Julen står för dörren, men hur är det med ekonomin? 

Julen står för dörren, men hur är det med ekonomin? 

Snart är det jul, här i vårt hus… Ja, nu är det snart jul och det betyder intensiva dagar för din plånbok. Julen innebär inte bara julklappar, även om dessa oftast är en ganska stor utgiftspost för många. Andra stora utgifter över julen är juldekorationer, julgran, julmat och allt annat som hör till. Det är med andra ord en högtid med ganska stora omkostnader för vanliga privata hushåll. Med inflationen på högvarv och dyrare priser i matbutikerna – hur ska man klara allt? Här får du svar!

Planerad ekonomi

När det kommer till ekonomi handlar allt om planering. Ja, kanske inte allt, men nästan. Det är självklart att det inte kommer in fler pengar på kontot bara för att du sitter och planerar, men lite sanning ligger det i påståendet. Men kanske snarare på det viset att det försvinner mindre pengar från ditt konto om du planerar bättre. 

Planerad ekonomi

Det finns flera alternativ när man behöver mer pengar. En del väljer att ta ett mikrolån när det väntas större utgifter. Med ett lån kan du dela upp avbetalningen på lånet över flera månader vilket gör att klumpsumman inte blir lika påfrestande för din ekonomi, vilket många föredrar. 

Men man kan självklart också dra ner på utgifter för att på så sätt spara mer pengar och ha pengar i överskott när det blir jul. 

Genom att planera dina framtida utgifter blir det enklare att styra din ekonomi, vilket betyder mer pengar i plånboken vid månadsskiftet.

Stora kostnader under julen:

  • Julmat
  • Julklappar
  • Juldekorationer såsom julgran, ljus etc.

Är du eller snarare din ekonomi förberedd på jul?

Är du helt förberedd? Om inte kan det vara en bra idé att sätta igång redan nu. Vi kommer med de bästa tipsen på hur du förbereder din ekonomi inför jul här. 

Om du väljer att ta lån för att köpa julklappar är det viktigt att du har en bra överblick över din ekonomi. Det kan du få genom att göra en budget över dina inkomster och utgifter. När du väl har räknat ihop alla dina poster i din budget får du en bra överblick över hur din ekonomi står till. Du som sparar pengar över en längre period kan behöva se över ränteläget. Den ränta du får på ett sparkonto styrs till stor del av reporäntan. När räntan är låg får du låg ränta på dina sparade pengar. Det kan då vara en bra idé att välja att spara dina pengar på ett annat sätt än just ett sparkonto.

Reporäntan kallas den ränta som Riksbanken sätter för att styra inflationen i Sverige. Den reporänta påverkar låneinstitutens räntor och din ekonomi.

Alternativa metoder för sparande

Ett bra alternativ till sparkonto är att investera dina sparpengar i aktier eller fonder. På så sätt kan du vara ganska säker på att du får ett bra avkast, men det beror självklart på hur det går för de fonder och aktier som du väljer att investera i.

Om aktierna går ner förlorar du kapital och går aktierna och fonderna upp får du en vinst utav din investering, som du sedan kan återinvestera i aktier eller fonder, eller använda upp på till exempel julklappar.  

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Julen står för dörren, men hur är det med ekonomin?