som avgör hur mycket lånet kostar, både per månad och totalt sett.

Den här siffran visar den totala kostnaden för lånet och inkluderar alla avgifter och räntor som du kommer att betala under lånets löptid. Effektiv ränta är därmed ett bra sätt att jämföra olika lån och se vilket som är bäst för dig. Faktum är att det är den viktigaste faktorn att beakta när man tar ett lån.

Det betyder dock inte att du inte bör titta på andra faktorer. Vi rekommenderar alltid att du läser igenom samtliga regler och villkor för de lån som du är intresserad av, speciellt de som du bestämmer dig för att ta.

Om du vill veta mer om effektiv ränta kan du besöka Sveriges Riksbank officiella webbplats.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Dina kundrättigheter

Dina kundrättigheter för nya lån inkluderar:

 • 14 dagars ångerrätt: Om du anser att lånet inte passade för dig.
 • 48 timmars betänketid: På så sätt får du tid att klura ut om förslaget passar för dig.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Ger dig bättre förståelse för återbetalningsplanen.
 • Rätt till tidig återbetalning: Du kan alltid betala tillbaka hela lånet utan extra kostnad (dock ej om du har fast ränta på exempelvis bostadslån).
 • Rätt till rättelse: Om något inte stämmer har du rätt till att det ska rättas till.

För mer information kan du besöka Sveriges Konsumenters webbplats.

När kan nya lån vara användbara?

Ett nytt kan vara användbart i olika typer av situationer, såsom om du ska finansiera en ny bil eller båt, eller om du vill samla dina nuvarande lån och krediter till ett större samlingslån.

Nedan är exempel när nya lån kan vara ett alternativ:

 • Vid finansiering av en produkt eller tjänst. Exempelvis om du ska köpa en ny bil eller behöver ta in en snickare för att renovera köket.
 • Samling av nuvarande lån och krediter. Om du för närvarande har lån och krediter som du vill samla till ett större samlingslån med bättre ränta och villkor.
 • Vid oväntade utgifter. Om din spis eller varmvattenberedare går sönder kan ett nytt lån vara ett alternativ för att ersätta den trasiga produkten.

Kontentan är att det finns många olika situationer när nya lån kan vara ett alternativ. Du känner bäst till din ekonomiska situation, och kom att aldrig låna mer pengar än du rimligtvis har möjlighet att betala tillbaka.

Vem kan ansöka om nya lån?

Vem som kan ansöka om nya lån har i allra högsta grad att göra med vilken typ av nytt lån det handlar om. Nedan är dock de grundkrav som ställs på den svenska marknaden för de flesta blanco- och privatlån:

 • Lägsta ålder: Vanligtvis 18, 20 eller 24 år
 • Krav på inkomst: Deklarerad i Sverige och över en viss summa, såsom 10.000 kronor per månad
 • Folkbokföring: I Sverige ett visst antal månader, såsom 12, 24 eller 36 månader
 • Kronofogden: Inga nuvarande skulder
 • Betalningsanmärkningar: Accepteras vanligtvis, men vissa kräver att du inte har några aktiva betalningsanmärkningar

Det kan även tillkomma ytterligare krav eller variationer i kraven.

Hur ansöker man?

Återigen har detta att göra med vilken lånetyp det handlar om och vilken långivare man besöker, men nedanstående är ett vanligt alternativ som du kommer stöta på i Sverige:

 1. Ange lånebelopp och återbetalningstid
 2. Fyll i den information som långivaren kräver, såsom inkomst, sysselsättning, nuvarande lån, ålder, med mera
 3. Läs igenom villkoren för lånet
 4. Acceptera villkoren
 5. Signera och skicka in din ansökan

Det kan hända att det även tillkommer ytterligare steg i processen, eller att stegen byter plats eller exkluderas helt och hållet. I de flesta fall kommer du dock inte stöta på några större problem, och i regel är ansökningsprocessen digitaliserad för de flesta lånetyper.

Hur man budgeterar för ett nytt lån

Att budgetera inför nya lån är av yttersta vikt. Nedan är viktiga punkter som du bör beakta:

 • Samla samtliga av dina inkomster och utgifter
 • Beräkna mellanskillnaden
 • Denna siffra är vad du för närvarande har möjlighet att betala tillbaka varje månad
 • Inkludera en rejäl säkerhetsmarginal för oförutsedda utgifter

Vi rekommenderar att du alltid är försiktig när du gör en budget. Räkna gärna med för mycket utgifter än för lite, och ta med en rejäl säkerhetsmarginal ifall det värsta händer.

På så sätt kan du undvika många otrevliga överraskningar om exempelvis ränta höjs eller om din bil går sönder.

Som konsument så har du rätt till en ångerrätt på 14 dagar från och med att ditt nya lån betalas ut till det angivna bankkontot. Kom ihåg att detta gäller för alla typer av lån, oavsett om du väljer att ansöka om ett lån till kontantinsats, bostadslån eller dylikt.

Vanliga frågor om nya lån

Hur ofta kan man ansöka om nya lån?

Rent teoretiskt så kan man göra det hur många gånger som helst. Dock så riskerar man att markeras som en ”högrisk”-kund, speciellt om man ansöker hos flera olika långivare vilka alla använder sig av samma kreditupplysningsföretag.

Hur stor summa kan ett nytt lån utgöras av?

Generellt sett så finns det inga definierade gränser för den summa som du kan ansöka om. Dock så tenderar i allmänhet ett lån utan säkerhet att ej erbjudas i form av summor högre än 600 000 kr!

Kan jag ansöka om nya lån trots att jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Det är möjligt att ansöka om nya sms lån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar. När du ansöker om nya smslån med betalningsanmärkningar så fokuserar långivaren främst på din nuvarande återbetalningsförmåga.

Vilken löptid behöver jag räkna med när det kommer till nya smslån?

I många fall så tenderar nya sms lån (även benämnda som mikrolån) att ligga på ganska blygsamma belopp, något som innebär att löptiden sätts till ganska kort period. I många fall så kan du räkna med att bli erbjuden en löptid på mellan 30-90 dagar, beroende på långivaren i fråga vill säga. 

Hur gammal måste du vara för att kunna få igenom ett nytt lån?

Minimikravet för att få låna innebär att du måste ha fyllt 18 år vid tiden som din låneansökan initieras. Dock så kräver vissa långivare att du måste ha fyllt minst 21 år, specifikt om det handlar om högre lånebelopp.

Kolla alltid närmare på den effektiva räntan för att kunna klura ut exakt hur mycket ett lån kostar.

Vad kunder letar efter med nya lån

De kunder som letar efter nya lån kan leta efter lån av många olika anledningar. Vissa vill finansiera en ny bil, medan andra planerar att renovera köket eller att investera i en bostad.

Något som är gemensamt för samtliga kunder är att de letar efter så bra villkor som möjligt. Den effektiva räntan är ofta den viktigaste faktorn, men lånebelopp, återbetalningstid, flexibilitet i återbetalningen och en digital portal är andra viktiga faktorer som många kunder beaktar.

Exakt vad kunder letar efter varierar mellan olika kunder och lånetyper, och det är alltid viktigt att jämföra så många lån som möjligt för att hitta det som passar bäst för dig.

Kan du ansöka om smslån hos nya aktörer utan UC?

Här du väljer att ansöka om nya sms lån utan att använda dig av en jämförelsetjänst i form av Matchbanker så kommer varje ansökan att registreras hos den kreditupplysningsaktör som långivaren i fråga använder sig av för att initiera sina kreditupplysningar.

I många fall så handlar det hela om UC eller Upplysningscentralen, en tjänst som för övrigt ägs av Sveriges största banker. Vid första anblicken så kan det hela ej upplevas som ett problem men om du initierar flera låneansökningar hos olika långivare inom en kort tidsperiod så kan det hela sätta käppar i hjulet för dig.

Finn nya lån

Eftersom du initierar så många låneansökningar under en så kort period så antyder det hela att din ekonomi befinner sig i gungning, något som innebär att långivarna kan komma att definiera dig som en ”högrisk”-kund.

Det hela kan undvikas genom att helt enkelt undvika att ansöka om lån hos de aktörer som använder sig av UC, alternativ fördela ansökningarna så att du ej ansöker om lån hos endast de långivare vilka använder sig av UC.

Går det att hitta nya lån utan ränta eller är det hela en myt?

När det kommer till nya snabblån som du önskar ansöka om så har du förmodligen funderat över huruvida det är möjligt att få igenom dessa utan att bli påförd den kostsamma räntan?

Vi kan glädja dig med det faktum att detta är fullt möjligt, dock så finns det ett antal element vilka du behöver fundera och reflektera över innan du väljer att acceptera ett nytt lån utan ränta.

Vänligen gör dig införstådd med det faktum att nya lån utan ränta tender att komma med ganska kort löptid inklusive andra avgifter för att kompensera avsaknaden av ränta!
Du bör aldrig använda dig av ett nytt lån för att återbetala gamla lån eftersom det hela kan försätta dig i en ond ekonomisk spiral som du får svårt att ta dig ur. Undantaget är om du vill samla dina nuvarande lån till bättre villkor.

Summering

Nya lån är en bred term som kan inkludera massvis med olika lånetyper, såsom bostadslån, SMSlån, mikrolån eller privatlån. Kunder använder dessa lån för att finansiera olika typer av produkter och tjänster, eller för att samla nuvarande lån och krediter i ett samlingslån med bättre villkor.

Vad du bör tänka på har att göra med vilken typ av lån du är intresserad av. Du bör dock alltid jämföra så många långivare som möjligt.

Den effektiva räntan är den viktigaste punkten att beakta, men du bör även titta närmare på faktorer som flexibilitet i återbetalningen, möjligt lånebelopp, betalningsfria månader och mer. Ju mer faktorer du tittar på, desto bättre förutsättningar får du för att ta ett så informerat beslut som möjligt. Därmed rekommenderar vi alltid att du läser igenom samtliga villkor som gäller för lånet.

Hos Matchbanker hjälper vi dig gärna med allt detta. Vi har stor erfarenhet och expertis av att hjälpa kunder att hitta det lån som passar bäst för dem, och hjälper gärna dig också.

Ta del av den information som vi bidrar med på webbplatsen, vår lånetabell och lånekalkylator för att på så sätt hitta ett lån som passar för dig.

Det är vad våra användare säger

rating
4.6 av 5 baserat på 27 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.

Senaste nytt