Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

Drömmer du om en ny fin bil? Kanske är det dags att flytta hemifrån eller kanske har familjen vuxit och det är dags att byta lägenheten till ett litet hus? Om du har funderat på att ta ett nytt lån har du säkert också tänkt över din kreditvärdighet och hur du kan förbättra den. Här i artikeln får du våra bästa tips för att förbättra din kreditvärdighet.

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

När du vill ta ett lån gör en långivare en kreditvärdering av dig och din ekonomi. Det kan också finnas ett kreditbetyg. Om du vill öka dina chanser att få låna pengar är det en bra idé att titta på hur du kan få en bättre kreditvärdighet.

Bedömning av kreditvärdighet är naturligtvis en säkerhetsåtgärd för långivare som säkerställer att de bara lånar ut pengar till kunder som kan återbetala lånet. Men dessutom är det också en säkerhet för dig som låntagare, så du hamnar inte i en svår situation med stora skulder som bara växer och växer och därmed försätter dig i en svår ekonomisk situation.

Allt du behöver veta om at förbättra din kreditvärdighet

Det kanske låter tekniskt och komplicerat, men det är det faktiskt inte. Vi rekommenderar att du läser här för att få svar på följande frågor:

 1. Vad är kreditvärdighet?
 2. Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?
 3. Måste man ha en hög kreditvärdighet för att få ett lån?

För att lära dig mer om ämnet, fortsätt läsa den här artikeln. 

Hur beräknas kreditvärdigheten?

Att ta ett lån online har blivit mycket tillgängligt för alla vuxna. Det är ofta en utmärkt lösning om du av en eller annan anledning saknar pengar för något viktigt. För att godkännas för att låna pengar från en av de många långivarna måste en kreditvärdering göras av dig och din ekonomi. De måste försäkra sig om att du kan betala tillbaka ditt lån. 

Kreditupplysningen görs via UC (Upplysningscentralen) och baseras på en riskprognos. Riksprognosen visar sannolikheten för att du ska få en betalningsanmärkning inom den nästa 12 månaderna.

Nedan är ett exempel på hur Riksprognosen kan se ut:

Riskprognos
Utmärkt15%
Mycket bra25%
Bra30%
Mindre bra20%
Svag10%
Detta är bara ett exempel

Hur kan du öka din kreditvärdighet?

Det finns såklart saker man kan göra för att förbättra sin ekonomiska situation när det gäller att få en hög kreditvärdighet. Det kan till exempel vara värt att överväga om det är vettigt att flytta in med din partner och på detta sätt säkra dig att få mer pengar i privatøkonomien. Du kan också titta på dina dagliga utgifter och se om du använder pengar på saker som inte är viktiga.

En online långivare tittar inte på ditt tillgängliga belopp, när de beslutar om du kan ta ett lån. En online långivare tittar bara på ditt kreditbetyg och om du har tillräckligt med poäng.

När du tar ett lån via en online långivare är det bara en snabb kreditkontroll som avgör om du kan bli godkänd för att ta ett lån eller inte. Kreditkontrollen görs genom att se på låntagarens kreditbetyg. Om poängen är tillräckligt höga, låter leverantören personen ta lånet.

4 sätt att öka kreditvärdigheten

Det finns några sätt att öka din kreditvärdighet om du behöver ta lån inom en snar framtid. För att ta reda på din nuvarande kreditvärdighet kan du ta ut en kreditupplysning på dig själv via UC.

 1. Öka inkomsten
  Det lättaste men också svåraste sättet att öka din kreditvärdighet är att få en ökad inkomst. Detta är såklart lättare sagt än gjort då inte alla kan skaffa ett nytt jobb med högre lön hur som helst. Men kanske kan du hitta något sätt att boosta din ekonomi via sidoinkomster eller ett extrajobb.
 2. Undvik att ansöka för många gånger
  En av de snabbaste sätten att sänka din kreditvärdighet är att ansöka om många lån och krediter på kort tid. Ju fler ansökningar du gör desto mer påverkas din kreditvärdighet. Varje gång en koll görs via UC så sänks värdet. Så se till att göra allt du kan för att boosta ditt kreditvärde innan du gör en ansökan. 
 3. Ta hand om ekonomin
  En av de viktigaste sätten att öka din kreditvärdighet är genom att sköta din ekonomi och hålla koll på dina inkomster och utgifter med en budget. Var noga med att inte ta lån du egentligen inte har råd med och tänk efter ett extra varv innan du tar ut ett kreditkort.
 4. Vänta ut dina betalningsanmärkningar
  Har du befintliga betalningsanmärkningar? Det brukar påverka din kreditvärdighet kraftigt. De flesta betalningsanmärkningar försvinner efter tre år, så se till att inte dra på dig fler anmärkningar och sköt din ekonomi så ser du snart att din kreditvärdighet går upp.

Vanliga frågor om att skaffa en bättre kreditvärdighet

Vilken parameter är de viktigaste när det rör sig om min kreditvärdering?

Det kan mycket väl vara en skillnad i hur de olika långivarna väger olika parametrar. De viktigaste faktorerna när du tar ett lån via en online långivare är din kreditvärdighet, om du har betalat tillbaka dina lån i tid och om du brukar betala tillbaka dina lån i tid.

Vem gör en kreditvärdering?

Det är upp till den enskilda långivaren att göra en bedömning av varje sökandes kreditvärdighet. Det är dock något de flesta långivare gör. Vissa gör det dock utanför UC.

Kommer en låg kreditvärdighet att ge dåliga chanser att kunna ta ett lån?

Det är upp till den enskilda långivaren att avgöra om en sökandes kreditvärdighet är tillräckligt bra för att hen ska kunna ta ett lån hos dem. Dessutom är det också skillnad på om du ansöker om ett större lån till bil eller bostad, eller om lånebeloppet är något mindre, till exempel i form av snabblån. Men i alla tillfällen är kreditvärdighet avgörande, så därför är det viktigt att du förbättrar din kreditvärdighet om du vill ta ett lån. 

Andreas Linde
Av
Lånexpert, Andreas Linde, har arbetat i finansbranschen sedan 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, räntor och allt som rör finans.
Matchbanker > Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?