Viktiga frågor att ställa dig själv innan du skuldsätter dig

Viktiga frågor att ställa dig själv innan du skuldsätter dig

Att man behöver låna pengar hör till vanligheten för de flesta människor i Sverige, såväl som i resten av världen. Att ta ett lån kan innebära att man kan köpa bil, köpa hus, lägenhet eller någonting annat man vill ha.

Det finns helt enkelt olika anledningar till varför man tar ett lån. Bland annat kan det vara för att man vill kunna dela upp utgifter i mindre delar och därmed inte påverka sin ekonomiska situation i alltför stor grad. Men det finns en del saker man behöver tänka på när man ska låna pengar och dessa kan du läsa mer om i denna artikeln.

Hur vet man att man har råd att ta ett lån?

Något av det viktigaste när det kommer till låna är att veta om man har råd att ta ett lån eller inte. Enklaste sättet att reda på detta är att göra en budget över din ekonomiska situation. Genom att göra en budget över dina inkomster och utgifter kan du räkna ut hur mycket pengar du har över varje månad när alla dina utgifter och räkningar är betalda. Det är ditt så kallade tillgängliga belopp.

Du behöver givetvis ha ett belopp över varje månad för att kunna ha råd att betala tillbaka en skuld och inte minst för att kunna betala tillbaka skulden inom den låneperiod du har valt på ditt lån. När du räknat ut om du har råd att ta ett lån eller inte kan du enkelt räkna ut vilken typ av lån du ska välja och hur lång löptid du ska välja på ditt lån.

Löptiden på lånet i förhållande till storleken på lånet, avgör hur mycket pengar du behöver amortera varje månad. Ju längre löptid du väljer på ditt lån, desto lägre blir amorteringen per månad.

Det som är viktigt att känna till är att man betalar ränta varje månad, det betyder följaktligen att ju längre låneperiod man väljer, desto fler månader betalar man ränta – vilket i slutändan betyder att ditt lån blir dyrare för dig som låntagare. Du bör därför alltid ha räntan i åtanke när du väljer vilket lån du ska ansöka om – den har nämligen en avgörande effekt på kostnaderna för ditt lån.

Hur ser chanserna ut för att få ett lån?

Innan du ansöker om ett lån kan du fråga dig själv hur dina chanser ser ut för att bli beviljad ett lån. Det är flera faktorer som avgör om du kan bli beviljad ett lån eller inte och det har helt enkelt med din kreditvärdighet att göra. Kreditvärdigheten utgörs av flera faktorer och dessa är bland annat:

  • Hur många beviljade kredit och lån du redan har
  • Hur många förfrågningar som har gjorts på dig
  • Din inkomst
  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten

Alla ovanstående faktorer utgör din kreditvärdighet. Dessutom består kreditvärdigheten av flera faktorer som är mer eller mindre viktiga för om du kan bli beviljad ett lån eller inte.

Om du vill öka dina chanser för att bli beviljad ett lån kan det därför vara en bra idé att se över om du har många beviljade lån och krediter redan idag. Om du inte använder dessa är det en bra idé att avsluta dem eftersom det kan påverka dina chanser att bli beviljad ett lån negativt.

Samtidigt är det viktigt att du säkrar att du inte får betalningsanmärkningar, och det kan du göra genom att välja autogiro på dina betalningar. På det viset kan du även säkra att alla dina räkningar och skulder betalas i tid och därmed minskar riskerna för att du får en betalningsanmärkning. I Sverige är det få som har skulder jämfört med många andra länder i EU, men lånemarknaden är stor i Sverige och därför har du goda chanser att hitta just det lån du söker.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Viktiga frågor att ställa dig själv innan du skuldsätter dig