Så värderar långivarna din kreditvärdighet – INFOGRAFIK

Bra kreditvärdighet är avgörande om du vill få ett lån beviljat. Kreditvärdigheten är det tyngsta underlaget som långivaren har för att kunna fatta rätt beslut om ditt lån.

Har du en svag kreditvärdighet är det mindre troligt att ett lånebolag väljer att ta risken att ha dig som kund.

Har du däremot hög kreditvärdighet lär du få välja och vraka bland de bästa lånen som marknaden har att erbjuda.

Hur viktig är din kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet är ytterst viktig om du vill landa ett riktigt bra lån. Lån utan kreditvärdighet beviljas sällan. Skulle du ha turen att få ett lån med dålig kreditvärdighet handlar det oftast om dyra snabblån med usla villkor.

Osäker på din kreditvärdighet?

Varför inte ta reda på det direkt? Det finns flera sätt att kolla kreditvärdighet på. UC driver en billig och praktisk tjänst där du med bara ett par klick kan beställa hem ditt kreditbetyg. Du behöver inte oroa dig för att det hamnar i kreditregistret.

Kreditbetyg som beställs privat räknas inte som en upplysning.

Skulle det trots allt kännas obekvämt att gå via UC, finns det andra alternativ. Konkurrerande kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe erbjuder samma typ av tjänst till varierande pris. Creditsafe har dock en gratis app du kan ladda ner för att kontrollera hur många betalningsanmärkningar och/eller skulder du samlat på dig hittills.

Vad påverkar din kreditvärdighet?

Det finns många olika faktorer som påverkar din kreditvärdighet. Vissa har du själv ganska så stor kontroll över medan andra är sekundära faktorer som inte alltid går att styra. Din inkomst och nuvarande lån/krediter är två klara exempel.

Är din lön alldeles för låg kan du kanske söka ett nytt jobb eller be om en lönehöjning, kanske t.om. ta ett jobb vid sidan av.

Dina krediter är ett direkt resultat av lån du sökt tidigare, så dessa kan du också påverka till 100 %.

Däremot är det inte lika lätt att ha full kontroll över ens egen familjesituation. Hur obehagligt det än låter så kikar de flesta kreditupplysningsföretag på hur du har det hemma, innan de fastställer ditt kreditbetyg. I praktiken innebär det att man undersöker hur din familjekonstellation ser ut just nu. Har du barn som fortfarande bor hemma eller är de alla utflugna? Personer utan beroende familjemedlemmar är kreditbolagen särskilt glada för.

Även om du inte skulle ha några barn, men är nygift anser låneföretagen att det finns en stor risk för stora framtida utgifter som kan påverka din privatekonomiska situation. Nyskilda faller också i samma kategori, men av andra skäl. Här är det bodelningen och höga advokatsarvoden som spökar.

Kort och gott kan man säga att kreditbolagens drömkandidat är ung, ogift och har en strålande karriär. I verkligheten är det dock väldigt få som kan möta dessa kriterier och de flesta kreditbolag skulle snabbt gå i konkurs om de bara beviljade lån till den här typen av låntagare.

Därför nöjer sig de flesta med följande:

  • Aktuella lån och krediter
  • Skälig inkomst
  • Rimliga utgifter
  • Nuvarande boendeform och/eller familjesituation

Nedan kan du kika på en grafisk översikt över hur långivare faktiskt värderar din kreditvärdighet.

Texten fortsätter under infografiken.
Så bedöms kreditvärdighet

Så kan du förbättra din kreditvärdighet

Det går förstås att förbättra kreditvärdigheten på flera sätt. Undvik att dra på dig många betalningsanmärkningar och/eller skulder.

Söker du flera lån samtidigt kan det vara en bra idé att göra det hos ett kreditbolag som inte använder UC.

Många upplysningar hos UC kan nämligen skada din kreditvärdighet. Kämpar du med många krediter kan du alltid överväga att samla alla dina lån i ett enda billigare och enklare lån.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Så värderar långivarna din kreditvärdighet – INFOGRAFIK

Senaste nytt