Detta händer om ditt konto blir övertrasserat

Blir kortet avvisat när du bara försöker köpa en kaffe på väg till jobbet? Vi har alla gjort slut på lönen oväntat snabbt någon gång. Men det är inte allas kort som blir avvisade trots att pengarna är slut. Hur fungerar det egentligen?

Övertrasserat

Är pengarna slut innan månaden är över? Kanske har du fått en del oväntade kostnader du behövt täcka upp. Med en övertrassering på ditt konto betalas alla dragningar av banken via ditt konto trots att saldot står på noll. På så vis riskerar du inte att några räkningar eller liknande går till inkasso. Men se upp! Blir ditt konto övertrasserat kan du riskera flera höga kostnader och räntor från banken.

Övertrassering är en slags säkerhet bankerna erbjuder sina kunder när kontot nått noll. Kunden riskerar inte att betalningar, räkningar och andra kostnader blir nekade och riskerar inte betalningspåminnelser eller inkasso, men se upp för de höga avgifterna kopplade till användandet av övertrassering. Det kan snabbt bli dyrt och bör inte användas utan försiktighet.

Hjälp vid oväntade kostnader

Har du inte möjlighet att betala av dem kan du riskera betalningsanmärkningar och annan ekonomisk knipa.

Det finns flera fördelar och nackdelar med att kunna övertrassera sitt konto. Oavsett vad du väljer att sätta gränsen på för ditt konto, är det viktigt att veta vad det innebär och vilka följder det kan ha.

Här på sidan kan du läsa mer om:

  1. Vad är övertrassering?
  2. Vad händer när mitt konto blir övertrasserat?
  3. Fördelar och nackdelar med övertrassering
  4. Alternativ till övertrassering

Läs vidare i artikeln för att bli klokare på övertrasserat.

Vad är övertrassering?

Övertrassering är en sorts kredit kopplat till ett bankkonto. När kontot når 0 kronor är det fortfarande möjligt att pengar kan dras med hjälp av övertrasseringen. När ett konto blir övertrasserat fungerar det alltså som ett lån från banken.

En övertrassering är alltså en tjänst som ser till att alla betalningar och dragningar går igenom, oavsett om du har pengar på ditt konto eller inte. Trots att detta låter som en tjänst som kan rädda en från flera knipor, kan det bli dyrt i längden. De allra flesta banker har en hög ränta och ofta ett fast pris på användandet av tjänsten. Har du inte koll på dina avgifter och står utan pengar att betala tillbaka kan det bli en riktig knipa.

Detta händer vid övertrassering

När ditt konto övertrasseras går banken in automatiskt och täcker upp alla kostnader som överstigit ditt saldo. När ditt konto övertrasserats betyder det att du nu är skyldig banken pengar.

Betalas summan inte tillbaka inom den givna tiden utgår en övertrasseringsavgift och en övertrasseringsränta.

Avgiften kan vara runt 100 kronor, men det är viktigt att du kollar upp den exakta summan med din bank i fråga. Räntan varierar också men det är ofta bankens kreditränta med några procentenheter tillagda. Det kan alltså med andra ord bli riktigt dyrt att använda övertrassering.

Vet du med dig att du riskerar att utnyttja tjänsten alltför ofta bör du arrangera alternativa sätt att täcka upp ditt saldo. En övertrassering kan bli en dyr lösning.

hjälp med övertrassering
Hjälp med övertrassering

Anordnad eller tillåten övertrassering

Det finns två olika sorters övertrassering. En anordnad övertrassering är när du har en överenskommelse med banken att övertrassering skall ingå och vara kopplad till ditt kreditkort eller konto. Du måste fortfarande betala tillbaka och avgifter läggs fortfarande på. Men du har ofta en viss tid på dig att lösa återbetalningen utan extra avgifter, oftast några dagar.

Icke tillåten övertrassering

En icke tillåten övertrassering är mer riskfyllt. Detta sker när ditt kort eller konto inte har en specifik överenskommelse med banken att få nyttja en övertrassering. Detta kan bli riktigt dyrt då avgifterna dras per dag som du ligger minus.

Så här mycket kan övertrasseringen kosta dig:
Övertrasserings avgift: Från 75 kronor
Övertrasserings ränta: Den befintliga krediträntan + 6 procentenheter
Förseningsavgift: 75 kronor
Påminnelseavgift: 60 kronor

*Kolla upp med din bank för de exakta avgifterna för dig.

Fördelar och nackdelar med att använda övertrasseringen

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med att utnyttja en övertrassering på ditt konto. Om du har koll på din budget och inte ofta riskerar att ligga på noll på kontot är en övertrassering kanske inte en så stor risk för dig. Om du däremot kanske ofta hamnar på noll är det en större risk.

Om du inte håller koll på dina dragningar och kostnader kan du lätt riskera att hamna på minus. Om du då inte betalar tillbaka pengarna i tid riskerar du höga räntor och avgifter som kan bli riktigt svåra att komma ikapp med.

Fördelar Nackdelar
Alla kostnader betalas i tidRäntan och avgiften från banken är hög
Ingen risk att ditt kort nekas i butik eller andra situationerKan bli ännu dyrare om pengarna inte betalas tillbaka i tid
Ingen oro för betalningspåminnelserKan bli svårt att komma ikapp vid ekonomiska problem 
Risk att din kreditvärdighet påverkas
Avgiften dras för varje dag du är skyldig banken pengar. Det kan snabbt dra iväg. 
Fördelar och nackdelar med med övertrassering

Alternativa metoder till övertrassering

Du har nu lärt dig mer om övertrassering och dess fördelar och nackdelar. Men vad finns det för alternativ om du vill ha en extra försäkring?

  1. Länka flera konton
    Vissa banker erbjuder att länka dina konton. Om du har ett sparkonto kan du alltså koppla ihop dina konton, så om du hamnar på minus på lånekontot tar banken pengar från det alternativa kontot för att täcka upp övertrasseringen.
  2. Bygg upp en buffert
    Med hjälp av en buffert eller ett sparkonto kan du undvika oväntade kostnader och har pengar att ta av om olyckan är framme.

Vanliga frågor om övertrassering

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka det som övertrasserats?

Kontakta din bank så snart som möjligt. Tillsammans är det möjligt att ni gör upp en betalningsplan. Det finns också alternativ att ta lån för att betala av övertrasseringen som kan lösa riktiga knipor.

Hur kan jag undvika att övertrassera mitt konto?

Ha koll på din budget och hur mycket du gör av med. Kolla ditt saldo med jämna mellanrum så du har ett hum om hur mycket du har kvar. I det långa loppet är det bra att försöka bygga upp en buffert och ett sparkonto som du kan ta av ifall det blir knapert. Ofta räcker det att lägga undan några hundra i månaden.

Måste jag använda övertrasseringen?

Nej, du kan ofta kontakta din bank och helt stänga av den funktionen.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Detta händer om ditt konto blir övertrasserat