Allt du behöver veta om refinansiering av lån och skulder – INFOGRAFIK

Det kan vara svårt att veta vad som är rätt eller fel när man befinner sig i skuldträsket. Höga räntor, skulder som hopas hos inkasso och avgifter som bränner hål i plånboken kan kännas helt hopplöst, även om det inte är det. Har du samlat på dig för stora skulder, kan det vara dags att fundera på en refinansieringsstrategi.

Med refinansiering kan du snart återgå till en lugnare vardag med mindre stress och oro. Oftast går det också att omförhandla räntor och avgifter så att du får en billigare skuld med lägre kostnader.

Vad är refinansiering?

Refinansiering, som också kallas för skuldfinansiering, är ett sätt att betala av alla dina gamla lån genom att samla dem i ett enda stort lån. Du omfinansierar alltså alla dina småkrediter. Ett refinansieringslån kan vara ett smart alternativ om du vill slippa ha koll på flera skulder som ligger och jäser med växande ränta.

Det här är dock inget vanligt lån eftersom du aldrig får se pengarna på kontot. Lånet går direkt till att betala av dina skulder.

Därför ska du refinansiera lån och skulder

Refinansiering är en effektiv lösning om du har många småkrediter som skenat iväg.

De främsta skälen är att:

  • Du har möjlighet att ansöka om en lägre ränta i samband med refinansiering
  • Du slipper dyra administrations-, avi- och förseningsavgifter
  • Det blir betydligt lättare att hålla koll på dina avbetalningar och utgifter varje månad
  • En enda månadsavgift istället för flera
  • En förlängd avbetalningstid


Vilka möjligheter för refinansiering har du?

Innan du väljer att ansöka om refinansiering kan det vara bra att först ha en översikt över din privatekonomiska situation. Vad kommer refinansieringslånet att kosta dig per månad? Hur hög blir räntan? Ta alltid reda på vilken effektiv ränta du får på det nya lånet innan du tecknar avtal med långivaren.

Den effektiva räntan visar hur mycket du måste betala tillbaka totalt varje månad, inklusive avgifter.

Har du dålig kreditvärdighet pga alla obetalda småkrediter kan du ansöka om refinansiering tillsammans med en medsökande. Då delar du och din medsökande (oftast en familjemedlem) på ansvaret för lånet. Det ökar dina chanser att få lånet beviljat trots en dålig kreditvärdighet.

Samla lån – ett smart sätt att refinansiera

När det talas om refinansiering är det ofta man får höra om fördelarna med att samla lån. Att refinansiera eller samla lån betyder i princip samma sak. Du överför alla dina skulder och krediter till en enda bank. På så sätt behöver du bara hålla koll på en uppsättning lånevillkor, kostnader och avgifter.

Många uppfattar det som svårt och omständigt att samla sina krediter, men det behöver det inte alls vara. Oftast hjälper banken dig med allt pappersarbete och kan ge dig råd och stöd när det kommer till att förhandla om räntan.

Bäst av allt? Du får bara en faktura, från en enda bank, en gång i månaden.

Refinansiera dina lån, men var uppmärksam på…

Att sammanställa alla lån och krediter du samlat på dig. Var noga med att räkna ut exakt hur stor skulden är, vilken ränta du har på varje skuld och hur lång amorteringstiden är. Då får du en betydligt klarare bild av hur stort ditt refinansieringslån behöver vara.

Refinansiering: Här får du en snabb överblick

Fortfarande osäker? Här får du en snabb överblick över hur det går till när du väljer att refinansiera dina lån och skulder.

Refinansiering
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Allt du behöver veta om refinansiering av lån och skulder – INFOGRAFIK

Senaste nytt