Båtlån

 • Enkel jämförelse
 • Kostnadsfritt
 • Tryggt och säkert
kr
7 år
Genom att använda vår tjänst godkänner du att vi hanterar din personliga data i enlighet med vår integritetspolicy

Användarnas favorit – maj 2024

Uppdaterad maj 28, 2024
474 har valt det här de senaste 31 dagarna
8.0
Recension
Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Varaktighet 12 – 240 månader
Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Utbetalning I morgon 09:56
 • Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor
 • Medlåntagare ökar dina chanser med 17 %
 • Endast en kreditupplysning hos UC
Exempel: Kreditbelopp (Annuitetslån): 150 000 kr | Återbetalningsperiod: 10 år | Totalt att betala: 203 472 kr | Månadskostnad: 1 696 kr | Effektiv årsränta: 6,59% | Övriga avgifter: Start och aviavgift 0 kr | Återbetalning tid 1-20 år | Effektiv ränta min: 3.06% – max. 29,99% | Effektiv ränta max: 29,99%. (Annons)

Båtlån med Matchbanker

Båtlån
Allt du behöver veta om ditt nästa båtlån

Har du planer på att ansöka om ett båtlån men vet inte riktigt var du ska börja?

Frukta ej för vi har svaren på dina funderingar. Med hjälp av den information som vi bidrar med på den här sidan kan du skapa dig en bra uppfattning om vad ett båtlån är för något, dess fördelar och nackdelar, samt vad du bör tänka på innan du ansöker om ett lån.

I denna guide kommer vi att besvara en rad frågeställningar, varav nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

 • Vilken räntesats kan jag räkna med att bli erbjuden när det kommer till båtlån?
 • Hur förväntas jag i de flesta fall att amortera ned på mitt båtlån?
 • Kan man använda sig av blancolån för att bekosta köpet av båten?

Varför du kan lita på Matchbanker

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Matchbanker är en kostnadsfri och innovativ jämförelsetjänst som utformats för att hjälpa dig att på ett enkelt sätt bekosta din drömbåt! Tanken med tjänsten är att göra det enklare att välja bland de tusentals långivare som finns på marknaden.

När du väljer att jämföra din nästa båtlån så kommer du att få ta del av dessa fördelar:

 • Noga utvalda båtlån till schyssta villkor
 • Långivare som tillhandahåller båtlån
 • Konkurrenskraftiga och noga utvalda långivare
 • Tydliga och transparenta villkor gällande lånet i fråga
 • Anpassade båtlån med flexibla återbetalningstider

Hos Matchbanker är vårt syfte att hjälpa dig att hitta rätt lån för dig, och sedan starten har vi hjälpt över 100.000 kunder att hitta det lån som passar bäst för dem. Om du är villig hjälper vi gärna dig också!

Vi bidrar inte bara med information relaterad till båtlån, utan bidrar även med en tabell som visar vad olika långivare har att erbjuda, tillsammans med flera låneverktyg.

Vad är ett båtlån?

Ett båtlån är ett finansiellt alternativ som kan hjälpa dig att förverkliga din dröm om att äga en båt. Det är viktigt att förstå att ett båtlån inte är en lösning på ekonomiska problem, utan snarare ett alternativ för dem som har noggrant övervägt sina ekonomiska förutsättningar.

Hur fungerar ett båtlån?

Ett båtlån fungerar på ett liknande sätt som andra typer av lån. Du ansöker om lånet hos en långivare och om din ansökan godkänns, får du låna det belopp du behöver för att köpa din drömbåt.

Därefter återbetalar du lånet i månatliga avbetalningar under en förutbestämd period. Räntan kan variera beroende på din kreditvärdighet och långivarens villkor.

Det är viktigt att komma ihåg att ett båtlån innebär en ekonomisk förpliktelse, och du bör noggrant överväga din förmåga att betala tillbaka lånet innan du ansöker.

Ett båtlån är ett alternativ för att förvärva en båt, men det är viktigt att du är medveten om kostnaderna och ansvaret som följer med det.

Exempel på ett genuint båtlån på en miljon kronor

Här nedan så kommer vi att illustrera ett genuint exempel på ett båtlån med 30 000 kr i kontantinsats, inklusive en löptid, det vill säga, perioden inom vilket vi förväntas betala av lånet.

Kreditbelopp30 000 kr.
Återbetalningsperiod48 månader
Månadskostnad800 kr. – 1100 kr.
Variabel nominell årsräntaMin. 7% – Max 19%
Effektiv årsräntaMin. 7,23% – Max 20,75%
Minimum – maximum löptid12 – 180 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad4 286 kr. – 11 638 kr.
Totalt att betala34 286 kr. – 41 638 kr.

Båtlån utan säkerhet

Ett båtlån utan säkerhet är ett finansiellt alternativ som tillåter dig att finansiera köpet av din drömbåt utan att behöva använda båten som säkerhet. Detta innebär att lånet inte är kopplat till någon specifik tillgång, och om du av någon anledning inte kan återbetala lånet, kommer långivaren inte ha rätt att ta din båt som säkerhet.

Fördelen med ett båtlån utan säkerhet är att det ger dig frihet att äga din båt utan att riskera att förlora andra tillgångar. Det kräver inte en omfattande granskning av din båt eller andra tillgångar, vilket gör ansökningsprocessen relativt enkel och snabb.

Å andra sidan är nackdelen med ett sådant lån att det oftast medför högre räntesatser jämfört med säkrade lån. Eftersom långivaren inte har någon säkerhet att luta sig mot är risken högre, vilket resulterar i högre räntor för låntagaren.

Det är viktigt att vara medveten om de högre kostnaderna och noga överväga din ekonomiska situation innan du väljer ett båtlån utan säkerhet.

Fördelar och nackdelar med båtlån

Det finns både fördelar och nackdelar med båtlån, varav samtliga punkter är viktiga att beakta:

Fördelar med båtlån:

 • Du har i vissa fall möjlighet att välja om du vill använda båten som säkerhet eller inte, vilket skapar en flexibilitet för lånet.
 • Många långivare erbjuder ganska höga lånebelopp om du är villig att ställa båten som säkerhet för lånet.
 • De kan skräddarsys för att passa för dig och din båt.

Nackdelar med båtlån:

 • Båtlånet måste amorteras inom utsatt tid, något som kan bli problematiskt vid uppsägning eller sjukskrivning.
 • Långivaren kan komma att kräva försäljning av båten om du missar en eller flera amorteringar (endast om du anger båten som säkerhet för lånet)
 • Räntan kan vara hög om du inte väljer att ange båten som säkerhet.

Kom ihåg att alltid beakta samtliga fördelar och nackdelar innan du väljer ett lån, och lägg extra fokus på nackdelarna.

Innan du tar ett båtlån är det av yttersta vikt att du förstår vad det innebär. Läs igenom den information som vi bidrar med på den här sidan.

Bästa platsen att ta ett båtlån

När det gäller båtlån är det av yttersta vikt att du grundligt jämför olika långivare innan du bestämmer dig. Anledningen till detta är att villkoren kan skilja sig rejält mellan olika långivare.

Fördelar med att jämföra båtlån:

 • Räntesatser varierar: Räntorna på båtlån kan variera avsevärt mellan olika långivare. Genom att jämföra kan du hitta de bästa räntesatserna som passar din ekonomi.
 • Lånevillkor: Lånevillkoren kan vara olika, inklusive lånebelopp, återbetalningstider och eventuella avgifter. Genom att jämföra kan du hitta det lån som passar bäst för dig.
 • Kundupplevelse: En viktig faktor är hur tidigare låntagare har upplevt långivarens service. Detta kan ses genom deras Trustpilot-poäng.
 • Transparens: Genom att jämföra får du en tydligare bild av de olika alternativ som finns tillgängliga, vilket hjälper dig att fatta ett informerat beslut.

Vi på Matchbanker strävar efter att göra denna jämförelseprocess smidig för dig. Vi ger dig en stor mängd information som du kan ta del av, tillsammans med en tabell som visar vad olika långivare har att erbjuda. Slutligen erbjuder vi ett låneverktyg som visar exakt hur mycket ett lån kostar, något som ger dig en konkret uppfattning om vad du kan förvänta dig.

Långivare Trustpilot score

Hur mycket går det att låna?

Hur mycket som går att låna med ett båtlån har att göra med vilken långivare du väljer, hur bra ekonomiska förutsättningar du har, tillsammans med huruvida du är villig att ställa båten som säkerhet för lånet eller inte.

Vissa långivare har en redan angiven övre gräns, exempelvis 600.000 kronor. Det betyder dock inte att du har möjlighet att låna så pass mycket, det är istället det maximala belopp som erbjuds om samtliga förutsättningar stämmer.

Långivarna tittar på din kreditvärdighet för att avgöra hur mycket du har möjlighet att låna. Din inkomst och nuvarande lån är viktiga punkter, vilket även stämmer för din ålder, med mera.

Om du är villig att ställa båten som säkerhet för lånet kan du i regel förvänta dig att få tillgång till ett större lånebelopp. Anledningen till detta är att risken för långivaren sjunker, vilket gör att de är villiga att låna ut större belopp.

Nedan erbjuder vi en tabell som visar vilka belopp som olika långivare har att erbjuda:

Långivare Lånebelopp Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Better Compared SE 5 000 – 600 000 kr

Hitta ett så bra båtlån som möjligt genom att jämföra

Att hitta ett så bra båtlån som möjligt kan vara klurigt, inte minst om du inte riktigt vet vad du ska leta efter. Oroa dig inte, vi hjälper dig gladeligen med detta!

Matchbanker är en innovativ, användarvänlig och säker jämförelsetjänst som värnar om den framtida båtägarens bästa. Genom att använda dig av vår jämförelsetjänst kan du snabbt och enkelt få fram konkurrenskraftiga båtlån från olika långivare.

Du bör alltid jämföra den effektiva räntan extra noggrant, eftersom det slutligen är denna siffra som avgör hur mycket lånet kostar. Samtliga långivare är skyldiga att lista detta på sin webbplats, men du kan även se detta direkt i vår jämförelsetabell. På så sätt kan du spara både tid och möda.

Om du väljer att jämföra lån hos oss kan du även ta del av all den information som vi bidrar med, vilket ger dig bra förutsättningar för att ta ett så bra beslut som möjligt. Vi rekommenderar även att du använder vår lånekalkylator för att exakt beräkna hur mycket ett lån faktiskt kostar. På så sätt undviker du att du räknar fel.

Har du frågor angående hur vår tjänst fungerar? Då är du självklart alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning!

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
2.95 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan är en viktig siffra att förstå när du överväger att ta ett båtlån. Det är ett mått på de totala kostnaderna för lånet och inkluderar både räntor och eventuella avgifter som kan påverka ditt lån.

Effektiv ränta är betydelsefullt av flera skäl:

 • Tydlighet: Det ger dig en klar och tydlig bild av vad lånet kommer att kosta dig över dess löptid.
 • Jämförbarhet: Genom att titta på effektiv ränta kan du enkelt jämföra olika lånealternativ och bedöma vilket som är mest kostnadseffektivt.
 • Transparens: Siffran inkluderar alla kostnader, så det finns inga dolda överraskningar längs vägen.

För att hjälpa dig i jämförelseprocessen har vi sammanställt en tabell med olika långivare och deras respektive effektiva räntor. Denna information är tillgänglig för att du ska kunna fatta ett välinformerat beslut om ditt båtlån.

Om du är intresserad av att läsa mer om effektiv ränta hittar du information om detta på Riksbankens webbplats.

Långivare Effektiv ränta Effektiv ränta 3.06 – 29.99 %
Better Compared SE 3.06 – 29.99 %

Dina kundrättigheter

Här är några viktiga kundrättigheter som du bör känna till:

 • 14 dagars ångerrätt: Du har rätt att ångra ditt beslut att ta ett båtlån inom 14 dagar efter att avtalet har ingåtts.
 • 48 timmars betänketid: Det ger dig tid att noga överväga om lånet är rätt för dig.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Du har rätt att begära en amorteringsplan som visar hur lånet kommer att återbetalas över tid.
 • Rätt till tidig återbetalning: Om du har möjlighet att återbetala lånet tidigare än avtalet anger, har du rätt att göra det utan extra kostnad.
 • Rätt till rättelse.

På Konsumentverkets hemsida kan du läsa mer information om dina rättigheter som kund.

När kan ett båtlån vara användbart?

Ett båtlån kan vara ett användbart finansiellt alternativ i flera olika situationer. Här är några scenarier där ett båtlån kan vara relevant och användbart:

 • Båtdrömmen: Om du har drömt om att äga din egen båt och njuta av tiden på sjön, kan ett båtlån vara ett sätt att förverkliga den drömmen utan att behöva spara i många år.
 • Uppgradering av befintlig båt: Om du redan äger en båt och vill uppgradera till en större eller mer avancerad modell, kan ett båtlån hjälpa dig att finansiera den förbättringen.
 • Säsongsbetonade behov: För de som bor i områden med korta båtsäsonger kan det vara mer praktiskt att finansiera båten med ett lån istället för att betala hela beloppet på en gång.
 • Fritidsaktiviteter: Om båtåkning är en viktig del av ditt fritidsliv och ger dig glädje och avkoppling, kan ett båtlån hjälpa dig att fortsätta njuta av den aktiviteten.
 • Affärsändamål: För dem som använder båten för kommersiella ändamål, som fiske eller charterverksamhet, kan ett båtlån vara ett värdefullt verktyg för att investera i verksamheten.

Vem kan ansöka om ett båtlån?

Om du är intresserad av att äga en båt och vill finansiera båten med hjälp av ett båtlån måste du bland annat uppfylla följande grundkrav:

 • Minst 18 år gammal
 • En inkomst i Sverige
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Folkbokföring i Sverige
 • Ha ett svenskt bankkonto

Dessa grundkrav är just grundkrav, och många långivare kräver även att du inte har några aktiva betalningsanmärkningar, att du har tillgång till ett BankID eller att du har en inkomst över en viss summa.

Det kan även hända att långivarna kräver ytterligare saker, såsom att du är 20 år eller till och med ännu äldre.

Hur ansöker man?

Om du är intresserad av att ansöka om ett båtlån kan du följa nedanstående punkter:

 1. Gör en budget som visar hur dyr båt du har möjlighet att köpa
 2. Jämför olika lån för att hitta det som passar bäst för dig
 3. Ange de nödvändiga uppgifter som krävs och skicka in din ansökan

Om du ansöker om ett lån där du måste ange båten som säkerhet kan det finnas krav på att du ska skicka in registreringsbevis och liknande, något som kan göra att processen drar ut en aning. Om du använder ett blancolån som båtlån är detta sällan ett måste.

Hur du budgeterar för ett båtlån

Att skapa en genomtänkt budget är ett viktigt steg innan du överväger ett båtlån. Det hjälper dig att förstå din ekonomiska kapacitet och se om ett båtlån är en realistisk möjlighet för dig.

Här är några enkla steg för att budgetera för ett båtlån:

 • Evaluera din nuvarande ekonomiska situation: Ta en närmare titt på din nuvarande inkomst, utgifter och besparingar. Detta ger dig en klar bild av din ekonomiska hälsa.
 • Skapa en lista över dina månatliga utgifter: Notera alla dina fasta och variabla kostnader, inklusive boende, mat, transport och andra åtaganden.
 • Räkna ut hur mycket du kan avsätta för lånet: Baserat på din budget bestämmer du sedan hur mycket du har råd att betala i månatliga avbetalningar för ett båtlån.
 • Förbered dig för oväntade kostnader: Kom ihåg att det alltid kan dyka upp oväntade utgifter. Ha en säkerhetsbuffert i din budget.
Om du ansöker om ett båtlån med säkerhet är det ofta möjligt att sänka räntan en aning. Dock så kommer den rörliga och effektiva räntan att vara betydligt högre när du ansöker om lån utan säkerhet.

Vanliga frågor om båtlån

Hur går jag tillväga rent konkret för att ansöka om ett båtlån?

Du kan ansöka om ett båtlån ganska enkelt genom att använda dig av vår innovativa jämförelsetjänst. Genom att definiera den lånesumma, ränta, löptid med flera så kan du snabbt få fram båtlån vilka lämpar sig för dina specifika behov.

Vilken ränta kan jag räkna med när det kommer till mitt båtlån?

Räntan som du kommer att bli erbjuden beror helt och hållet på din nuvarande ekonomiska situation. Tumregeln är att ju bättre kreditvärdighet du har, desto bättre räntan kan du räkna med att bli erbjuden.

Hur förväntas man amortera ett båtlån?

Ett bolån klassas som ett så kallat privatlån med säkerhet. Detta innebär att en rak amortering tillämpas när det kommer till återbetalning. I själva verket så innebär det att du blir fakturerad en lika stor summa för varje ny månad, något som i slutändan innebär att kostnaden för lånet minskar för varje ny månad.

Går det att använda blancolån till ett båtköp?

Självklart så kan du ansöka och använda dig av blancolån (lån utan säkerhet) till att bekosta lånet men detta rekommenderas ej eftersom lånet tenderar att vara ganska dyrt, särskilt om du planerar att investera i en dyrare båtköp.

Ett båtlån är till för att finansiera köpet av en båt. Därmed bör du inte använda dessa lån för andra syften.

Vad kunder letar efter med ett båtlån

De som är på jakt efter denna typ av lån vill köpa en båt, men har inte möjlighet att finansiera köpet på egen hand. Därmed letar de efter en typ av lån som är avsedd för just dessa syften, alternativt ett blancolån där det är möjligt att finansiera köpet.

Vissa kunder letar efter ett båtlån där de har möjlighet att ange båten som säkerhet och därmed få en bättre ränta, medan andra väljer att ta ett lån där de slipper detta, och därmed accepterar en högre ränta.

Alla vill dock ha så bra ränta som möjligt, vilket är anledningen till varför det är så viktigt att jämföra så många lån som möjligt.

Varför ska du dela upp ett båtlån mellan dig och din partner?

Ett båtlån tenderar att uppgå till ganska stora belopp, något som gör dig väldigt sårbar ur en ekonomisk synpunkt, även om du kvalificerar dig för lånet i rådande stund med dina inkomster.

Ett sätt att minska risken är att ansöka om genom att använda dig av en medsökande, något som oftast tenderar att utgöras i form av ens partner. Detta stärker även din kreditvärdighet och höjer din möjlighet till högre lånebelopp markant.

Det som är viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att både du och din partner kommer att bli föremål för en sedvanlig kreditupplysning, något som kreditgivaren i fråga är skyldig enligt lag att utföra för varje lånesökande.

Du har en ångerrätt på 14-dagar från att lånet betalas ut till dig. Detta gäller även för alla typer av lån, oavsett om du planerar att ansöka om ett båtlån, skoterlån eller huslån!
Vänligen notera att din båt kan komma att bli listad på en exekutiv auktion om du skulle få problem med att amortera lånet i den takt som du förväntas göra!

Matchbanker är ideal när du letar efter ett båtlån med ränta i de nedre regionerna

 1. Ett stort utbud av långivare vilka erbjuder ytterst förmånliga villkor för båtlån.
 2. Förbli helt anonym och skydda din integritet under hela jämförelseprocessen.
 3. Endast handplockade och noga kontrollerade långivare tillhandahålls.
 4. Helt kostnadsfri jämförelsetjänst som värnar om den framtida båtägarens bästa.
 5. Möjligheten att låna höga belopp genom att använda båten som säkerhet.

Ovanstående utgör några av de fördelar som du får avnjuta när du väljer Matchbanker till att bekosta och förverkliga din dröm om en egen båt!

Använd vår lånekalkylator för att beräkna hur mycket ett båtlån kostar.

Summering

Med hjälp av ett båtlån är det möjligt att finansiera köpet av en båt. Dessa lån varierar dock ganska rejält i storlek och utformning, varav vissa kräver att du anger båten som säkerhet, medan andra lån är mindre och utan denna typ av krav.

Beroende på dina ekonomiska förutsättningar och den båt du ska köpa, kan den ena typen lån passa bättre än den andra. Därmed är det viktigt att du förstår skillnaderna, samt att du sätter dig in i din ekonomi för att avgöra vad som passar bäst för dig.

Innan du väljer att ansöka om ett lån är det viktigt att du förstår att du måste betala tillbaka lånet varje månad, och att det inte är säkert att räntan stannar på den nivå som anges i samband med din ansökan (förutom om du binder räntan eller väljer en fast ränta).

Försök att samla på dig så mycket information och kunskap som möjligt om båtlån, exempelvis genom att ta del av den information som vi bidrar med på den här sidan. På så sätt får du bra förutsättningar för att ta ett så bra beslut som möjligt.

Med hjälp av vår tabell som visar vad olika långivare har att erbjuda, kan du även förkorta processen en aning eftersom du inte behöver göra allt jobb på egen hand. Här kan du se den effektiva ränta som olika långivare erbjuder, tillsammans med information om deras betyg hos Trustpilot, möjligt lånebelopp, med mera.

Slutligen rekommenderar vi att du använder vår lånekalkylator för att beräkna hur mycket ett lån kostar, samt att du gör en budget som visar exakt hur mycket du har möjlighet att låna. Kom ihåg att ett båtlån endast är ett av många alternativ, och i många fall är det bättre att spara till båten, alternativt att sälja eller dra in på något som du inte längre använder eller behöver.

Recensioner

rating
4.5 av 5 baserat på 49 recensioner


Hitta ditt nästa lån på Matchbanker


Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.

Senaste nytt