Räntor och låneräntor

Det kan vara svårt att hålla reda på vad räntor är. Men att känna till allt om räntor är avgörande för dig när du vill ta ett lån. Lyckligtvis har du landat på rätt ställe, för vi berättar allt du behöver veta om räntor.

Räntor och låneräntor

När det gäller räntor är det ofta en svår summa att bli klok på. Begreppet används i många olika avseenden, men vanligtvis uppstår tvivel i samband med räntesatser på lån. Men ändå är det avgörande att förstå vad räntorna är så att du får full förståelse för priset på ditt lån.

Din räntesats anger hur mycket du betalar för ditt lån i procent. Detta innebär att du måste betala den angivna procentandelen av det lånade beloppet när du betalar din ränta.

Vad är ränta?

I den här artikeln blir du mycket klokare på räntor, och kan läsa mer om:

  1. Vad är låneräntor?
  2. Vad betyder effektiv ränta?
  3. Hur räknar man ut ränta?

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Vad är låneräntor?

Naturligtvis är det inte helt gratis när du tar ett lån i en bank eller online lånegivare. Här kommer du alltid att stöta på ordet låneräntor, som ska förstås som det pris du betalar för att få låna pengar. Låneräntor beräknas alltid i procent, och detta är vanligtvis på årsbasis, men det kan variera beroende på vilken lånegivare du lånar hos.

Det finns en stor skillnad i räntesatserna på lån, men den gemensamma nämnaren är att ju högre din ränta är, desto dyrare blir det att låna pengarna.

Rak amortering eller annuitetslån

Definieringen av olika lån beror på vilken avbetalningsplan de använder. Vissa lån har rak amortering vilket innebär att du måste betala av en del av lånet varje månad eller en gång i kvartalet. Räntan betalas sen separat. Olika lån kan ha olika amorteringsplaner. Det är oftast bara bolån som har amorteringskrav enligt plan. Annuitetslån är ofta andra konsumtionslån som betalas av med samma summa varje månad där avbetalningen och räntan är ihopräknad redan.

hjälp med skulder

Hur räknar man ut ränta?

En sak är räntan, men något annat är att beräkna räntor. Det blir omedelbart svårare och räntebeloppet blir mindre ju mer du betalar tillbaka på ditt lån. Ofta kommer du att stöta på nominell ränta, vilket är en typ av beräkning som inte tar hänsyn till ränta på ränta och avbetalningar. Det är alltså ett enkelt sätt att beräkna sina räntor, och här kan du se ett exempel på en beräkning av en nominell ränta.

Lånat beloppRäntaPriset på din ränta per år
50.000 kr.5 %2.500 kr.
Exempel på ränta

Om vi ​​å andra sidan tittar på ränta på ränta, är det omedelbart mer komplicerat. Det är bara räntan när du betalar av pengarna under mer än ett år eftersom du bara får en enda ränteinkomst på lånet. Om du i stället betalar av ditt lån under en längre period kommer det att komma fler räntor på ditt lån. Med tre av dessa kommer dit lån att se ut så här:

RänteintäktLånatRäntaPriset på din ränta per år
150.000 kr.10 %5.000 kr.
255.000 kr.10 %5.500 kr.
360.500 kr.10 %6.050 kr.
Ränteintäkt exempel

Exemplet visar hur en ränta stiger om du inte betalar tillbaka ditt lån under de tre åren. Om du i stället återbetalar eller amorterar ditt lån fortlöpande kommer det lånade beloppet naturligtvis att minska när du återbetalar lånet. Därför måste du också ta hänsyn till avbetalningar när du gör den slutliga ränteberäkningen.

Vad betyder effektiv ränta?

Inte bara måste du ta hänsyn till räntorna, du måste också veta vad en effektiv ränta är. Den effektiva räntan är också känd som den nominella årliga räntan, och detta är en term som berättar mycket om de verkliga kostnaderna som följer med ett lån.

Effektiv ränta er en räntesats som visar de räntekostnader som finns på ett lån. Den täcker både den nominella årliga räntan och ränta på ränta.

Den effektiva räntan beror på:

  1. Antalet ränteintäkter under lånets löptid
  2. Hur du väljer att betala tillbaka ditt lån
  3. Hur ofta räntan stiger

Det är alltid viktigt att du undersöker den effektiva räntan noggrant. Det gör dig mycket klokare på hur många räntekostnader du totalt måste betala när du tar ett lån.

Jämför lån och få en översikt över räntor

Det kan vara svårt att få koll på lånemarknaden. Med många olika leverantörer och alternativ tar det både tid och är ansträngande att hitta den perfekta matchningen för dig.Lyckligtvis har det blivit enklare än någonsin att hitta ett bra lån, där du också får en fullständig översikt över många olika långivare samtidigt.

Du kan jämföra räntor och lån från en mängd olika långivare online. Med bara några få klick kan du välja storleken på lånet du vill ta upp och på så sätt se dina alternativ. På det sättet kan du enkelt hitta det lån som har de bästa räntorna på ett lån som passar dig.

Vanliga frågor om räntor

Finns det stora skillnader på räntor?

Ja, det kan vara stor skillnad på vilka räntor du få. Det är alltid bra att välja det lån som har lägst ränta och helst med en fast ränta. Räntan beror också på vilken sorts lån du tar och hur din kreditvärdighet ser ut.

Vilka lånesatser kan jag förvänta mig?

Räntorna varierar mycket när du skall ta ett lån med de bästa räntorna. Här ser du att de kan gå från 3% till upp till 20% och därför måste du vara mycket försiktig med att du väljer den lägsta räntan för ditt lån.

Vilket är det bästa lånet jag kan ta?

Det beror på dina förutsättningar. Det är lättare att ta online lån men kan bli dyrare med den rörliga räntan. Ett lån från en bank med fast ränta kan vara svårare att få men kan vara mer fördelaktigt, beroende på din situation.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Räntor och låneräntor