Allt om effektiv ränta: Så här jämför du lån med effektiv ränta – INFOGRAFIK

Alla som söker lån bör se den effektiva räntan som ett ledljus i jakten på det bästa och billigaste lånet. Oftast är det dock inte den effektiva räntan som långivare skyltar med utan den nominella räntan, alltså den som bara avslöjar vad du får betala i årsränta.

Den effektiva räntan avslöjar däremot exakt hur storleken på ditt lån kommer att se ut när det är dags att betala tillbaka det.

Här förklarar vi allt om effektiv ränta och hur du kan använda den för att fatta ett smart beslut nästa gång du ansöker om ett lån på nätet.

Vad är effektiv ränta?  

Så här är det. Den effektiva räntan ger dig kostnaden, uttryckt i %, för ditt lån under ett år.

Då ingår:

  • Ränta
  • Avgifter
  • Övriga administrationskostnader

Med effektiv ränta menar man alltså ALLA kostnader som ingår i lånet. Det ger dig en bra bild av hur stort ditt lån faktiskt blir innan du tecknar avtal med en långivare. Enligt lag har alla banker och kreditbolag skyldigheten att uppge den effektiva räntan för sina lån.

Skulle lånets löptid vara på mindre än ett år krävs det att långivaren räknar om den effektiva räntan så att den matchar löptiden på lånet.

Hur använder du den effektiva räntan till att jämföra lån?

För att kunna jämföra olika lån på ett enkelt och realistiskt sätt måste du alltså kika först och främst på den effektiva räntan. Funderar du på att ansöka om ett online lån kan du begära att kreditbolagen skickar dig all information om vad som faktiskt ingår i den effektiva räntan.

Därefter är det bara att jämföra de olika alternativen.

Innan du tecknar avtal är det viktigt att du försäkrar dig om att den effektiva räntan faktiskt är slutpriset på ditt lån. En del långivare skiljer nämligen på effektiv ränta och total lånekostnad. Dessa ska du helst undvika.

Numera finns det betydligt enklare sätt att jämföra lån på. Du kan helt enkelt lämna över jobbet till någon annan. De senaste åren har nya, snabba jämförelsetjänster dykt upp på marknaden som sköter sökandet åt dig utifrån dina egna kriterier och förutsättningar. Därefter får du skickat x antal erbjudanden och kan själv bestämma vilket lån som passar bäst.

Online lån: Effektiv ränta ger inte alltid en rättvis bild

Den effektiva räntan är ett bra underlag för att avgöra om ett lån är dyrt eller billigt men det finns fall då den inte ger en helt rättvis bild av lånet. Ett sådant är just när man talar om online lån.

Ett online lån, även kallat SMS lån, snabblån, blancolån och mikrolån, har som väl känt en högre ränta än ett sedvanligt privatlån.

Därför kommer också den effektiva räntan att vara högre, delvis pga. att lånet måste betalas tillbaka snabbare. Det drar upp den effektiva räntan rejält.

Samtidigt betalar du inte lika mycket ränta totalt som på ett banklån där räntan är lägre, men återbetalningstiden avsevärt längre. Den effektiva räntan kan med andra ord vara ytterst relativ.

Effektiv ränta: Allt du behöver veta

Fortfarande osäker på vad effektiv ränta innebär? Nedan har vi lagt in en smart infografik som förklarar på ett enkelt och lättförståeligt sätt allt du behöver veta om effektiv ränta.

Allt om effektiv ränta
Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Låna pengar > Allt om effektiv ränta: Så här jämför du lån med effektiv ränta – INFOGRAFIK

Senaste nytt