Lån eller kredit? Välj den bästa lösningen för dig – INFOGRAFIK

För de flesta är lån och kredit samma sak. Det finns dock vissa skillnader som kan vara avgörande. Både lån och kredit är varianter av lån, men de uppfyller olika syften.

Här berättar vi mer om skillnaderna, fördelarna och hur du väljer den bästa lösningen utifrån just dina behov och förutsättningar.

Vad är ett lån?

Ett lån, oavsett om det är ett privatlån eller ett snabblån, är pengar du lånar av någon annan och som måste betalas tillbaka med ränta enligt de villkor som satts upp för lånet. Personen eller företaget du lånar pengar av kallas för borgenär. Du som låntagare är gäldenären, alltså den som måste betala tillbaka lånet till borgenären.

Vad är en kredit?

En kredit är pengar du kan använda fritt, men som aldrig hamnar på ditt konto. Kreditgränsen sätts utifrån din inkomst och du får betala ränta på krediten precis som med ett vanligt lån.

Den vanligaste formen av kredit ges via ett kreditkort.

Med ett kreditkort får du låna pengar från banken till en viss ränta under en viss tid. Normalt ska krediten betalas tillbaka i slutet av månaden när fakturan för ditt kreditkort hamnar i brevlådan.

Gränsen för kredit är vanligtvis mindre än för lån, men har du riktigt bra kreditvärdighet kan du beviljas kredit på uppåt 100 000 kr i månaden. De flesta banker erbjuder sina kunder kreditkort till varierande ränta.

Vissa har ett poängsystem förknippat till kortet som gör det ännu mer förmånligt att använda kreditkortet.

Poäng som förvandlas till kredit är något andra företag, t.ex. resebolagen och vissa butikskedjor, har valt att satsa på. Beroende på hur många poäng du har kan du omvandla dessa till kredit vid framtida köp. Skillnaden med vanlig kredit är att den här typen av kredit inte behöver betalas tillbaka, utan är en slags bonus som företagen belönar sina kunder med.

Vilken lösning passar dig bäst?

Vilken lösning som passar dig bäst beror helt och hållet på dina behov och förutsättningar. En kredit ska oftast betalas tillbaka inom 30 dagar medan ett snabblån ger dig mellan 30 – 180 dagar att betala tillbaka det.

Har du en god kreditvärdighet kanske det lönar sig att helt enkelt förlänga krediten hos din bank, istället för att ansöka om ett snabblån.

Tänk på följande innan du bestämmer dig för antingen lån eller kredit:

  • Ett lån har du längre tid på dig att betala tillbaka
  • En kredit ska i de flesta fall betalas tillbaka inom 30 dagar
  • Ett lån har oftast dyrare ränta än en kredit
  • Risken att man övertrasserar sin kredit är högre än med ett lån
  • Det går ej att avbetala skulder/räkningar med kredit

Läs vidare under infografiken.

Här får du en snabb översikt över skillnaderna mellan lån och kredit.

Lån vs. kredit

Jämför lån på Matchbanker

Hos Matchbanker kan du jämföra både lån och krediter på ett smart, snabbt och enkelt sätt. Vad ska du använda pengarna till? Hur lång återbetalningsperiod behöver du?

Utifrån dina egna behov och förutsättningar söker Matchbanker efter det bästa alternativet från ett flertal olika kreditbolag.

Du får svar på bara några minuter. Sedan är det upp till dig att själv välja vilket alternativ som passar bäst. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Lån eller kredit? Välj den bästa lösningen för dig – INFOGRAFIK

Senaste nytt