Så får du hushållskassan att räcka lite längre!

Så får du hushållskassan att räcka lite längre

Flera faktorer gör att priserna i samhället blir allt högre. Det har en effekt på din hushållskassa och hur mycket pengar du har kvar i plånboken varje månadsslut. Det finns flera olika tips som du kan ta del av om du vill få din hushållskassa att räcka lite längre så att du kan få lite mer pengar över i plånboken.

Gör en budget över dina inkomster och utgifter

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till ekonomi är att ha bra översikt över dina inkomster/utgifter. På det viset kan du nämligen hålla koll på vad saker och ting kostar och om du lever över dina tillgångar. Om du å andra sidan har pengar över varje månad kan du med fördel investera pengarna och på så sätt se dem växa över tid. Det är ett bra recept på en välmående privatekonomisk situation.

Exempel på en budget:

PostUtgifterInkomster
Lön20 000 kr
Hyra6 500 kr 
El345 kr
Busskort600 kr
Totalt:7 445 kr(20 000 – 7 445) = 12 555 kr

Den här budgeten visar på ett överskott på 12 555 kr varje månad. Det är kanske inte så sannolikt att man har så mycket pengar kvar varje månad. Det gäller att ta med alla utgifter och alla inkomster såsom bidrag, lön och pension.

Omförhandla avtal och få mer pengar över

Att låna pengar är en naturlig del av livet. De flesta människor i samhället tar någon gång ett lån. Vill du säkra dig ett så bra billigt lån som möjligt bör du överväga vilka möjligheter som finns och jämföra det alternativ som finns på lånemarknaden. Om du upptäcker att du har ett lån som är dyrt och ofördelaktigt för dig som låntagare kan du lägga om dina lån vilket inom bank och finansvärlden kallas för refinansiering.

När du lägger om dina lån och krediter kan du förhandla fram bättre lånevillkor och välja alternativ som säkrar dig så billiga och bra lån som möjligt. På det viset kan du spara en hel del pengar som du i sin tur kan lägga mer på att betala av det lån du har, och därmed bli av med dina lån och krediter snabbare. Men allt handlar såklart inte bara om lån och krediter utan om många av dina andra utgifter som du har varje månad.

Det är ofta enklare att dra ner på utgifter än att öka dina inkomster och alltså få mer pengar över varje månad. Så nyckeln till mer pengar i plånboken finns i din budget. Titta närmare på dina utgifter och se om det finns någonting du kan göra för att dra ner på dina kostnader. Om du till exempel köper en kopp kaffe på vägen till jobbet varje dag kan det innebära en ganska stor utgift totalt sett varje månad. En kaffe för 45 kr kan alltså vara en stor utgift.

Om vi räknar på kostnaden för en hel månad ser det ut såhär:

Exempel: 45 (pris kaffe) x 5 (dagar) x 4 (veckor på en månad) = 900 kr 

På samma sätt kan du tänka med utgifter till lunch. I stället för att gå ut och lägga pengar på dyra lunchrestauranger kan du ta med dig matlådor till jobbet. Det kan spara dig flera tusenlappar varje månad. Pengar som du antingen kan lägga på:

  • Sparande
  • Nöjen
  • Avbetalningar på lån
Det finns en hel uppsjö av dolda småutgifter i de flesta budgetar, det gäller bara att hitta dem. Genom att göra upp en budget kan du enkelt spara en hel del pengar varje månad.
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Så får du hushållskassan att räcka lite längre!