Lång eller kort löptid: Vad ska du välja? – INFOGRAFIK

När du tecknar ett lån är det viktigt att löptiden inte överskrids, annars är det risk att du får betala dröjsmålsränta. Det är alltså inte alltid som en kort löptid är det bästa valet. Visserligen blir lånet billigare i längden, men en kort löptid innebär också en högre återbetalningssumma per månad.

Har du inte råd att betala tillbaka lånet kan det snabbt bli dyrare än om du valt en längre löptid. Så vad ska du välja?

Här delar vi med oss av värdefulla tips och råd som hjälper dig att fatta rätt beslut.

Vad betyder löptid på lån?

Löptid är detsamma som återbetalningstid eller (det mindre vanliga) kredittid och avser tiden du har på dig att betala tillbaka lånet från det att du tecknat låneavtalet. Löptiden fastställer hur mycket du får betala av på ditt lån varje månad.

I vissa fall är löptiden rörlig, dvs du kan antingen korta ner den eller be om att få den förlängd. I andra fall är den fast och lånet måste betalas tillbaka inom en viss tidsram.

Löptiden beror också på typen av lån du väljer

Olika typer av lån har olika löptid. Det stora bolånet kan ha en löptid på uppåt 30 år medan ett snabblån eller SMS lån oftast ska vara återbetalt inom 30 dagar. En del snabblån har en löptid på så lite som 14 dagar. Många gånger är det också fast löptid som gäller för den här typen av lån och därför blir också den månatliga summan högre.

Det som i första hand avgör hur lång eller kort löptid du får, är räntan och storleken på lånet.

Ett snabblån på 10 000 kr har sällan en längre återbetalningstid än 90 dagar. Ett privatlån på ett par miljoner kan ha en löptid på 50 år beroende på när du tecknade lånet.

Oavsett typen av lån har du alltid möjligheten att betala av det tidigare än löptiden fastställt. Har du möjlighet att göra det på ett lån med hög ränta är detta att rekommendera.

Däremot är det viktigt att du först tar reda på vad som gäller vid tidig återbetalning av lån. Vissa långivare tar nämligen ut en avgift för detta som kompensation för räntan de förlorar. Kostnaden kallas för ränteskillnadsersättning.

Tänk på att löptid också gäller för andra krediter, som t.ex. betalkort och kreditkort. I princip alla betal- och kreditkort har ett förfallodatum. Förfallodatumet brukar dock vara mer flexibelt och oftast går det bra att skjuta på betalningen till nästa månad. Kom ihåg att du i så fall, förutom beloppet, också får betala vissa avgifter och en påslagen ränta.

Hur väljer du den bästa löptiden för dig?

Oftast går det att förhandla om löptiden så att den någorlunda motsvarar dina förutsättningar. En längre löptid ger ett lägre belopp varje månad, men den totala räntan blir högre. En kortare löptid ger ett högre månadsbelopp men räntan blir lägre.

Vissa typer av lån, är sk. annuitetslån, där man betalar in samma summa varje månad under hela löptiden. I början betalar du av räntan istället för själva lånebeloppet (amortering).

Rätt löptid beror alltså mycket på typen av lån, storleken och räntan, alltså dina lånevillkor. Har du ett dyrt snabblån att betala av, är det alltid bättre att kunna betala av det så fort som möjligt. Det beror förstås helt och hållet på dina egna privatekonomiska förutsättningar.

Har du tecknat ett maffigt bolån brukar det vara mycket fördelaktigt med en så lång löptid som möjligt, eftersom du då kan betala av lånet i egen takt till en oftast lån ränta.

Kort eller lång löptid på online lån? Här får du en smart översikt av fördelar och nackdelar med olika löptid på online lån.

Kort eller lång löptid
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Lång eller kort löptid: Vad ska du välja? – INFOGRAFIK

Senaste nytt