Svag tro på bostadspriser

Svag tro på bostadspriser

Många privata konsumenter i samhället tror på lägre bostadspriser. Faktiskt är tron på bostadspriser på så låg nivå att man ska ända tillbaka till 2008 för att kunna hitta liknande statistik. Men vad betyder det för bostadsägare och vad betyder det för dig som ska köpa bostad att bostadspriserna är låga och att tron på bostadspriserna är lägre? Det kan du läsa mer om här.

Finanskrisen 2008

Under 2008 skedde en stor finanskris, inte bara i Sverige och Europa utan i hela världen. Krisen var omfattande och innebär stora nedskärningar både inom det kommunala och privata arbetslivet. Allt fler arbetsplatser började spara pengar och avskedade personal för att kunna klara av finanskrisen. Under 2008 vad tron på bostadspriserna mycket låg och räntorna var i själva verket som idag. Tron på bostadspriserna är lika låg idag som 2008 – och det kan vara goda nyheter för dig som ska köpa bostad.

Om du ska ta ett lån för att köpa bostad är det givetvis viktigt att du jämför alla lån som finns på marknaden. På det sättet kan du hitta ett lån som passar just din privatekonomi så bra som möjligt. Glöm inte att räkna ut hur mycket du har råd att amortera varje månad. Amorteringsbeloppet står i kontrast till lånets löptid. Det vill säga hur lång tid du kan ska låna dina pengar.

Det är viktigt att räkna ut både löptiden och hur mycket du har råd att amortera på en månad eftersom att det är två faktorer som hör ihop.

Bör man sälja sin bostad nu?

Många bostadsägare är nervösa för de sjunkande bostadspriserna på den privata bolånemarknaden. En del bostadsägare funderar starkt på att sälja sina bostäder eftersom att de är rädda för att priserna kommer sjunka ännu lägre. Ju lägre priserna sjunker, desto längre tid tar det innan priserna kan ta sig upp på samma nivå som det var innan priserna började sjunka.

För den som har lust att flytta redan idag kan många års väntan bli seglivad. En del väljer att slå till direkt genom att sälja och ta ett nytt bolån. Eftersom räntan är hög är det viktigt att jämföra de lån som finns på marknaden, särskilt räntan bör jämföras. Samtidigt är bostadspriserna låga och därför kan det vara en bra affär för den som vill köpa bostad nu. Räntekostnaderna kan dock bli en ganska stor förlustaffär, särskilt i inflationstider.

Ljus i sikte

Det finns dock en del positiva aspekter på bolånemarknaden i ögonblicket. Och det är bland annat att man kan se att flera:

  • Kreditinstitut
  • Långivare
  • Banker

Flera av ovanstående sänker sina långvariga bolåneräntor. Det kan vara tecken på att marknaden håller på att stabiliseras. Det är nämligen inte bara räntorna som är på skyhöga nivåer utan även inflationen.

Och räntorna hänger ihop med den inflation som vi ser i ögonblicket. Eftersom att de långvariga bolåneräntorna sänks av allt fler banker, kan det vara tecken på att situationen håller på att förbättras. För dig som överväger att sälja din bostad kan det därför vara all idé att vänta med att sälja din bostad eftersom sannolikheten för att du kommer få ett bättre pris på din bostad när inflationen stabiliserats och bostadspriserna gått upp igen är stor.

Det viktigt att du som att vill köpa bostad köper så snabbt som möjligt. Om du väntar, kan bostadspriserna gå upp igen och då kan du förlora en hel del. Bostadspriserna är just nu på en extremt låg nivå i förhållande till tidigare år.
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Svag tro på bostadspriser