Experttips: Så får du drömjobbet!

Så får du drömjobbet

Sysselsättningsgraden i Sverige är en av EU s högsta och det betyder att de flesta människor i samhället har ett arbete att gå till eller annan avlönad sysselsättning. Det är positivt både sett till samhällsutvecklingen och för den mentala hälsan i befolkningen.

Det betyder också att det kan bli enklare att få arbete så att om du är på utkik efter ditt drömjobb har du goda chanser att hitta det idag. Men om du ska lyckas med arbetsintervjun kan det vara bra att läsa på lite om hur du ska förbereda dig och vilka frågor som oftast ställs vid anställningsintervjuer. Genom att förbereda dig på de frågor som komma skall, framstår du som en förberedd person och det ger ett mer professionellt intryck under anställningsintervjun. Så om du vill känna dig trygg inför din anställningsintervju kan du med stor fördel läsa vidare här.

Läs på och förbered dig inför intervjun

Beroende på vilket arbete du söker är alltid bara att läsa på om företaget samt vad företaget sysslar med. Om du exempelvis ska söka jobb i en blomsterbutik kan det vara bra att läsa på om vilka blommor som är trendiga just nu och på samma sätt kan du läsa på om populära semestermål och vad som är bra att tänka på när man ska åka på semester om du söker jobb på en resebyrå.

Gå gärna in och bekanta dig med det företag där du söker jobb genom att besöka företagets hemsida. Där finns mycket information att hämta. Ett bra tips är att titta närmare på företagets vision och mission samt värderingar.

Ett företags mission syftar på vad ett företag sysslar med medan vision är de mål ett företag vill uppnå på längre sikt.

Ett arbete medför inte bara bättre ekonomi utan även bättre mental hälsa

Att ha ett arbete att gå till bidrar till din mentala hälsa. För när du arbetar och känner att du bidrar till samhället mår du bättre eftersom du får ett syfte med att gå upp på morgonen varje dag. Samtidigt får din privatekonomi en boost av att du arbetar i form av lön.

Glöm inte att se presentabel ut när du går på anställningsintervjun. Att klä upp sig för mycket kan ha motsatt effekt, så lagom är bäst. En del väljer att shoppa lite nya fräscha kläder inför sin arbetsintervju och det kan vara all idé att välja ett mikrolån istället för att tömma hela hushållskassan på nya kläder. På så sätt kan du betala kläderna över flera omgångar och samtidigt få råd till dina vanliga räkningar. Glöm inte att jämföra olika lån så du säkrar dig så bra och billiga lånevillkor som möjligt.

Vanliga frågor under arbetsintervjuer

  • Nämn tre positiva egenskaper
  • Nämn tre negativa egenskaper
  • Vad kan du bidra med till vår arbetsplats
  • Varför söker du till oss?

Ta en titt på frågorna och tänk igenom hur du skulle svara om du var på intervjun idag. Skriv gärna ner dina svar. Hur låter det? Kanske bör du omformulera dig? Det är helt okej att uppge negativa egenskaper om sig själv. Det viktigaste är att du är medveten om dina negativa egenskaper och att du vet hur du undviker dem.

Exempel: En negativ egenskap kan vara att du blir stressad av många arbetsuppgifter på samma gång. Du för därför in alla arbetsuppgifter i ett schema så du får bättre överblick och kan därmed undvika att bli stressad.

Just nu har du goda chanser att få ett bra jobb eftersom efterfrågan på arbetskraft är stor. Det beror på att Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. När efterfrågan på arbetskraft är hög sänks ofta kraven på arbetstagare.

Lycka till!

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Experttips: Så får du drömjobbet!