Guide: Semestertiden närmar sig – är du förberedd?

forberedd

Sommaren är snart här i Sverige, vilket det innebär semestertider för många. Men i inflationstider då priserna bara stiger, kan en semester kännas som en omöjlighet. Vill du veta mer om hur du kan göra för att spara pengar och ha råd med en riktigt härlig semester tillsammans med nära och kära, kan du med fördel läsa vidare i denna artikel.

Här kommer vi nämligen ta upp en del enkla tips på hur du kan spara ihop pengar som du kan lägga på en härlig semester i sommar. Så det finns ingen grund till panik, du som vill kunna strosa längs med kritvita stränder vid Medelhavet i södra Europa i sommar. Du kommer förmodligen kunna göra det även om det kan kännas som en oöverskådlig kostnad just nu. Med enkla metoder kan du spara ihop en hel del pengar som gör att semestern även i år kan bli verklighet.

Bra att tänka på när det kommer till kostnader

Kostnaden för en semester kan kännas som en stor klumpsumma att betala på en gång. En del resenärer väljer att finansiera sin semester genom att ta ett lån. Det är bra att känna till, när det handlar om att ta ett så kallat snabblån, att lånet oftast betalas av över flera månader. På det viset blir det inte en stor summa att betala på en gång, vilket är en anledning till att en del privatpersoner väljer detta alternativ.

Det som är viktigt att veta om du överväger att ta ett snabblån är att jämföra de olika lånealternativen som finns på marknaden.

Ett bra sätt att göra din jämförelse är att använda dig av en så kallad låneförmedlare.

Låneförmedlaren gör jobbet åt dig och du slipper själv att undersöka olika långivare och deras villkor. Med en låneförmedlare får du alla lånealternativ presenterade för dig på en och samma gång. Dessutom får du flera olika alternativ med en enda kreditupplysning, vilket är en fördel för dig som redan har en del kreditupplysningar registrerade på dig.

Det är givetvis viktigt att veta om att ett lån inte ska ses som en permanent lösning. Ett lån är och förblir en kostnad över en period, och därför är det viktigt att du gör upp en budget över din privatekonomiska situation och räknar ut om du verkligen har råd att låna pengar eller inte, innan du tar ditt lån. Genom att ha bra koll på din ekonomi kan du säkra dig en god ekonomi i framtiden. Nu till några bra tips för dig som inte vill lägga hela ditt sparkonto på semestern i sommar.

Så kommer du iväg billigt

Så kommer du iväg billigt

Ofta handlar det inte om själva avståndet när du reser. Att åka iväg hemifrån och få koppla bort vardagliga måsten är ofta det som gör susen för dig som verkligen vill kunna vila upp dig. Här kommer en del tips på hur du kan göra för att sänka dina resekostnader:

  • Försök i största möjliga mån att resa utanför högsäsong
  • Jämför olika alternativ från olika sidor
  • Planera ihop din resa själv
  • Välj andra resealternativ. Kanske kan en tågresa bli billigare än om du reser med flyg eller bil
  • Boka när det är specialkampanjer med nedsatt pris
  • Samla poäng genom att bli medlem i flygbolagens medlemsklubbar
  • Boka i god tid eller chansa på sista minuten
Tänk på att det fortfarande är coronatider och att du kan behöva test eller vaccinationsbevis med dig på resan. Titta på EU:s hemsida re-open EU för att undersöka aktuella restriktioner i EU.
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Guide: Semestertiden närmar sig – är du förberedd?