Allt du behöver veta om inflation – din plånbok kommer tacka dig!

allt du behover veta om inflation

Europa har en lång tradition av stabil ekonomi om man tittar på resten av världen. Men i detta nu är inflationen ett faktum runt om i världen och det beror dels på den ryska invasionen av Ukraina. Men inflationen kan även spåras till coronapandemin som har pågått under mer två år i stora delar av världen.

Det är många år sedan Sverige hade en hög inflation och det kan vi tacka den svenska Riksbanken för. Den svenska regeringen har gett Riksbanken i uppgift att hålla inflationsnivån på en stabil nivå vilken är 2 %. Riksbankens arbete för att hålla inflationen på en stabil nivå har gett Sverige en kraftfull ekonomi och samtidigt har det inneburit att den svenska ekonomin har fått toppbetyg i internationella rapporter.

Riksbanken är utsedd av den svenska regeringen och deras uppdrag är att säkra en stabil inflationsnivå.

Men hur ser det egentligen ut idag? Inflationen är ett faktum inte bara i Sverige och Norden utan även i övriga Europa och många andra länder i världen. Vad innebär inflationen för dig som privatperson och för din hushållskassa? Läs vidare här och ta reda på mer om vad inflation innebär för dig.

Begrepp som är bra att känna till

För att kunna sätta dig in i vad inflationen innebär för dig som privatperson behöver du givetvis känna till vad inflation och motsatsen deflation betyder. Därför ska vi börja med att titta närmare på dessa två begrepp som används inom nationalekonomin i Sverige och i övriga världen.

Om du överväger att låna pengar inom en snar framtid kan det vara bra att sätta dig in i hur inflationen kan påverka kostnaderna på lånet. Räntan på ditt lån kan enkelt förklaras som kostnaden för ditt lån. Och räntan påverkas av Riksbankens reporänta. Men vad har det med mitt lån att göra, tänker du kanske?

Innan vi kommer in på hur reporäntan påverkar dig är det viktigt att du är medveten om att ett lån inte ska ses som en lösning på en dålig ekonomisk situation. En bra budget som ger dig överblick över din ekonomi gör att du kan säkra dig en bra ekonomi och det är viktigt om du inte vill öka dina skulder mer än nödvändigt.

Reporäntan använder Riksbanken för att reglera den svenska inflationen. Reporäntan är samtidigt den ränta som kreditinstitut och banker betalar när de lånar pengar av Riksbanken. Därför har reporäntan även en effekt på kostnaden på ditt lån eller din kredit. Och eftersom det säkerhetspolitiska läget påverkar den svenska ekonomin och inflationen är det sannolikt att Riksbanken kommer att höja reporäntan för att bromsa den inflation som nu har uppstått.

Vad innebär inflation och deflation?

Uttrycken inflation och deflation är begrepp som används inom nationalekonomin. Inflation innebär att pengarna förlorar sitt värde. Det kan låta krångligt men egentligen är det ganska logiskt. När priserna stiger i samhället blir pengarna mindre värda och det betyder att det blir dyrare för dig som konsument. Deflation är motsatsen till inflation och innebär att en ekonomi krymper och att priserna sjunker.

Inflation och deflation är begrepp som används inom bank- och finansvärlden samt inom nationalekonomi.

Hur påverkar inflationen privatpersoner?

Inflationen påverkar privatpersoner genom att saker och ting i samhället blir dyrare. Dessutom påverkar inflationen dig som privatperson genom att reporäntan höjs av Riksbanken för att bromsa inflationen. Det har en indirekt effekt på till exempel kostnaden på lån och krediter som du har.

Följande tips är bra att följa om du vill säkra din ekonomiska situation när det råder inflation:

  • Bygg upp ett sparande
  • När du beräknar kostnader bör du räkna med extra goda marginaler
  • Se över dina utgifter och dra ner på onödiga kostnader
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Allt du behöver veta om inflation – din plånbok kommer tacka dig!