Hjälp och råd för skuldhantering

Ekonomisk knipa kan uppstå för alla utan större förvarning. Ett förlorat jobb eller olycka kan ställa till det på många olika sätt. Som tur är finns det sätt för dig att hantera krisen om du är proaktiv och tar ditt ansvar direkt.

Råd for skuldhantering

Skuldhanteringsplaner är utformade för att hjälpa konsumenter att få kontroll över sina skulder utan att orsaka så stora konsekvenser som kreditavräkning eller konkurs kan göra. Dessa planer är dock inte för alla, så lär dig mer om hur du hanterar din skuld.

Skuldhantering handlar om att hålla koll på sina skulder och betala av dem enligt en plan. Skuldhantering hjälper dig att inte halka efter mer med betalningarna och därmed undvika större knipa.

Vad är skuldhantering?

Vi rekommenderar att du läser här för att få svar på följande frågor:

  1. Hur hanterar jag mina skulder?
  2. Hur gör jag en skuldförvaltningsplan?
  3. Vad er snöbollsmetoden och hur fungerar det

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Hur du hanterar ditt skulder

När du ingår ett låneavtal med en leverantör anges det hur mycket du måste betala tillbaka på ditt lån per månad. Detta belopp är dock i de flesta fall bara ett minimibelopp som du har möjlighet att ta ut. Du kan ha fått färre kostnader, vilket kan ha ökat din disponibla månadsinkomst, vilket gör att du kan betala av ett större månadsbelopp än vad du tidigare har kunnat.

Omvänt, om du får mindre lön eller får fler månadsutgifter, kan det vara svårt att fortsätta att betala det överenskomna återbetalningsbeloppet. I ett sådant fall är det viktigt att du pratar med din långivare där du är öppen om din ekonomi och ärlig om din situation. Oftast är det möjligt att göra ett avtal om att du kan få några betalningsfria månader där du inte behöver betala av ditt lån. 

Få en skuld förvaltningsplan

Om du har många skuldposter blir det snabbt omöjligt att bli skuldfri. Det är här den så kallade snöbollsmetoden kommer in i bilden. Metoden är uppkallad efter den effekt den har på skuldavräkning, nämligen att den formar sig som en snöboll på väg nerför ett berg.

Den språkliga bilden handlar om att rulla en liten snöboll nerför en bergsslätt täckt av snö. Snöbollen plockar upp snö på väg nerför berget och blir större och större. Så det är något väldigt litet som utvecklas till något väldigt stort, vanligtvis utan yttre påverkan. 

I detta tillfälle används det dock positivt om den fantastiska effekten som denna metod har för din ekonomi. Om du har seriösa problem med din ekonomi kan du också alltid kontakta Intrum i Sverige och få råd.

hjälp med skulder
Hjälp med skulder

Vad er snöbollsmetoden?

Gör en lista över alla dina skuldposter sorterade efter skuldens storlek, dvs. den minsta skuldposten kommer först och den största skuldposten kommer sist. Börja från toppen genom att avveckla den minsta skuldposten först.

Du gör detta så här:

  1. Använd hela ditt månatliga överskott för att betala av skulden
  2. Betala av den minsta skulden först

När den första (och minsta) skuldposten i listan har betalats tillbaka kommer du att upptäcka att du får en större månatlig vinst eftersom du nu betalar av på en mindre skuldpost. Du använder denna vinst för att betala av nästa skuldpost i listan.

Hur fungerar snöbollsmetoden?

Snöbollsmetoden kan se ut så här:

LånSumma
Kreditkort2 000
Studielån15 000
Billån50 000
Bostadslån1 500 000
Exempel av snöbollsmetoden

När nästa skuldpost har avvecklats blir ditt månatliga ekonomiska spelrum ännu större, vilket innebär att du har mer pengar att betala av nästa skuldpost på listan. Och så fortsätter det bara tills du har betalt alla skuldposter på listan.

Den största fördelen med snöbollsmetoden är den psykologiska effekt som den har på oss när vi betalar av vår skuld relativt snabbt. Det är lättare att upprätthålla motivation när man tydligt kan se framsteg, och många upplever en känsla av fart och framgång.

Få överblick med din skuldhantering

Även om det inte är trevligt att undersöka din skuld noga, är det avgörande för att du ska få fullständig kontroll över vilka skuldposter du har, hur stora de är och hur länge du måste betala tillbaka dem. I det avseendet kan det vara fördelaktigt för dig att skriva ner dem i  budgetform där du får en fullständig översikt över din ekonomiska situation, inklusive både fasta och rörliga inkomster och kostnader.

Genom att sätta en budget får du inte bara inblick i var du eventuellt kan skära ner onödiga, återkommande utgifter. Du kan också snabbt se om det borde finnas några månader där ditt ekonomiska spelrum är större än tidigare förväntat.

Du kan sedan använda denna information till din fördel för att betala tillbaka din befintliga utestående skuld.

Samla dina smålån till ett stort lån

Det kan vara både dyrt och besvärligt att betala ränta och avgifter på flera lån som du har tagit genom olika långivare – särskilt om dessa lån består av mindre belopp som har en relativt hög månadsränta. I detta avseende bör du överväga om ett samlat lån kan vara till nytta för dig. Detta kan ge dig mycket större kontroll över din ekonomi och du kan mycket lättare få överblick över dina skulder och får reda på hur mycket du ska betala tillbaka.

De två största fördelarna med att samla dina mindre lån till ett större och billigare lån är, att du bara behöver oroa dig för att återbetala på ett lån i stället för flera lån samtidigt. Du får inte bara bättre överblick, utan minskar också risken för att du glömmer om en månatlig återbetalning.

Du får också en märkbar månads besparing på ränta, eftersom du inte behöver betala ränta på flera små och kanske till och med relativt dyra lån varje månad utan istället betala en total ränta för ditt samlade lån. Denna ränta kommer i de allra flesta fall att vara betydligt lägre än den ackumulerade räntan för alla dina tidigare lån tillsammans. 

Skuldhantering och samla lån
Samla dina lån

Sök professionell hjälp om du behöver det

Om du har verkliga problem kan du också söka professionell hjälp. Du kan till exempel gå till en kreditrådgivare. De kan fixa en återbetalningsplan där en kreditrådgivare hjälper dig att avgöra hur mycket du kan betala för din skuld, förhandlar med dina borgenärer och sedan använder pengar du tillhandahåller för att betala dina borgenärer tills dina räkningar är betalda.

Vanliga frågor om skuldhantering

Hur hanterar jag mina skulder?

Det finns olika sätt som du kan hantera dina skulder på. Men en bra ide är en skuldförvaltningsplan eller att samla dina lån.

Hur fungerar snöbollsmetoden?

Det är upp till den enskilda långivaren att göra en bedömning av varje sökandes kreditvärdighet. Det Gör en lista över alla dina skuldposter sorterade efter skuldens storlek, dvs. den minsta skuldposten kommer först och den största skuldposten kommer sist.

Du börjar med att betala av den minsta utgifter och fortsätter. Den största fördelen med snöbollsmetoden är den psykologiska effekt som den har på oss när vi får vår skuld relativt snabbt.

Jag har insett att jag inte kommer ha råd att betala mina lån. Vad ska jag göra?

Som första steg bör du ta kontakt med din bank eller långivare för att uppmärksamma situationen och lägga upp en plan att börja betala av dina lån.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Hjälp och råd för skuldhantering