Bli klokare på ditt lån och få bästa räntan

Bli klokare på ditt lån och få bästa räntan. Det kan vara svårt att förstå all information om räntor. Särskilt när det gäller att hitta den bästa räntan så finns det flera olika faktorer som spelar roll. För att göra det lättare för dig att hitta rätt lån berättar vi här allt du behöver veta. Läs vidare och lär dig mer om hur du hittar bästa räntan.

bästa räntan

Höga räntor är en lätt fälla att hamna i om man inte är försiktig och gör sin efterforskning. Här kan du hitta det bästa lånet och få en fullständig översikt över dina alternativ.

Ränta är det pris du betala för att ta ett lån. Därför finns det alltså räntor på alla typer av lån, men de kan variera beroende på hur mycket du lånar och av vem du lånar pengarna. Det kallas också effektiv ränta.

Få den bästa räntan

Bli klokare på följande:

  1. Vad är den bästa räntan?
  2. Hur räntorna beräknas
  3. När är räntan hög eller låg

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Vad är ränta?

Låt oss först titta närmare på vad räntor är. Räntorna kan vara både fasta och rörliga. Om din ränta är fast kommer du att ha samma ränta under hela den period då du återbetalar ditt lån. Medan en rörlig ränta varierar kontinuerligt. Fördelen med en fast ränta är att du alltid vet vilken ränta du har. Å andra sidan är fördelen med en rörlig ränta är att den kan sjunka. Å andra sidan kan den också öka.

Räntan anges i procent och vanligtvis per år. Om du har en ränta på 10% årligen måste du betala 10% av lånebeloppet i ränta.

Idag finns det också negativa räntor, som är motsatsen till effektiva räntor. Om du har pengar på banken kan du behöva betala negativ ränta. Det betyder att du betalar för att ha dina pengar stående. Därför är det viktigt att känna till skillnaden mellan negativa och effektiva räntor.

Hur man beräknar en effektiv ränta

Att hitta den bästa räntan är lättare sagt än gjort. Här spelar två saker in. Först och främst finns den nominella räntan, som är den faktiska räntan du har fått. Dessutom finns en sammansatt ränta som kan göra dina räntor dyrare år efter år. För att ge dig en förståelse för sammansatt ränta har vi förberett följande exempel:

Ränta på räntaLånat beloppRäntaPriset på din ränta per. år
120.000 kr.10 %2.000 kr.
222.000 kr.10 %2.200 kr.
324.200 kr.10 %2.400 kr.

Den effektiva räntan är en beräkning gjord på bakgrund av den nominella räntan och räntan. Den beror på:

  1. Hur ofta din ränta stiger
  2. Hur du återbetalar ditt lån
  3. Antalet gånger räntan stiger under lånets löptid

Den effektiva räntan är din grund för att bedöma om det är en hög eller låg ränta. På det sättet kan du lättare hitta den bästa räntan för dig, där du får de bästa villkoren för att ta ett bra lån.

Ränta på ränta är en term för varje gång du debiteras ränta på ditt lån. Detta händer vanligtvis varje år eller varje kvartal.

Vad är den bästa räntan?

Det kan vara svårt att veta om vad som är den bästa räntan. Men en sak som alltid gäller är att ju lägre din ränta är, desto bättre. En hög ränta motsvarar ett högt pris för att låna det belopp du vill ha, medan en lägre ränta kostar dig mindre på årsbasis.

Priset på dina räntor kan också påverka dina lånealternativ. Om du väljer ett lån med en något högre ränta kan du ofta få låna mer pengar eller ha lättare att ta ett lån hos online-lånegivare.

Om ditt lån är mindre och du kan betala tillbaka det inom ett år kan det också visa sig vara den bästa räntan för dig.

I samband med ett lån tillkommer också en etableringsavgift. Därför måste du ta med alla kostnader och ta reda på vad som bäst kan löna dig. Här bör du titta på:

  • Den period under vilken du återbetalar lånet
  • Grundavgift
  • Andra typer av avgifter
  • Själva räntan

Vad är en hög ränta?

När en ränta är hög eller låg kan vara svårt att säga, eftersom olika faktorer som nämns i avsnittet ovan spelar in. Summan beror på om den är rörlig eller fast. En ränta på över 15% är hög och därför kan det vara bra att titta på lån som har lägre ränta.

En hög ränta kan ibland löna sig om du betalar tillbaka ditt lån snabbt. På så sätt kommer du inte att drabbas av det höga priset i samma grad som om du får tre, fyra eller fem ränteintäkter. 

Vanliga frågor om bästa ränta

Ska jag välja en fast eller rörlig ränta?

Det beror på dina preferenser. En fast ränta är säkrare, men lite dyrare, medan en rörlig ränta vanligtvis är billigare här och nu, men du kanske kommer få betala mer i ränta på lång sikt.

Hur hittar jag den bästa räntan?

Genom att jämföra olika lånealternativ får du mycket snabbare en översikt över var du kan få den bästa räntan. Du kan enkelt göra detta med Matchbanker, där du kan få en översikt över olika alternativ.

Finns det räntefria lån?

Det enkla svaret är nej. Det kommer alltid att finnas ränta när du lånar pengar från en online långivare eller en bank. Detta är priset på lånet du tar. Å andra sidan kan det vara en stor skillnad i räntor beroende på var du lånar pengarna.

Vad ska jag hålla koll på när jag ska hitta den bästa räntan?

Naturligtvis om räntan är hög eller låg, men du bör även titta på den effektiva räntan. Tänk också på andra avgifter samt antalet ränteintäkter du får innan du återbetalar hela lånet.

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Bli klokare på ditt lån och få bästa räntan